Αξιόλογες συναυλίες, όπερες και σημαντικές ορχήστρες θα εμφανιστούν στη σκηνή του Ηρωδείου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, τον «Ναμπούκκο», που θα παρουσιαστεί στις 1, 3, 6 και 8 Ιουνίου, ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο.

Σε αυτήν τη νέα παραγωγή τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναμπούκκο σε μεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσμο, ενώ τη σκηνοθεσία θα υπογράψει, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Λέο Μουσκάτο, από τους δυναμικά ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας.

Info: Εθνική Λυρική Σκηνή, Ναμπούκκο του Τζουζέππε Βέρντι, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 1, 3, 6, 8/6, 21:00. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Η ορχήστρα Il Pomo d’ Oro, που χαρακτηρίζεται από μια αυθεντική και δυναμική απόδοση ορχηστρικών έργων και έργων όπερας από την κλασική περίοδο και την εποχή του μπαρόκ, θα παρουσιάσει στις 12 Ιουνίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του μόνιμου μαέστρου της Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, τη «Μυθολογία του Χαίντελ», μια σειρά από άριες και ντουέτα από τις μυθολογικές όπερες του Γερμανού συνθέτη.

Info: Il Pomo d’Oro – Maxim Emelyanychev, Η Μυθολογία του Χαίντελ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 12/6, 21:00

 Η ορχήστρα Il Pomo d' Oro, θα παρουσιάσει στις 12 Ιουνίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του μόνιμου μαέστρου της Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, τη «Μυθολογία του Χαίντελ».

Η ορχήστρα Il Pomo d’ Oro, θα παρουσιάσει στις 12 Ιουνίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του μόνιμου μαέστρου της Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, τη «Μυθολογία του Χαίντελ».

• Ο Βύρων Φιδετζής επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο της όπερας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Περουζέ», που παίζεται ξανά τώρα από τη νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στις 16 και 17 Ιουνίου, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τελευταίο της ανέβασμα.

Ο Βύρων Φιδετζής θα διευθύνει την ορχήστρα, την παράσταση σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής, ενώ στην αναβίωση συμπράττουν η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.

Info: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών – Βύρων Φιδετζής, Περουζέ, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

16-17/6, 21:00

Ο Βύρων Φιδετζής επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο της όπερας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Περουζέ», που παίζεται ξανά τώρα από τη νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στις 16 και 17 Ιουνίου.

Ο Βύρων Φιδετζής επιμελήθηκε το εξαιρετικά φθαρμένο χειρόγραφο της όπερας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Περουζέ», που παίζεται ξανά τώρα από τη νεοσυσταθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στις 16 και 17 Ιουνίου.

• Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο στις 21 Ιουνίου. Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα Λαυράγκα, Μπετόβεν και Ντβόρζακ.

Info: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21/6, 21:00

• Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι, μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, έρχεται στο Ηρώδειο στις 27 Ιουνίου με τη φημισμένη Ρωσίδα πιανίστρια Βαρβάρα Νεπομνύσκαγια και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ στο πόντιουμ.

Στο πρώτο μέρος η ορχήστρα θα παρουσιάσει το «Ιταλικό Καπρίτσιο» και το Πρώτο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Τσαϊκόφσκι, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παίξει σουίτες από τον «Καρυοθραύστη» και αποσπάσματα από τα μπαλέτα του Ρώσου συνθέτη «Η ωραία κοιμωμένη» και «Η λίμνη των κύκνων».

Info: Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι – Vladimir Fedoseyev – Varvara Nepomnyashchaya, Έργα Τσαϊκόφσκι, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
27/6, 21:00

Η φημισμένη Ρωσίδα πιανίστρια Βαρβάρα Νεπομνύσκαγια

Η φημισμένη Ρωσίδα πιανίστρια Βαρβάρα Νεπομνύσκαγια

• Δύο νέοι καλλιτέχνες που έχουν κατακτήσει το διεθνές ενδιαφέρον της οπερατικής σκηνής, ο Γιόζεφ Καλλέγια, από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους τενόρους της εποχής μας, και ο Ραμόν Τεμπάρ, δημοφιλής από τις συνεργασίες του με ορχήστρες ανά την υφήλιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Καμεράτα στις 29 Ιουνίου και παρουσιάζουν έργα Βέρντι και Μασνέ.

Info: Οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των φίλων της μουσικής – Joseph Calleja – Ramón Tebar, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

29/6, 21:00

• Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra, με τον πολυβραβευμένο Φινλανδό αρχιμουσικό Έσα-Πέκκα Σάλονεν στο πόντιουμ, επανέρχεται στις 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο μετά από εννέα χρόνια, με σολίστ την Αμερικανίδα μέτζο σοπράνο Μισέλ ΝτεΓιάνγκ.

Το εξαιρετικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την 3η Συμφωνία (Ηρωική) του Μπετόβεν και αποσπάσματα από το «Λυκόφως των θεών» του Βάγκνερ.

Info: Philharmonia Orchestra – Esa-Pekka Salonen – Michelle DeYoung, 3η Συμφωνία (Ηρωική) του Μπετόβεν & το Λυκόφως των Θεών του Βάγκνερ (αποσπάσματα). Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2/7, 21:00.

Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra.

Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra.

• Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, παρουσιάζει στις 13 Ιουλίου μια μουσική βραδιά με τη Μάρτα Άργκεριχ. Η διάσημη πιανίστα συμπράττει με την Ελληνίδα πιανίστα και μαθήτριά της Θεοδοσία Ντόκου, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ, καθώς και το δημοφιλέστατο έργο του Καμίγ Σαιν-Σανς «Το καρναβάλι των ζώων».

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Βέλγου ρομαντικού συνθέτη Σεζάρ Φρανκ αλλά και αποσπάσματα από το «Καταραμένο Φίδι» του Μάνου Χατζιδάκι, που θα ερμηνεύσει η Άργκεριχ με την επίτιμη προσκεκλημένη της Ντόρα Μπακοπούλου.

Info: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Martha Argerich – Θεοδοσία Ντόκου / τιμητική προσκεκλημένη: Ντόρα Μπακοπούλου.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 13/7, 21:00

Η διάσημη πιανίστρια Μάρτα Άργκεριχ

Η διάσημη πιανίστρια Μάρτα Άργκεριχ

• Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 16 Ιουλίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με τη νέα της καλλιτεχνική διευθύντρια Ζωή Τσόκανου, συμπράττοντας με τον Γερμανό τσελίστα Ντάνιελ Μύλλερ-Σοτ, που θεωρείται από τους κορυφαίους της γενιάς του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σι ελάσσονα του Ντβόρζακ και την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς.

Info: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Daniel Müller-Schott, Έργα Ντβόρζακ και Σοστακόβιτς. Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 16/7, 21:00

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 16 Ιουλίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 16 Ιουλίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

• Η «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, η δημοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, επιστρέφει στις 27, 28, 29 και 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στη σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, που πρωτοανέβηκε στο Ηρώδειο το 2016.

Info: Εθνική Λυρική Σκηνή / Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 27-29/7 & 31/7, 21:00.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Πηγή: www.lifo.gr

(10)