Πήγαινα στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής στον Πειραιά. Ήμασταν μαζί, όλοι νέα παιδιά τότε, ο Λοΐζος, ο Λεοντής, ο Μαυρουδής, ο Σαββόπουλος που μόλις είχε κατέβει από τη Θεσσαλονίκη…” Έτσι μας αφηγούνταν πριν μερικούς μήνες η Μαρία Φαραντούρη τη συνάντησή της με τον Μίκη Θεοδωράκη…

«Πήγαινα στον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής στον Πειραιά. Ήμασταν μαζί, όλοι νέα παιδιά τότε, ο Λοΐζος, ο Λεοντής, ο Μαυρουδής, ο Σαββόπουλος που μόλις είχε κατέβει από τη Θεσσαλονίκη. Εγώ τραγουδούσα στη χορωδία και σε μια συναυλία που μου δώσανε ένα σόλο, ‘Το ροδόσταμο’. Ήρθε ο Θεοδωράκης, με άκουσε και μου είπε: ‘Θες να γίνεις η μούσα μου, η ιέρειά μου;’». Έτσι μας αφηγούνταν πριν μερικούς μήνες η Μαρία Φαραντούρη τη συνάντησή της με τον Μίκη Θεοδωράκη, μέσα στη δεκαετία του ’60, στο ιστορικό Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής, που πριν από μισό αιώνα είχε αναδειχτεί σε πυρήνα δημιουργίας αλλά και πολιτικής δράσης. Από εκεί ξεκίνησαν σπουδαίοι δημιουργοί και ερμηνευτές που το έργο τους κυριαρχεί ακόμα στη μουσική σκηνή. Ο Λοΐζος, ο Σαββόπουλος, ο Λεοντής, ο Μαρκόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Άκος Δασκαλόπουλος έκαναν τα πρώτα τους βήματα μέσα στους κόλπους του ΣΦΕΜ. Τα γραφεία του ΣΦΕΜ, στη Σόλωνος 94, αποτέλεσαν σημείο συνάντησης, αναζήτησης και προβολής νέων δημιουργών και ερμηνευτών. Άλλωστε, ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε τότε δεν ήταν άλλος από την προβολή του έργου των Ελλήνων δημιουργών και την αναζήτηση νέων που θα κατέθεταν το έργο τους.

Με παρόμοια στόχευση και επιδίωξη «να αποτελέσει κέντρο συνάντησης και δημιουργικής διακίνησης ιδεών και απόψεων γύρω από τον πολιτισμό», 51 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία του, ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής επανιδρύεται, και ανακοινώνει την επαναδραστηριοποίησή του σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 19 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., στο δημαρχείο Αθηνών στην Πλατεία Κοτζιά. Το καταστατικό είναι έτοιμο, αναζητείται ο χώρος που θα τον στεγάσει και ο Παναγιώτης Κουνάδης και ο Φώντας Λάδης έχουν πατήσει γκάζι προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια για την επιστροφή. «Τα δύο τελευταία χρόνια πύκνωσαν οι φωνές αυτών που θέλουν να θέσουν σε επαναλειτουργία τον Σύλλογο, όχι μόνο για να προβληθεί το ήδη διαδεδομένο έργο των παλαιών δημιουργών, αλλά κυρίως για να δοθεί στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες ‘χώρος και βήμα’ στη νεότερη γενιά» σημειώνουν και προσθέτουν ότι «στη νέα αυτή περίοδο θα προχωρήσουμε στην αναζωογόνηση των σκοπών του ΣΦΕΜ, με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού ήχου ως αντίσταση στην πολιτιστική ισοπέδωση που επιχειρείται τις τελευταίες δεκαετίες».

Πριν από 52 χρόνια, λοιπόν, μετά τις εκλογές «βίας και νοθείας» της 29ης Οκτωβρίου 1961, ο Μίκης Θεοδωράκης εγκατέλειψε τη χώρα, μετά τους ποικίλους διωγμούς του ιδίου και του έργου του που υπέστη από την τότε κυβέρνηση, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Τον ίδιο μήνα, Νοέμβριο του 1961, μια ομάδα νεαρών σπουδαστών, εργαζομένων και δημοσιογράφων, με μια συγκινητική επιστολή προς τον συνθέτη, που συνέταξαν οι νεαροί δημοσιογράφοι Ζάκης (Αλοΐζος) Κουνάδης και Δημήτρης Χαλιβελάκης, συνέβαλε στην επιστροφή του. Έτσι, από την ημέρα του γυρισμού του Θεοδωράκη στην Ελλάδα (15 Ιανουαρίου 1962) ξεκίνησαν οι διεργασίες που οδήγησαν τον Απρίλιο του 1962 στη δημιουργία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής.

“Οι φίλοι της ελληνικής μουσικής γεννήθηκαν μέσα στην πάλη. Ήτο μια ιδιόμορφη πάλη ανάμεσα στην αγωνιστική ποίηση και μουσική και στις σκοτεινές δυνάμεις που πολύ σωστά έβλεπαν στο τραγούδι -στο τραγούδι που στεκόταν πιστά πλάι στον λαό μας- ένα δυνατό, ένα επικίνδυνο, ένα άπιαστο αντίπαλο έλεγε στις 11 Μαρτίου του 1963 ο Μίκης Θεοδωράκης για το ΣΦΕΜ, στην πρώτη συναυλία δύο νέων τότε δημιουργών, του Μάνου Λοΐζου και του Χρήστου Λεοντή, στο θέατρο Ακροπόλ.

Σήμερα 114 μέλη του συνυπέγραψαν τη λειτουργία του συλλόγου. Ανάμεσά τους οι Μαρία Φαραντούρη, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Ηλίας Ανδρεόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Ανδρέου, Χριστόδουλος Χάλαρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μπάμπης Τσέρτος, Περικλής Κοροβέσης, Κώστας Βεργόπουλος, Νίκος Κιάος, Αιμιλία και Μαρία Κουγιουμτζή κ.ά.

Πηγή: www.avgi.gr

(13)