Οι παράξενες και εκκεντρικές συνήθειες του θρυλικού συγγραφέα, τα πιο διάσημα λόγια του και η περιπετειώδης ζωή του

Τι είναι αυτό που κάνει ένα πρόσωπο θρύλο; Αν είναι συγγραφέας, το ταλέντο του, η γραφή του. Και η ζωή του. Οι εκκεντρικές του συνήθειες, τα πάθη του,  οι έρωτες οι απογοητεύσεις, οι περιπέτειες. Το τέλος του. Πολεμικός ανταποκριτής της “Τορόντο Σταρ”, συλλέκτης δραματικών εικόνων, εμβληματικός συγγραφέας, ιδιότροπος και λάτρης του αλκοόλ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι ένα πρόσωπο στο οποίο συνοψίζονται όλα τα προηγούμενα.

Έρνεστ και Πολίν Χέμινγουέϊ
Έρνεστ και Πολίν Χέμινγουέϊ

Γεννημένος στο Ιλινόις το 1899, O Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης “Χαμένης Γενιάς” (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σε φωτογραφία διαβατηρίου
Σε φωτογραφία διαβατηρίου

Ο Χέμινγουεϊ ξεκινούσε τη μέρα του στις 5.30 το πρωί ακόμα και όταν είχε πια καταβυθιστεί στον κόσμο του αλκοόλ και των καταχρήσεων. Συνήθιζε να γράφει στην κρεβατοκάμαρά του, εκεί είχε το ακατάστατο γεμάτο σημειώσεις γραφείο του στο οποίο δεν καθόταν ποτέ. Έγραφε όρθιος με τη γραφομηχή του στηριγμένη σε μια στοίβα βιβλίων. Έκανε βόλτες μέσα στο δωμάτιο και κρατούσε σημειώσεις με μολύβια. Σε μια «καλή μέρα» εργασίας χαλούσε ακόμα και επτά μολύβια.

Στο σπίτι του στην Κούβα
Στο σπίτι του στην Κούβα

Ο Χέμινγουεϊ ήταν μανιώδης ψαράς. Δεν είναι τυχαίο, πώς ένα από τα σημαντικότερα έργα του ήταν το βιβλίο “Ο γέρος και η θάλασσα”. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Santiago, όπου ένας γέρος ψαράς δίνει τη δική του μάχη με ένα τεράστιο marlin. Ο ίδιος ο συγγραφέας έπιασε με το ημιαυτόματο Thompson, ένα από τα αγαπημένα του όπλα 7 μάρλιν κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Με τα μάρλιν που κυνηγούσε
Με τα μάρλιν που κυνηγούσε

Το έργο του “Για ποιον χτυπά η καμπάνα” είναι η εμπειρία του από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Το βιβλίο θεωρείται σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του.Ο Χέμινγουέι πήγε στην Ισπανία το 1937. Ήρωες του έργου του ήταν το ζευγάρι Ρόμπερτ και Μάριον Μέριμμαν.

Στην Ισπανία
Στην Ισπανία

Εκτός από τα περιπετειώδη ταξίδια ο Χέμινγουέι λάτρευε το κυνήγι. Το 1940, έχοντας ολοκληρώσει το “Για ποιον χτυπά η καμπάνα”, πήρε τους φίλους του, την τρίτη κατά σειρά σύζυγο του και δύο από τα παιδιά του και βγήκε για κυνήγι, σκοτώνοντας 400 κουνέλια σε μία μόνο μέρα.

Με τη γυναίκα του Μέρι σε σαφάρι
Με τη γυναίκα του Μέρι σε σαφάρι

Η καραμπίνα ήταν το αγαπημένο του όπλο, με αυτό έβαλε τέλος και στη ζωή του. Καταπιεσμένος ως παιδί από την μητέρα του, απέκτησε ένα χαρακτήρα ιδιότροπο και δύσκολο. Η μητέρα του τον είχε βάλει όταν ήταν παιδί να μάθει με το ζόρι τσέλο. “Έπαιζα τσέλο χειρότερα από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη”, είπε χρόνια μετά ο Χέμινγουεϊ.

Με το γιό του στην Κούβα
Με το γιό του στην Κούβα

Η κατάθλιψη που είχε επιβαρύνθηκε με τα χρόνια. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δε βοήθησε καθόλου την κατάστασή του. Παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να ολοκληρώσει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Μία κινητή γιορτή (A Moveable Feast), έργο που τελικά εκδόθηκε μετά το θάνατό του.

