Τρίτη 25/4

ώρα 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τα έργα για πιάνο του Θ. Αντωνίου | K. Δεστούνης

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας

διοργανώνει συναυλία την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 ώρα 20:30, ρεσιτάλ πιάνου του Κωνσταντίνου Δεστούνη με έργα Θόδωρου Αντωνίου.

Ο σολίστ Κωνσταντίνος Δεστούνης σε ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στον συνθέτη, μαέστρο και ακαδημαϊκό Θόδωρο Αντωνίου, με επιλογές από την εργογραφία του για πιάνο από το 1958 έως το 2002.

Θα παρουσιαστούν τα έργα:

Ακουαρέλες / Πρελούδιο και Τοκάτα / Συλλαβές / Συναφές / Επτά Ρυθμικοί Χοροί / Σονάτα Entrata

Kαλλιτεχνική Διεύθυνση: Θόδωρος Αντωνίου

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

Τρίτη 2/5

ώρα 20:30

τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €

Τέσσερα χέρια χορεύουν στο πιάνο

Πόπη Μαλαπάνη, Μαρία Παπαπετροπούλου

Χοροί λαϊκοί και χοροί μπαλέτου,  χοροί ουγγρικοί, ρουμάνικοι, νορβηγικοί, αλλά και παραδοσιακοί ελληνικοί με τις Πόπη Μαλαπάνη και Μαρία Παπαπετροπούλου να “χορεύουν” στα πλήκτρα του πιάνου.

Η Πόπη Μαλαπάνη έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Έχει εργαστεί ως μουσικός σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από το 2014 διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Η Μαρία Παπαπετροπούλου έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Έχει συμπράξει επανειλημμένα, ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία και την Ορχήστρα Νέων του Μύνστερ στη Γερμανία, όπου ηχογράφησε σε CD το κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ KV 467. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου και έχει εμφανιστεί στην ελληνική και την τουρκική τηλεόραση.

Πρόγραμμα

E. Grieg: Νορβηγικοί χοροί Νο 1 – 4

B. Bartók: 6 Ρουμάνικοι χοροί

J. Brahms: Ουγγρικοί χοροί Νο 1-5

S. Barber: “SouvenirsBallet Suite, οp. 28

Μ. Χατζιδάκις: 5 χοροί από το έργο “για μια μικρή λευκή αχιβάδα”

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

Τετάρτη 3/5

ώρα 20:30

τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €

Αριστουργηματικά έργα ξεχασμένων συνθετών

Νίκος Νικόπουλος φλάουτο

Λητώ Θώμου πιάνο

Η ανάδειξη των σημαντικότερων ανά περίοδο συνθετών έχει μια παράπλευρη συνέπεια: πολλά έργα “υποδεέστερων” δημιουργών παύουν να κρίνονται εξατομικευμένα και, ακολουθώντας τη μοίρα του χαρακτηρισμένου δημιουργού τους, περιέρχονται στη λήθη. Η κατάληξη αυτή είναι αφενός άδικη για πολλά έργα, αφετέρου στερεί τη δυνατότητα από μελλοντικά ακροατήρια να τα απολαύσουν.

Μετά την ενασχόλησή τους με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία (βλ. το νέο τους ηχογράφημα με έργα Ευάγγελου Κοκκόρη), η Λητώ Θώμου και ο Νίκος Νικόπουλος ρίχνουν φως σε τέσσερα αριστουργήματα ξεχασμένων συνθετών που μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στα γνωστά έργα του ρεπερτορίου.

Η σονάτα του Δανού συνθέτη Niels Peter Jensen (1802-1846) θέτει προκλήσεις σε ασυνήθιστες τονικότητες, απηχώντας το πνεύμα της κλασικής εποχής καθώς αυτή παραδίδει σκυτάλη στο ρομαντισμό.

Η ιδιότητα του συνθέτη επισκιάστηκε από αυτή του βιρτουόζου στην περίπτωση του Walter Gieseking (1895-1956), ο οποίος ωστόσο έδωσε ένα ιδιαίτερο δείγμα λυρισμού και ευαισθησίας με τη σονατίνα του.

Η βραβευμένη σονατίνα (1948) του άγνωστου στο ευρύ κοινό Αμερικανού Eldin Burton (1913-1979) είναι ένα γοητευτικό, δροσερό, ρομαντικής διάθεσης έργο με τροπικά στοιχεία που γοητεύει όλο και περισσότερο όσο γίνεται γνωστό.

Τέλος, για την ρομαντική σονάτα του Βέλγου Joseph Jongen (1873-1953), ένα μεγάλης κλίμακας έργο αντίστοιχο σε ποιότητα με την σονάτα για βιολί του Franck, είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει μια ακλόνητη θέση στο ρεπερτόριο για φλάουτο και πιάνο.

