Μπεμπελούνες: Τραγούδια του φεγγαριού στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Μπεμπελούνες: Τραγούδια του φεγγαριού στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ένας ιδιαίτερος κύκλος τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού, σε στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου, παρουσιάζεται πρώτη φορά στο σύνολό του τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και ώρα 20:30 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Στο πρόγραμμα αυτό η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει κείμενα από το βιβλίο της «Η Κούκλα», κείμενα που αναζητούν την σχέση του ενήλικα με αυτό το ιδιαίτερο πανάρχαιο και πάντα αγαπημένο παιχνίδι, την κούκλα.

Ερμηνεύουν:

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, τραγούδι
Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο


Γιώργος Κουρουπός

Ο Γιώργος Κουρουπός σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και σύνθεση στο Κονσερβατουάρ στο Παρίσι, στην τάξη του Ολιβιέ Μεσσιάν (1968-1972).

Έχει βραβευτεί με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (1984) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2015) για τη μουσική του προσφορά. Το 2016 τιμήθηκε με τον τίτλο Chevalier de la Légion d’Honneur της Γαλλικής Δημοκρατίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε δίσκο δύο έργα του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη: “Το Μονόγραμμα” (Minos EMI) και “Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!”.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή τού Ωδείου Αθηνών. Έχουν εκδοθεί 7 ποιητικά της βιβλία από τις εκδόσεις ύψιλον. Από τις εκδόσεις Ίκαρος έχουν κυκλοφορήσει το δοκίμιο της «Η Κούκλα» και το Χριστουγεννιάτικο Μουσικό παραμύθι «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;» με μουσική του Γιώργου Κουρουπού και εικονογράφηση Γιάννη Κόττη (Ίκαρος 2017).

Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα τού Γιώργου Κουρουπού: Το καράβι του Έλατου (2000) και Ιοκάστη (2002), καθώς και το μουσικό παραμύθι «Τί Ζητάει ὁ Ζήνων;» σε μουσική Άλκη Μπαλτά. Έχει γράψει, επίσης, στίχους για τραγούδια των: Γιώργου Κουρουπού, Πέτρου Περάκη, Στάθη Γυφτάκη, Τατιάνας Ζωγράφου κ.α. Συνεργάστηκε, επί 13 χρόνια, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής και συνεχίζει να παρουσιάζει από σκηνής ποίηση και παραμύθια.

Tάσης Χριστογιαννόπουλος

Ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Πιάνο και Τραγούδι. Από το 1989 πρωταγωνιστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ παράλληλα εμφανίζεται και σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερσαλλίες, Μαδρίτη, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Βουδαπέστη, Λονδίνο, Φλωρεντία, Τορίνο, Γενεύη, Γκλάιντμπορν κ.α., ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες (Il Barbiere di Siviglia, Macbeth, Don Giovanni, Don Carlo, La Traviata, Die Zauberflöte, Eugene Onegin, Faust, Hamlet, Un Ballo in Maschera, Falstaff, Il Trovatore κ.α.) και δίνοντας συναυλίες τραγουδιού.

Έχει ηχογραφήσει τις όπερες Tamerlano και Giulio Cesare in Egitto (Händel), Andromaque και La Caravane du Caire (Grétry), Thésée (Gossec), Les Danaïdes (Salieri), Les Mystères d’Isis (Lachnith-Mozart), Falstaff (Verdi) και τραγούδια του Félicien-César David. Παράλληλα συνεργάζεται με Έλληνες συνθέτες, ενώ ταυτόχρονα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στη σκηνή και τη δισκογραφία, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος ασχολείται και με τη σύνθεση.

Θανάσης Αποστολόπουλος

Ο Θανάσης Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990 με δίπλωμα σολίστ και α΄ βραβείο παμψηφεί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, στο Παρίσι και στα θερινά σεμινάρια του Ζάλτσμπουργκ, με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, του Βρετανικού Συμβουλίου και της γαλλικής κυβέρνησης. Δάσκαλοί του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Άρης Γαρουφαλής, η Ιρίνα Ζαρίτσκαγια και η Ζερμαίν Μουνιέ. Εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη μουσική δραστηριότητα και έχει εμφανιστεί στις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές αίθουσες.

Εκτός από τις σόλο εμφανίσεις, τη συνοδεία τραγουδιού και τη συμμετοχή του σε συναυλίες μουσικής δωματίου, έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή, και έχει εμφανιστεί στο πλαίσιο διεθνών φεστιβάλ στην Ελλάδα (Ναύπλιο,Πάτρα) και το εξωτερικό (Φεστιβάλ Μπερλιόζ στη Γαλλία, Φεστιβάλ Μότσαρτ στις ΗΠΑ κ.ά.). Συνεργάζεται τακτικά με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή στη μουσική προετοιμασία παραστάσεων όπερας, πολλές από τις οποίες σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

(5)

Κοινοποιήση