 

Άφησε την αγαπημένη του Κούβα το 1960 και την ίδια χρονιά νοσηλεύτηκε στην κλινική Mayo λόγω της υψηλής του πίεσης αλλά κυρίως της κατάθλιψής και της παράνοιας του. Οι θεραπείες με ηλεκτροσόκ όχι μόνο δεν τον βοήθησαν αλλά αντιθέτως είχαν αρνητικά αποτελέσματα προκαλώντας του απώλεια μνήμης και επιταχύνοντας πιθανά και την μελλοντική του αυτοκτονία. Ο Χέμινγουέι παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Το σπίτι όπου έζησε και έγραψε επτά βιβλία του μέχρι σήμερα δεν έχει πειραχτεί καθόλου και μάλιστα έχει μετατραπεί σε μουσείο, τόπο προσκυνήματος των απανταχού φίλων του.

Δείπνο με φίλους
Δείπνο με φίλους

Πριν από λίγα χρόνια ψηφιοποιήθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Αρχές της Κούβας χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες και βιβλία που ανήκαν στον Χέμινγουεϊ και παρέμεναν επί δεκαετίες στο υπόγειο της Φίνκα Βίχια. Είναι περισσότερα από 2.000 έγγραφα, χειρόγραφα ορισμένων έργων του, επιστολές, αποδείξεις από καταστήματα, περίπου 3.500 φωτογραφίες και 9.000 βιβλία. Από τα βιβλία θεωρείται βέβαιο ότι ο Χέμινγουεϊ είχε διαβάσει επισταμένως τουλάχιστον τα 2.000 επειδή έγραφε σημειώσεις στα περιθώρια. Τα ψηφιοποιημένα ντοκουμέντα είναι διαθέσιμα τόσο μέσω του διαδικτύου όσο και στη Συλλογή Χέμινγουεϊ της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Τζον Φ. Κένεντι.

Στο γάμο του το 1921
Στο γάμο του το 1921

Τα μπαρ της Αβάνας που ισχυρίζονται ότι είναι «το αγαπημένο στέκι του Χέμινγουεϊ» είναι πολλά, όμως σε αυτά που αποδεδειγμένα σύχναζε ο συγγραφέας είναι το «Λα Μποντεγκίτα» και το «Ελ Φλοριντίτα». Μάλιστα, η φράση «My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita» («Για το μοχίτο μου πάω στο Λα Μποντεγκίτα και για το ντάκιρι μου πάω στο Ελ Φλοριντίτα») του Χέμινγουεϊ είναι γραμμένη με το χέρι στο Floridita, στην ίδια εκείνη γωνία που επέλεγε να κάτσει ο Χέμινγουεϊ και να τα πιει, άλλοτε μόνος του, άλλοτε με την γυναίκα του, Μάρθα Γκέλχορν.

 

Πάντως, μέχρι σήμερα στο «Ελ Φλοριντίτα» εξακολουθεί να σερβίρεται το ποτό Ντάκιρι Πάπα Ντόμπλε (το «Διπλό του Μπαμπά», αφού έτσι αποκαλούσαν οι Κουβανοί τον Χέμινγουεϊ), ένα μίγμα από ρούμι, χυμό γκρέιπφρουτ, χυμό λάιμ και λικέρ μαρασκίνο. Έπινε μέχρι και οκτώ τέτοια σε ένα ολόκληρο βράδυ επειδή, όπως συνήθιζε να λέει σκωπτικά, «μερικές φορές, ένας έξυπνος άνθρωπος αναγκάζεται να μεθύσει, για να περάσει την ώρα του με ηλίθιους».

 

Ο Χέμινγουέϊ αποπειράθηκε για πρώτη φορά να αυτοκτονήσει την Άνοιξη του 1961 και τελικά στις 2 Ιουλίου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, λίγες ημέρες πριν τα εξηκοστά δεύτερα γενέθλιά του. Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στο καθολικό νεκροταφείο του Ketchum.

 

Τι έλεγε ο Χέμινγουεϊ

-Όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι άθεοι.

-Μερικές φορές, ένας έξυπνος άνθρωπος αναγκάζεται να μεθύσει, για να περάσει την ώρα του με ηλίθιους.

-Σε ότι αφορά την ηθική, γνωρίζω μόνο ένα πράμα: είναι ηθικό εκείνο ύστερα από το οποίο νοιώθεις τον εαυτό σου καλύτερα και είναι ανήθικο, αν νοιώθεις χειρότερα.

-Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον είναι να τον εμπιστευτείς.

-Ποτέ μην κάθεσαι σε τραπέζι όταν μπορείς να σταθείς στο μπαρ.

-Να γράφεις μεθυσμένος. Να διορθώνεις ξεμέθυστος.

-Η ζωή κάθε ανθρώπου, ειπωμένη αληθινά, είναι ένα μυθιστόρημα.

-Το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι να το τελειώσεις.

-Ποτέ μη μπερδεύεις την κίνηση με τη δράση.

-Αλλά η ζωή δεν είναι δύσκολο να την κουμαντάρεις, όταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις.

(25)