Η Χορωδία «Αρμονία» Πρέβεζας, στα πλαίσια του 35ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει σεμινάριο / masterclass για Μαέστρους-Διευθυντές χορωδίας, από τις 4 έως και τις 6 Ιουλίου 2017 στην Πρέβεζα.
Θέματα του σεμιναρίου θα αποτελέσουν :
  • τεχνική διεύθυνσης με έμφαση στη διεύθυνση χορωδίας
  • η τονικότητα σε μια χορωδία
  •  η ερμηνεία των διάφορων μουσικών ειδών
  • ομαδικές τεχνικές φωνητικής
  • οργάνωση της πρόβας.
Συνοπτικά το πρόγραμμα του masterclass περιλαμβάνει:
Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017 9:00 – 13:00
Διαλέξεις και παράλληλα τεχνική εξάσκηση: Φωνητική (για τους ενεργά συμμετέχοντες και τους παρατηρητές)
15:00 – 19:00 Masterclass με την χορωδία υπόδειγμα (οι ενεργά συμμετέχοντες διευθύνουν τη χορωδία, ενώ οι παρατηρητές εκπαιδεύονται και παρατηρούν)
20:00 – 22:00 Ιδιαίτερα μαθήματα στους ενεργά συμμετέχοντες
Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017 9:00 – 13:00
Διαλέξεις και παράλληλα τεχνική εξάσκηση: Τεχνική διεύθυνσης, μέθοδοι, επιλογή προγράμματος
15:00 – 19:00 Masterclass με την χορωδία υπόδειγμα (οι ενεργά συμμετέχοντες διευθύνουν τη χορωδία, ενώ οι παρατηρητές εκπαιδεύονται και παρατηρούν)
20:00 – 22:00 Video προβολή – αξιολόγηση της διεύθυνσης των ενεργά συμμετεχόντων
Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017
9:00 – 11:00 Διαλέξεις και παράλληλα τεχνική εξάσκηση: Τεχνική διεύθυνσης, μέθοδοι, επιλογή προγράμματος
11:00 – 13:00 Masterclass με την χορωδία υπόδειγμα (οι ενεργά συμμετέχοντες διευθύνουν τη χορωδία, ενώ οι παρατηρητές εκπαιδεύονται και παρατηρούν)
15:00 – 17:00 Προσωπικές συμβουλές στους συμμετέχοντες
17:00 Γενική πρόβα 20:00 Κονσέρτο (Τελετής Έναρξης 35ου ΔΧΦ Πρέβεζας).
Από την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017 έως την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του 35ου ΔΧΦ Πρέβεζας, στα πλαίσια του οποίου θα διενεργηθεί και ο 23ος Διεθνής Διαγωνισμός Θρησκευτικής Μουσικής, να συζητήσουν και να συνομιλήσουν με τους μαέστρους που θα συμμετέχουν, ενώ θα τους δοθεί και ότι υλικό χρειαστούν από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ.
To σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών όλων των ειδών, σε εκπαιδευτικούς που διευθύνουν χορωδία καθώς και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών και σπουδαστές ωδείων που ασχολούνται με τη χορωδία.
Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μαέστροι Ragnar Rasmussen και Urša Lah. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρακτική εξάσκηση με χορωδία επίδειξης και συγκεκριμένα με την χορωδία Utopia & Reality Chamber Choir . Η χορωδία Utopia & Reality Chamber Choir αποτελείται από νέους τραγουδιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης η οποία ιδρύθηκε το 2011 και έχει συμμετάσχει με ιδιαίτερη επιτυχία σε φεστιβάλ σε διάφορες χώρες τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης (Bosco Chiesanuova and festival “Concerti nel Chiostro” ,Verona, Ιταλία, Ιούλιος 2013, The Nordlysfestivalen in Tromsø, Νορβηγία, Ιανουάριος 2014, The 12th China International Choral Festival in Beijing (εκπροσωπώντας την Ευρώπη) τον Αύγουστο του 2014, The 2nd City of Derry International Choral Festival τον Οκτώβριο 2014 και το 2015. Τον Οκτώβριο του 2015 προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Festival Ljubljana and the festival Simfonic Voices στο Koper της Σλοβενίας ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 έδωσε συναυλία στο θέατρο Mariinsky Theathre στην Αγία Πετρούπολη) .
Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν αν θα παρακολουθήσουν απλά το σεμινάριο ή αν θα συμμετέχουν ενεργά στα διάφορα μαθήματα. Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά παρακαλούνται να αποστείλουν μαζί με την αίτηση και βιογραφικό σημείωμα όπου θα αναφέρεται η προηγούμενη εμπειρία τους ως μαέστροι χορωδίας . Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η αγγλική. Το ποσό συμμετοχής για τους ενεργά συμμετέχοντες ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ. Το ποσό συμμετοχής για τους παρατηρητές ανέρχεται στο ποσό των 125 ευρώ.
Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017
Η αίτηση συμμετοχής θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση armonia4@otenet.gr ή στο prevezachoralfestival@gmail.com
Επιμέλεια Μαέστρου Ελένης Αλεξοπούλου

(13)