Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρουσίασε το σχέδιο ίδρυσης αυτού του πολύτιμου σχολείου
Όσοι βρεθήκαμε το Σάββατο το μεσημέρι στο Ξενία της Επιδαύρου, καλεσμένοι του φεστιβάλ Αθηνών, μοιραστήκαμε ένα καινούργιο σχέδιο, αυτό της ίδρυσης του Λυκείου Επιδαύρου, ενός σχολείου το οποίο θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, από τη στιγμή που ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και το διάλογο στο χώρο των παραστατικών τεχνών, προτείνοντας το σχέδιο ίδρυσης αυτού του πολύτιμου σχολείου.

Το Λύκειο Επιδαύρου έρχεται να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα, στον τόπο που γεννήθηκε.
upl579e44a0531a7

«Η διεθνής αυτή συνάντηση» είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, «ηθοποιών και δασκάλων θεάτρου, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων αλλά και θεατρολόγων, ανθρωπολόγων, μουσικολόγων, μπορεί να οδηγήσει σε μια αναγκαία σήμερα ανανέωση της ματιάς πάνω στην αρχαία τραγωδία και την κωμωδία· αλλά και μπορεί να οικοδομήσει μια νέα συνάντηση της παράδοσης με το σήμερα, του αρχαίου με τον σύγχρονο πολιτισμό. Κι αυτό με όχημα δύο εξίσου σημαντικούς πυλώνες: το αρχαίο δράμα και τον ηθοποιό».

Το Λύκειον Επιδαύρου θα λειτουργήσει από το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2017. Για τις ανάγκες αυτού μεγάλου θερινού σχολείου θα δημιουργηθεί κατασκήνωση όπου θα φιλοξενούνται οι σπουδαστές, ώστε να εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον και να αποκτούν μια εμπειρία συνύπαρξης που θα προάγει τις αξίες της κοινότητας, δηλαδή τη συνεργατικότητα, τη συμπληρωματικότητα και την ανταλλαγή, σ’ ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα η καλλιτεχνική δημιουργία και η συνάντηση νέων ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς θα ζωντανεύει ολόκληρη την περιοχή με ενθάρρυνση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στο εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα. Το Λύκειον Επιδαύρου στοχεύει να είναι μια πηγή πνευματικής αλλά και αναπτυξιακής τόνωσης για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς θα φέρει αυτό τον τόπο και την πλούσια δυναμική του στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

upl579e44c8e30b5

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι σχεδιασμένο για ανοιχτούς χώρους, ειδικά επιλεγμένους για τους σκοπούς του θερινού αυτού σχολείου, που θα συμπληρώνει και θα συμπληρώνεται από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα φιλοξενούνται στο μεγάλο και στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Μαθήματα και δράσεις θα αντλούν έμπνευση από το φυσικό τοπίο και τα αρχαία ή νεότερα μνημεία της περιοχής. Μ’ άλλα λόγια, το Λύκειον Επιδαύρου θα είναι ένας εκπαιδευτικός θεσμός απόλυτα συνδεδεμένος με τον τόπο του, πράγμα που θα κάνει ακόμα πιο μοναδική την εμπειρία συμμετοχής σ’ αυτόν.

Για την υλοποίηση της ιδέας του Λυκείου Επιδαύρου το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται πολύ στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και με φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αργολίδας. Συγκεκριμένα με τον Δήμο Επιδαύρου και τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γκάτζιο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Πέτρο Τατούλη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την έφορο κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, την Υπηρεσία Αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου και τον καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, την Κοινότητα Επιδαύρου και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπιείου κ. Παναγιώτη Καψάλη, τον πολιτικό μηχανικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Βαγγέλη Καζολιά, επιβλέποντα των εργασιών του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου. Για την υλοποίηση του προγράμματος με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα το Ναύπλιο, την πρόεδρο του τμήματος κ. Άλκηστη Κοντογιάννη και τους καθηγητές κ. Γιάννη Λεοντάρη και την κ. Χριστίνα Ζώνιου.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Ειδικότερα, για τη δημιουργία της κατασκήνωσης, μας έχει παραχωρηθεί από το Δήμο δασική έκταση 25 στρεμμάτων στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας της περιοχής. Τα εργαστήρια του Λυκείου θα διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός της κατασκήνωσης, αλλά θα αναπτυχθούν με μέτρο και κοντά σε μνημεία, όπως και στους πευκώνες και στα αλσύλλια στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή. Για την υλοποίηση των εργαστηρίων,θα αξιοποιηθούν χώροι που βρίσκονται κοντά στο Αρχαίο Θέατρο (Δημοτικά Σχολεία σε χρήση ή που έχουν πάψει να λειτουργούν στην Αρχαία και στη Νέα Επίδαυρο,το Γυμνάσιο στο Λυγουριό,που διαθέτει κλειστό γήπεδο μπάσκετ και αίθουσα χορού, περίβολοι ιστορικών εκκλησιών κτλ.).
Σε πολλά επίπεδα όμως θα αξιοποιηθεί και το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, που θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους των εργαστηρίων, διαλέξεων και παρουσιάσεων των εργασιών του Λυκείου Επιδαύρου. Παράλληλα, αυτό το θέατρο, ως αμφιθέατρο του Λυκείου, θα φιλοξενεί συνέδρια, ημερίδες και θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις με αφετηρία το πρόγραμμα του Λυκείου, ανοιχτές στο κοινό.

Το Λύκειο Επιδαύρου θα λειτουργεί σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία. Για το 2017, η πρώτη θα είναι από 22 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου και η δεύτερη από 10 έως 24 Ιουλίου. Στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, με παρακολούθηση παραστάσεων, συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση δοκιμών.

Το Λύκειο Επιδαύρου θα απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς. Στην πορεία, φιλοδοξία μας είναι να ανοίξει και σε νέους σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, χορογράφους και χορευτές, θεατροπαιδαγωγούς κλπ. Θα απευθύνεται επίσης σε σπουδαστές, που θα συμμετέχουν σε εργαστήρια (φοιτητές ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, φωτισμού, θεατρικής παραγωγής, αλλά και νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία οργάνωσης της κατασκήνωσης και πολιτιστικής διαχείρισης).
Σε κάθε δεκαπενθήμερη περίοδο, θα φοιτούν έως 150 σπουδαστές, οι οποίοι θα διαμένουν στην κατασκήνωση. Για την επιλογή των σπουδαστών σκοπεύουμε να συνεργαστούμε συστηματικά με κορυφαίες δραματικές σχολές, πανεπιστήμια και καλλιτεχνικούς οργανισμούς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό κι έχουν γι’ αυτό ήδη ξεκινήσει οι σχετικές επαφές.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

(12)