Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς σκηνοθέτες

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σημαντικός σκηνοθέτης του ιταλικού σινεμά, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιταλικά μμε, ο Μπερτολούτσι πέθανε στις 7 το πρωί της Δευτέρας μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η υγεία του είχε επιδεινωθεί μετά από χειρουργική επέμβαση το 2003 και είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Μπερτολούτσι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’70. Είχε κερδίσει τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών, το 2011.

Σε μια κινηματογραφική καριέρα που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Μπερτολούτσι αναδείχθηκε σε σημαντικό εκπρόσωπο του ιταλικού νέου κύματος στον κινηματογράφο μαζί με τους Αντονιόνι, Φελίνι και Παζολίνι.

Ωστόσο ο ίδιος έκανε μετάβαση σε μεγάλες ταινίες του Χόλιγουντ με χαρακτηριστικό του δείγμα τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» που κέρδισε εννέα Όσκαρ.

Με τους πρωταγωνιστές του αμφιλεγόμενου «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», Μάρλον Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ

Με τους πρωταγωνιστές του αμφιλεγόμενου «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», Μάρλον Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ

Ο Μπερτολούτσι γεννήθηκε στην Πάρμα της τότε φασιστικής Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940.

Ο πατέρας του ήταν ο ποιητής Τζοζέπε Μπερτολούτσι.

Ο πατέρας του, γνωστός ποιητής και ιστορικός τέχνης, ήταν φανατικός σινεφίλ και ήταν ο πρώτος που οδήγησε τον μικρό Μπερνάρντο σε μια σκοτεινή αίθουσα, μπροστά σε μια μεγάλη οθόνη. Στην ηλικία των 15, ο Μπερτολούτσι δημιούργησε δύο παιδικές ταινίες, ενώ λίγο αργότερα γράφει και το πρώτο του βιβλίο. Η μοναδική δημοσιευμένη ποιητική του συλλογή με τίτλο “Ψάχνοντας το Μυστήριο”, κέρδισε το γνωστό λογοτεχνικό βραβείο Premio Viareggio.

Διακρίθηκε με βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία.

Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του Πιερ Πάολο Παζολίνι πριν αρχίσει να σκηνοθετεί ο ίδιος.

Ως καταξιωμένος σκηνοθέτης έχει υπογράψει αριστουργήματα, όπως ο πολυδιάστατος «Κομφορμίστας» και το «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι».

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubbica, το «φαινόμενο Μπερτολούτσι» εξερράγη το 1972 με το έργο αυτό και το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε λογοκρισία του φιλμ κάτι όμως που ενίσυχε και την διεθνή φήμη του σκηνοθέτη.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο McKim Medal Gala στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2018

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο McKim Medal Gala στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2018

Το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του είναι το «Me and You» του 2012, ένα φιλμ προσαρμοσμένο από ένα μυθιστόρημα του Νικόλο Αμανίτι.

Υπήρξε παντρεμένος από το 1978 με την παραγωγό Κλερ Πέπλοου, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.

Ο Μπερτολούτσι υπήρξε άθεος και μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας και πολλές ταινίες του ήταν πολιτικά χρωματισμένες.

Τα τελευταία χρόνια, στον απόηχο του #MeToo, ξέσπασε μια διαμάχη σχετικά με τη συγκατάθεση της ηθοποιού Μαρίας Σνάιντερ στην περίφημη σκηνή με το βούτυρο στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», μετά την επανεμφάνιση βίντεο στην οποία ο Μπερτολούτσι παραδέχτηκε ότι αυτός και ο Μάρλον Μπράντο δεν την είχαν ενημερώσει πλήρως για τις λεπτομέρειες της αμφιλεγόμενης σκηνής.


Πηγή: www.lifo.gr

(77)