“Είχε μετατρέψει τη τη ζωή του σε τέχνη”
Πέθανε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, σε ηλικία 90 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία. Η ιταλική Corriere della Sera ανέφερε ότι ο Φο υπέφερε από προβλήματα στους πνεύμονες για μήνες και είχε νοσηλευτεί για τουλάχιστον 12 ημέρες.

Θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εικονογράφος, ζωγράφος, σκηνογράφος, ακτιβιστής και πολλά άλλα, ο Ντάριο Φο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. Με τη σύζυγό του Φράνκα Ράμε, για πάνω από 50 χρόνια, έχουν «ξεσηκώσει» τον ιταλικό κόσμο της τέχνης, γράφει ο ιταλικός Τύπος.

O Ντάριο Φο και η σύζυγός του Φράνκα Ράμε
O Ντάριο Φο και η σύζυγός του Φράνκα Ράμε

«Είχε μετατρέψει τη ζωή του σε τέχνη», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Repubblica. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έστειλε τα συλλυπητήριά του, την Πέμπτη το πρωί. «Με την απώλεια του Ντάριο Φο, η Ιταλία χάνει έναν από τους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής της χώρας», δήλωσε ο Renzi. « Η σάτιρα του, η έρευνα, η εργασία του στο σχεδιασμό σκηνικών και οι ευέλικτες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του είναι η κληρονομιά ενός από τους μεγαλύτερους Ιταλούς του κόσμου.» καταλήγει ο Ρέντσι.