Έχεις ελληνικό πανκ; Μπορεί να γίνεις πλούσιος! (ή περίπου)
ολύς κόσμος έχει στο σπίτι του ξεχασμένους δίσκους βινυλίου των οποίων η αξία μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από… συναισθηματική: εάν για παράδειγμα ο θείος σας ήταν ένας από τους τριακόσιους τυχερούς που αγόρασαν το Rubber Soul των Beatles με το “ελληνικό” εξώφυλλο του 1965, που απεικονίζει τα μέλη της μπάντας να κρατούν από ένα ποτήρι σαμπάνια και τώρα ο δίσκος αυτός έχει περάσει στα δικά σας χέρια, να ξέρετε ότι αξίζει σήμερα περί τα 2.500 ευρώ λόγω σπανιότητας!

Σκεφτείτε τώρα κάποιον που να μην το ξέρει και να πάει να το πετάξει ή να το “σκοτώσει” στο Μοναστηράκι για δύο ευρώ… Εύλογη, λοιπόν, η ερώτηση: και πού μπορεί κανείς να μάθει ή έστω να πάρει μία ιδέα για το πόσο μπορεί να αξίζει ένας μεταχειρισμένος δίσκος βινυλίου; Εάν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.popsike.com μπορείτε να δείτε σε τί τιμές έχουν πουληθεί κατά καιρούς μεταχειρισμένοι δίσκοι στο e-bay και να πάρετε μία γεύση.

Στη διαμόρφωση της τιμής ενός μεταχειρισμένου δίσκου ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι μεν η σπανιότητα του δίσκου, αν και οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα άλμπουμ να θεωρείται “σπάνιο” είναι πολλοί.

Οι πιο ακριβοί ελληνικοί δίσκοι είναι του Σαββόπουλου, αλλά όχι του Διονύση: Το άλμπουμ του Πάνου Σαββόπουλου “Το Δωμάτιο”, που είχε κυκλοφορήσει το 1969, πουλήθηκε το 2010 στο e-bay για 1.903 δολάρια, ενώ πάνω-κάτω τόσο εκτιμάται και ο δεύτερος δίσκος του ίδιου “Το Επεισόδιο”, που κυκλοφόρησε το 1971.

Τρομερό, για παράδειγμα, είναι αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με το ελληνικό πανκ της δεκαετίας του ’80: δισκάκια που ήταν “ξεχασμένα” ακόμη και από τα συγκροτήματα έφτασαν να γίνουν από ορισμένους συλλέκτες αντικείμενο χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Έτσι άλμπουμ όπως “O ήχος της ανασφάλειας” των Stress (του 1985) έφτασε να πωλείται μέχρι και 600 ευρώ! Άμα γράψετε στην αναζήτηση του popsike τις λέξεις greek punk θα δείτε πολλούς δίσκους των Αδιέξοδο, της Γενιάς του Χάους και άλλων που έχουν πωληθεί σε τιμές πέριξ των 200 ευρώ!

Γιατί έγινε αυτό με το ελληνικό πανκ; Απλούστατα, επειδή οι εκδόσεις ήταν πολύ μικρές και σπάνια ξεπερνούσαν τις 300 κόπιες. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλές έφευγαν τότε στο εξωτερικό (π.χ. πολύ ελληνικό πανκ μάζευαν οι συλλέκτες στη Γερμανία), στην Ελλάδα άντε να έμεναν 150-200 αντίτυπα για ένα κοινό που από μερικές εκατοντάδες έφτασε να αριθμεί μετά τις δεκαετίες του ’90 και των ’00 κάποιες δεκάδες χιλιάδες.

Πάντως, οι πιο ακριβοί ελληνικοί δίσκοι είναι του Σαββόπουλου, αλλά όχι του Διονύση: Το άλμπουμ του Πάνου Σαββόπουλου “Το Δωμάτιο”, που είχε κυκλοφορήσει το 1969, πουλήθηκε το 2010 στο e-bay για 1.903 δολάρια, ενώ πάνω-κάτω τόσο εκτιμάται και ο δεύτερος δίσκος του ίδιου “Το Επεισόδιο”, που κυκλοφόρησε το 1971.

310711260238Επίσης, άμα μπείτε να χαζέψετε στο popsike να βάλετε και την αναζήτηση The Beatles και να σας βγάλει τα αποτελέσματα με βάση την τιμή. Εκεί θα δείτε ένα “White Album” του ’68 που πουλήθηκε για 19.200 λίρες Αγγλίας (δηλαδή περί τα 25.000 ευρώ), το “Please Please Me” του ’63 που πουλήθηκε πέρυσι για 15.000 λίρες και μετά από 41 προσφορές, καθώς και σιγκλάκι σαρανταπεντάρι του “Love Me Do” που είχε βγει μόνο για promo σε 250 αντίτυπα και που πουλήθηκε για 12.100 λίρες μετά από 48 προσφορές.

www.popsike.com

Πηγή: www.lifo.gr

(265)