Α.Π. 2019-03-12-1 Αθήνα, 12 Μαρτίου 2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΕΓΗΣ

ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΗ

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών προκηρύσσει τον 3ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακού Έργου.

Η σύνθεση θα αφορά πρωτότυπη λόγια αντιστικτική επεξεργασία α) Δημοτικού – Παραδοσιακού τραγουδιού (υπάρχοντος σε πρωτότυπη εναρμόνιση) ή νέας σύνθεσης (βασισμένη σε παραδοσιακή ποίηση) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία πιάνου ή/και με πιθανή συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, αλλά με την προϋπόθεση ότι μπορεί να ερμηνευτεί και χωρίς παραδοσιακά όργανα από ερασιτεχνική χορωδία.

β) Βυζαντινού Μέλους (βυζαντινών, μεταβυζαντινών ή σύγχρονων μελοποιών) για εκτέλεση a cappella ή με συνοδεία οργάνου.

Οι συνθέσεις δεν πρέπει να έχουν divisi φωνών. Για Παιδικές Χορωδίες θα είναι έως 3 φωνές, για Μικτές Χορωδίες έως 4 φωνές, για Ανδρικές Χορωδίες έως 4 φωνές και για Γυναικείες Χορωδίες έως 4 φωνές.

Η διάρκεια του έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε (5) λεπτά.

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην απαραίτητη ανανέωση του ρεπερτορίου των Ελληνικών Χορωδιών με συνθέσεις Δημοτικών – Παραδοσιακών τραγουδιών & Βυζαντινών έργων, που θα μπορούν να αποδοθούν από μια ερασιτεχνική χορωδία.

Έργα στρυφνά, με φωνητικούς και τονικούς ακροβατισμούς πρέπει να αποφευχθούν.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες συνθέτες με μόνο ένα νέο χορωδιακό έργο.

Το δικαίωμα συμμετοχής ανέρχεται στα 40,00€.

Θα δοθούν τρία βραβεία με χρηματικό έπαθλο α) 550 €, β) 400 € και γ) 250 € ενώ τα 12-16 έργα (ανάλογα με τον αριθμό των διαγωνιζόμενων) με την καλλίτερη βαθμολογία θα εκτελεστούν σε συναυλία, που θα διοργανώσει η Στέγη και θα ηχογραφηθούν.

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα έργα τους έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019 σε κλειστό φάκελο και στα στοιχεία, Νίκος Καριώτης Τ.Θ. 52045, Τ.Κ. 14410 Μεταμόρφωση Αττικής (τηλέφωνα 210-2844432 και 6981-386802) σε έξι (6) αντίτυπα (όχι χειρόγραφα), μεγέθους Α4 σε κάθετη γραφή, με συστημένη επιστολή – courier, ή μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση competition@stegichorus.grσε μορφή Finale ή Sibelius ή pdf.

Ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να αποστείλει το έργο του με τα πλήρη στοιχεία του, τα οποία θα αναφέρονται στην Δήλωση συμμετοχής την υπογραφή του και την ημερομηνία σύνθεσής του (όνομα συνθέτη – τίτλος έργου & στοιχεία του), όχι όμως αποτυπωμένα στο έργο του, καθώς και ότι είναι γνωστό:

Για τη ΜΕΛΩΔΙΑ: Πληροφορίες για τον δημιουργό (αν είναι γνωστός) και πληροφορίες για τον τόπο και την εποχή προέλευσης του παραδοσιακού έργου, καθώς επίσης για την Κλίμακα, τον Ήχο ή το Δρόμο του Τραγουδιού, το Ρυθμό – Χρόνο.

Για το ΣΤΙΧΟ: Αναφορά της περιοχής ή από ποιο μέρος της θρησκευτικής λατρείας της εκκλησίας μας προέρχεται ο στίχος (π.χ «Παραδοσιακό περιοχής ……..» ή από Εσπερινό, Όρθρο, Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου κτλ.

Στην παρτιτούρα του έργου πρέπει να αναγράφεται η ακριβής διάρκεια του έργου, η πλήρης διανομή των φωνών και πιθανή χρήση πιάνου, αφηγητή, αντιφωνητή, οργάνων κτλ και οποιαδήποτε άλλη οδηγία απαιτείται για την ερμηνεία του έργου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σωστό τονισμό των λέξεων μέσω της μουσικής, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του έργου.

Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 το δικαίωμα συμμετοχής (40€) στον υπ’ αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151) λογαριασμό της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στην Τράπεζα Πειραιώς. Μετά την κατάθεση του ανωτέρω ποσού και τη συμπλήρωση της Δήλωσης Συμμετοχής, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας στο τέλος της παρούσας προκήρυξης) για να μας δώσετε στοιχεία της κατάθεσης και αποστολής του έργου σας για διευκόλυνση της παρακολούθησης των υποψηφιοτήτων.

Στον φάκελο πρέπει να επισυνάπτεται επίσης έντυπη υπεύθυνη δήλωση του κάθε διαγωνιζόμενου ότι αποδέχεται όλους τους όρους της προκήρυξης, ότι το έργο με το οποίο διαγωνίζεται είναι προϊόν δικής του δημιουργίας και συνεπώς ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων και ότι αποδέχεται την παρουσίασή του μέσα από εκδηλώσεις της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και των μελών της, την έκδοση έντυπα και σε δίσκο ακτίνας και ότι παραχωρεί στη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών την άδεια για ραδιοφωνική, τηλεοπτική και πάσης φύσεως εκμετάλλευσή του.

Τα έργα θα κριθούν από κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους:

  • Μίλτο Λογιάδη (Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας, Αρχιμουσικό).
  • Ρόζη Μαστροσάββα (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
  • Φάλια Παπαγιαννοπούλου (Μουσικό και Διευθύντρια Χορωδίας)
  • Χαράλαμπο Θεοτοκάτο (Καθηγητή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, Χοράρχη)
  • Νίκο Καριώτη (Συνθέτη και Διευθυντή Χορωδίας)

Για διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας τόσο οι φάκελοι που θα αποσταλούν ταχυδρομικά όσο και τα e-mails που θα αποσταλούν ηλεκτρονικά θα παραμείνουν σφραγισμένα και θα ανοιχτούν στις 20 Οκτωβρίου 2019 από το Δ.Σ. της Στέγης και θα αποσταλούν τότε στην Κριτική Επιτροπή για αξιολόγηση.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα αναρτηθούν από τη Στέγη στην Ιστοσελίδα της στο τέλος Ιανουαρίου 2020. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail ή μέσω τηλεφώνου, αν δεν διαθέτουν e-mail.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Στέγη για τον διαγωνισμό:

Α. Για καλλιτεχνικά θέματα: Νίκος Καριώτης (Τηλ. 210-2844432, 6981-386802, e-mail : nicoskariotis@gmail.com )

B. Για οργανωτικά, οικονομικά και διαδικαστικά θέματα:

  • Θωμάς Λουζιώτης: Τηλ: 6945-159679, Fax: 210-9764774, e-mail: thomaslouziotis@gmail.com
  • Γιώργος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6936-773337, 6983-520011, e-mail: gagculture@gmail.com
  • Νεκτάριος Γεωργόπουλος: Τηλ: 6949-966600, e-mail: office@stegi-chorus.gr

(185)