Πρόγραμμα

Niels Peter Jensen: Σονάτα σε Λα ύφεση μείζονα έργο 6 / Walter Gieseking: Σονατίνα (1937) / Eldin Burton: Σονατίνα (1948) / Joseph Jongen: Σονάτα έργο 77 (1924)

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

Παρασκευή 5/5

ώρα 20:30

τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €

Γιώργος Τοσικιάν & Aurora Quartet

Γιώργος Τοσικιάν κιθάρα

Κώστας Καριτζής βιολί

Χαράλαμπος Καρασαββίδης βιολί

Αντίλοχος Τρανός βιόλα

Αγγελική Μουρίκη βιολοντσέλο

Ο Γιώργος Τοσικιάν και το κουαρτέτο “Aurora” εξερευνούν τους άκρως γοητευτικούς δρόμους που ανοίγονται από την σύμπραξη της κλασικής κιθάρας με το τετραμελές σύνολο εγχόρδων.

Οι πέντε καταξιωμένοι μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις και τον ενθουσιασμό τους, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διαφορετικές εποχές, ηχοχρώματα και τεχνοτροπίες.

Από τον πρωτοπόρο συνθέτη του είδους Luigi Boccherini ως τον ρομαντικό μινιμαλιστή Γιώργο Βαρσαμάκη κι από εκεί στο φλογερό αργεντίνικο ταμπεραμέντο των Astor Piazzolla και Máximo Diego Pujol.

Πρόγραμμα

Luigi Boccherini: Quintet No. 4 in D (G448) / Γιώργος Βαρσαμάκης: Σουίτα για κιθάρα και κουαρτέτο εγχόρδων / Astor Piazzolla: 5 Pieces (arr. for violin and guitar: Ian Murphy) / Máximo Diego Pujol: Suite Buenos Aires

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

Σάββατο 6/5

ώρα 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 29ος κύκλος

Ρεσιτάλ κλαρινέτου

Βασίλης Μπίλλας

Διανύοντας τον 29ο κύκλο της, η σειρά συναυλιών “Οι Νέοι για τους Νέους” αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.

Ο Βασίλης Μπίλλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Το 2012 πήρε δίπλωμα κλαρινέτου με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο στην τάξη της Κατερίνας Λιουδάκι στο Ωδείο Ραϋμόνδη. Στη συνέχεια φοίτησε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην τάξη του Σπύρου Μουρίκη.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Σπύρο Μουρίκη, Alessandro Carbonare, Johannes Zurl και Francois Benda. To 2012 στο διεθνή διαγωνισμό για νέους μουσικούς “The Muse Junior” απέσπασε το Β’ βραβείο, μοναδικό βραβείο που δόθηκε στην κατηγορία. Την ίδια χρονιά κατακτά την 3η θέση στον 1ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Τον Απρίλιο του ’15 αποσπά 2ο βραβείο στον online Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό “eMuse”.

Έχει συνεργασθεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Mητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα κ.ά. Την περίοδο 2006-2012 υπήρξε μέλος της Παιδικής – Νεανικής Ορχήστρας του Γ’ προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου. Διατηρεί τακτική συνεργασία με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και είναι μέλος των εκπαιδευτικών συνόλων αυτής (κουιντέτο ξύλινων πνευστών). Επίσης είναι 1ο κλαρινέτο στη Camerata Europaea και στη Φιλαρμονική του δήμου Αγ. Παρασκευής. Διδάσκει στη Φιλαρμονική του δήμου Ραφήνας, στο Ωδείο “Εν Οργάνοις” και διευθύνει τη Χορωδία Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Σήμερα παρακολουθεί μαθήματα σαξοφώνου στο Απολλώνιο Ωδείο με τον Στάθη Μαυρομμάτη και ανώτερων θεωρητικών με την Στέλλα Μακρυγιάννη στο Ωδείο Εν Οργάνοις, ενώ είναι φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη Νίνα Πατρικίδου.

Πρόγραμμα

Witold Lutosławski: Dance Preludes / Jean Françaix: Theme and Variations / Johannes Brahms: Clarinet Sonata No 2, op.120 / Gioachino Rossini: Introduction, Theme and Variations / Béla Kovács: Hommage à N.Paganini / István Kohán: Hungarian Fantasy No. 1 (α’ πανελλήνια εκτέλεση)

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

Δευτέρα 8/5

ώρα 20:30

τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €

Melos brass 

Σπύρος Αρκούδης – Σοφία Σιωρά τρομπέτα

Αντώνης Λαγός κόρνο

Γιώργος Κρίμπερης τρομπόνι

Σάκης Μυρώνης τούμπα

Μια συναυλία-ταξίδι στην ελληνική μουσική δημιουργία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Έργα Φραγκίσκου Λεονταρίτη, Νικόλαου Μάντζαρου, Διονύσιου Λαυράγκα, Νίκου Σκαλκώτα, Δημήτρη Νικολάου, Αλέκου Κάτσιου, Μπάμπη Κανά.

Το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass δημιουργήθηκε το 1989 στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι και μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, ενώ, παράλληλα, ως κουιντέτο, έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά, με συναυλίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική και την Ασία. Από το 2003 – 2014  ίδρυσαν και οργάνωσαν σε ετήσια βάση την Ιόνιο Θερινή Μουσική Ακαδημία, στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δήμο της Κέρκυρας.
Σκοπός του Melos Brass είναι η προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά μέσα από την ερμηνεία έργων από το διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και η ενθάρρυνση Ελλήνων συνθετών στη δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά. Μέχρι σήμερα, αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει αξιόλογα έργα ειδικά για το συγκρότημα.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

(77)