Παλιά μετρούσαμε τις βδομάδες που παρέμενε στα Αμερικάνικα charts το Dark side of the moonτων Pink Floyd. Τώρα μετράμε τις βδομάδες παραμονής στα Ελληνικά chart, ενός δίσκου που σίγουρα είναι μέσα στους 5 πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών.

Ναι διαβάσατε πολύ καλά. Εμπορικός δίσκος. Έτσι ονομάζεται ο δίσκος που έχει πουλήσει χιλιάδες χιλιάδων αντίτυπα και βρίσκεται 400 βδομάδες στα chart των δημοφιλέστερων δίσκων, και μάλιστα στο Νο 51.

Μάνος Χατζιδάκις, Το Χαμόγελο της Τζοκόντας, IFPI-CHART

Μία ιστορική επίδοση λοιπόν έχει σημειώσει το μυθικό έργο «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, συμπληρώνοντας 400 εβδομάδες στην κατάταξη των πωλήσεων. Έχοντας φτάσει μέχρι το Νο 3, ο δίσκος παραμένει ακόμα μέσα στους πιο ευπώλητους για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο μέγας οραματιστής που έδωσε πνοή στα όνειρα, σπινθηροβόλησε την έμπνευση και στήριξε όσο λίγοι τον πολιτισμό. Δεν είναι μόνο το ατελείωτο και εμβληματικό συνθετικό κληροδότημά του που –απ’ ότι διαπιστώνουμε– δε φθίνει ούτε αξίας ούτε επιρροής. Είναι ακόμα η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Σείριος, το Τρίτο Πρόγραμμα, οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα, το περιοδικό Τέταρτο και καθετί με το οποίο ασχολήθηκε και δημιούργησε.

«Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» αποτελεί αναμφισβήτητα το μυθικότερο έργο της πλούσιας καλλιτεχνικής παρακαταθήκης του. Επιπροσθέτως, είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα ανατοποθέτησης καταλόγου στην ελληνική δισκογραφία. Η ορχηστρική αυτή μουσική που λάτρεψαν οι Έλληνες, ηχογραφήθηκε κατά τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1965 και έκτοτε μετρά σχεδόν δεκαπέντε επανακυκλοφορίες / επανεκδόσεις στην εγχώρια αγορά. Με αφορμή την ολοκλήρωση μισού αιώνα από την πρώτη κυκλοφορία του άλμπουμ, κυκλοφόρησε και μία νέα έκδοση CD με επιπλέον αδημοσίευτο υλικό και πρόσφατα μία καινούρια έκδοση βινυλίου.

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

400 βδομάδες στα charts! Μία επίδοση για την οποία ο Μάνος Χατζιδάκις ίσως δεν θα αντιδρούσε ένθερμα σήμερα, κρατώντας όπως πάντοτε χαμηλά τους τόνους, αλλά σίγουρα θα ένιωθε την ηθική ικανοποίηση της παιδείας που έχει μεταλαμπαδεύσει.

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Η πρώτη κυκλοφορία του δίσκου το 1965 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ετικέτα της Fontana (και διαφορετικό εξώφυλλο). Γενικά όμως ο δίσκος έχει αρκετά διαφορετικά εξώφυλλα.

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Μάνος Χατζιδάκις: «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας» για 400 εβδομάδες στο chart της IFPI

Μάνος-Χατζιδάκις-Το-Χαμόγελο-Της-Τζοκόντας-Manos-Hadjidakis-Giocondas-Smile

Κυκλοφορία για τα 50 χρόνια, και κυκλοφορία για την EMI Classic

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Ο Μάνος Χατζιδάκις στην Νέα Υόρκη στην δεκαετία του ‘60Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας——————————————

Γίνετε μέλη στην ομάδα: Νίκος Μουρατίδης/https://www.facebook.com/groups/mouratidis/

Γίνετε μέλη στην ομάδα: Γυναικεία θέματα /https://www.facebook.com/groups/600870750038207/

(46)