Ο Χαβιέρ Σαμπάτα και ο Φρανσίσκο Πογιάτο στο Τελλόγλειο

Ο Χαβιέρ Σαμπάτα και ο Φρανσίσκο Πογιάτο στο Τελλόγλειο

Ο Χαβιέρ Σαμπάτα, ένας από τους κορυφαίους κόντρα τενόρους στον κόσμο, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για μία εμφάνιση στο Τελλόγλειο.

Ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ (1797 – 1828) έγραψε αυτόν τον κύκλο των 24 τραγουδιών στα 31 του χρόνια, λίγο πριν τον θάνατό του. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της τέχνης του Lied που σηματοδοτεί το απόγειο του γερμανικού ρομαντισμού. Ένας νέος, μόνος στο χειμωνιάτικο τοπίο, θρηνεί την απώλεια της αγαπημένης του. Τους στίχους έγραψε ο Γερμανός ποιητής Wilhelm Müller.

Λίγα λόγια για τον Χαβιέρ Σαμπάτα

Ο Χαβιέρ Σαμπάτα συγκαταλέγεται στους πιο πολύπλευρους κόντρα τενόρους της γενιάς του, καθώς εκφράζεται με την ίδια άνεση στα πεδία της σύγχρονης μουσικής κι εκείνης της εποχής του μπαρόκ.

Κατάγεται από την Καταλονία και σπούδασε υποκριτική και αργότερα σαξόφωνο και μονωδία στη Βαρκελώνη και στην Καρλσρούη.

Έχει πολυάριθμες συνεργασίες με διεθνούς φήμης σύνολα μπαρόκ μουσικής (Les Arts Florissants, Europa Galante, Collegium 1704) και έχει συμπράξει με μεγάλους μαέστρους, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας μαέστρος της Καμεράτα, Γιώργος Πέτρου. Έχει κάνει πολλές ηχογραφήσεις για μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες (Virgin Classics/EMI, Decca, Harmonia Mundi Iberica). Εκτός από την όπερα, κατά την τρέχουσα σεζόν, δίνει έμφαση στο Lied με την ερμηνεία του «Winterreise» στη Βαρκελώνη και τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ «Ciclo de Lied» στη Μαδρίτη.

Λίγα λόγια για τον Φρανσίσκο Πογιάτο 

Φρανσίσκο Πογιάτο σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και στη συνέχεια τραγούδι και πιάνο στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για σόλο πιάνο και πιάνο Lied.

Την περίοδο 1994-2001 δίδαξε στη Θερινή Ακαδημία του Mozarteum. Από το 2001 διδάσκει πιάνο και τραγούδι στην Escola Superior de Música de Catalunya, ενώ το 2014 ίδρυσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο ισπανικό και καταλανικό τραγούδι «Victoria de los Angeles», μοναδικό του είδους του στην Ισπανία. Επίσης έχει κάνει master classes στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Hans Eisler και τη Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης.


Φωτογραφία: Xavier Sabata (αριστερά) – Francisco Poyato (δεξιά)

(36)

Κοινοποιήση