Αφιερωμένο στην Ελληνίδα κλασική πιανίστρια διεθνούς φήμης ένα φεστιβάλ με νέους δημιουργούς

 

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ GINA BACHAUER θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Κέρκυρα, μεταξύ 28-30 Αυγούστου 2016. Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ GINA BACHAUER, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ C.V. ALKAN-P.J.G. ZIMMERMAN και τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΙΡΟΓΙΩΡΓΟΥ-ΣΙΓΑΡΑ, σε συνεργασία με την ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ»,  την  ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, το ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ «Η ΚΟΡΥΦΩ», παρουσιάζει νέους βραβευμένους σολίστ και σύνολα σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα σχηματισμένο από έργα μεγάλων συνθετών.

 

 

Δεν υπάρχουν πολλές προσωπικότητες του διαμετρήματος της Τζίνα Μπαχάουερ στη μουσική. Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου το 1910 στην Αθήνα από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα. Έδωσε το πρώτο τη ρεσιτάλ σε ηλικία 8 ετών. Οι πρώτες της μουσικές σπουδές έγιναν στην Αθήνα όπου και έλαβε τις πρώτες της τιμητικές διακρίσεις. Το 1929 και σε ηλικία 19 ετών αναχώρησε για το Παρίσι για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Το πρώτο της κοντσέρτο με ορχήστρα έγινε το 1932 σε ηλικία 20 ετών. Ολοκληρώνοντας εκεί έναν κύκλο σπουδών, ταξίδεψε στο Λονδίνο ως μαθητευόμενη του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Από το 1935 και εξής η Μπαχάουερ τράβηξε τον δικό της δρόμο στη μουσική.

 

Από το 1930 ήταν μόνιμη κάτοικος Αιγύπτου με τον πρώτο της σύζυγο, επιχειρηματία Ιωάννη Χριστοδούλου. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του το 1950, δεύτερος σύζυγος της έγινε ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν. Έδωσε εκατοντάδες κοντσέρτα – ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και 630 για τα συμμαχικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 22 Αυγούστου 1976 ενώ αναμενόταν στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσιγκτον, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της, από τον άντρα της Σέρμαν, από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, το οποίο ακόμα επισκέπτονται αρκετοί θαυμαστές της απ' όλο τον κόσμο.

Το 1976 καθιερώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ στο Σολτ Λέικ Σίτυ των ΗΠΑ, προς τιμήν της.

Το σπίτι της, στο Χαλάνδρι ήταν η βάση της, η εστία της όταν βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν πάντα ανοιχτό στους νέους. Σήμερα, το σπίτι είναι σε πολύ κακή κατάσταση, παρότι η ίδια το είχε κληροδοτήσει στο Ωδείον Αθηνών και ήθελε να είναι πάντα ένα κέντρο για τη μουσική εκπαίδευση.

«…Θυμάμαι ακόμη και το μικρό χαριτωμένο σπίτι της Τζίνας Μπαχάουερ, στην οδό Προφήτη Ηλία. Οσάκις ερχόταν στην Ελλάδα έκανε σ’ αυτό λαμπρές συνάξεις. Πλήθος οι πολιτικοί και οι καλλιτέχνες. Όταν πέρασα πριν από καιρό και είδα τον κήπο αναρωτήθηκα πώς στο καλό χωρούσαν τόσοι άνθρωποι. Το σπίτι ερημώνει και στοιχειώνει με τα χρόνια.…»

Απόσπασμα από το κείμενο του Μάνου Ελευθερίου «Το Χαλάνδρι που γνώρισα» (2004).

 

 Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ GINA BACHAUER έχει θέσει ως βασικούς του σκοπούς, να διατηρήσει με κάθε δυνατό μέσο ζωντανή τη μνήμη της αξέχαστης Gina Bachauer, να προσφέρει υποτροφίες σε ταλαντούχους νέους μουσικούς για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και να διοργανώνει συναυλίες για την ανάδειξη ανερχόμενων καλλιτεχνών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΟΛΙΣΤ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΛΑ:

 ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ, κλαρινέτο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΣΗΣ, φλάουτο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΡΚΕΖΟΣ, βιολί/πιάνο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, κλαρινέτο

ΦΙΟΝΑ ΜΑΤΟ, πιάνο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΙΣΙΡΓΗΣ, πιάνο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΟΥΠΟΥΛΗΣ, βιολοντσέλο/πιάνο

ΗΛΙΑΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ, κλαρινέτο

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΣΜΑΝΩΦ, σοπράνο

ΑΝΝΑ ΖΗΝΕΛΗ, φλάουτο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΙΑΝΗΣ, κρουστά

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΖΙΑΝΗΣ, κρουστά

ΣΥΝΟΛΟ ΠΝΕΥΣΤΩΝ "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ"
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΘΗΣ, μουσική διδασκαλία

ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ"
ΑΛΕΞΗΣ ΑΡΤΑΒΑΝΗΣ, μουσική διεύθυνση

Η είσοδος στις συναυλίες είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό.

 

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

(88)