Η Alpha Bank μετέχει στα δρώμενα της αθηναϊκής Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου

Μπορεί ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, ο Σκωτσέζος συγγραφέας – δημιουργός του Πίτερ Παν, να είχε «κρύψει» χρυσό, πετράδια και άλλα λάφυρα στη Χώρα του Ποτέ, ωστόσο ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο μεγάλος «παραμυθάς» του Χόλυγουντ, έλεγε ότι υπάρχουν περισσότεροι θησαυροί στα βιβλία από ό,τι σ’ ολόκληρη τη λεία των πειρατών στη Νήσο των Θησαυρών. Και πραγματικά, ένα βιβλίο σε ταξιδεύει, σε καθηλώνει, σου ανυψώνει το πνεύμα και την ψυχή, σου χαρίζει όλη τη γνώση και τον κόσμο μαζί.

Πόσοι όμως διαβάζουν; Πόσοι επισκέπτονται βιβλιοθήκες; Πόσοι πιάνουν στα χέρια τους ένα βιβλίο και «ρουφάνε» τις μυρωδιές του χαρτιού και του μελανιού, αλλά και τις λέξεις; Για έναν χρόνο, από τις 23 Απριλίου 2018 μέχρι τις 22 Απριλίου 2019, θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε πιο πολλοί, γιατί η Αθήνα θα έχει παντού βιβλία, θα γεμίσει με σχετικές εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά του Δήμου Αθηναίων και θα πλημμυρίσει από «βιβλιοφάγους», καθώς η UNESCO την έχει ανακηρύξει Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Λογοτεχνικοί θησαυροί του χθες και του σήμερα, αγαπημένοι συγγραφείς από τη χώρα μας, διεθνείς «πένες», σπάνιες εκδόσεις, δρώμενα, αναγνωστήρια, χώροι πολιτισμού και κάθε καλλιτεχνική και πολιτιστική γωνιά της πόλης, όλοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το κοινό: τους Αθηναίους, τους επισκέπτες της πόλης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μικρούς και μεγάλους.

alpha-vivliothiki_02

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προετοιμάζει η Αθήνα, περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, τα μεγάλα φεστιβάλ, αλλά και οι γειτονιές θα πάρουν μέρος σε αυτή τη γιορτή. Ο στόχος είναι ένας: να γνωρίσει το κοινό το βιβλίο, να το αγαπήσει, να το κάνει μέρος της καθημερινότητάς του και μέσα από αυτό να αλλάξει τη ζωή του, να την κάνει πιο όμορφη, πιο ουσιαστική.

Η Alpha Bank μετέχει στα δρώμενα της αθηναϊκής Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, ανοίγοντας από τις 23 Απριλίου για το ευρύ κοινό τη Βιβλιοθήκη της, η οποία λειτουργεί από το 1984 και αριθμεί περισσότερους από 30.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων, καθώς και 578 τίτλους οικονομικών περιοδικών. Επίσης, διαχειρίζεται τις εκδόσεις της Alpha Bank, που αριθμούν πλέον των 178 τίτλων βιβλίων, καθώς και 46 έντυπα εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων. Πρόκειται για εκδόσεις οικονομικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου που αναφέρονται σε ποικίλες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

alpha-vivliothiki_03

Η αρχή θα γίνει με ξεναγήσεις στον χώρο της Βιβλιοθήκης και έκπτωση 40% σε όλες τις εκδόσεις της Alpha Bank την 23 Απριλίου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Σπάνιων Εκδόσεων από τη Συλλογή της Τράπεζας, στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού της κτηρίου, επί των οδών Σταδίου 40 και Πεσμαζόγλου 12. Η έκθεση αφορά σε εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιλαμβάνουν έργα κλασικών συγγραφέων, αλλά και Ευρωπαίων περιηγητών που διέτρεξαν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα. Επίσης, θα εκτεθούν εκδόσεις εικονογραφημένες από γνωστούς ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα. Στο πρόγραμμα δράσεων της Τράπεζας προβλέπονται και βιβλιοπαρουσιάσεις επιλεγμένων εκδόσεων της Alpha Bank και άλλων εκδόσεων στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Πανεπιστημίου 41, 4ος όροφος).

Για τους μικρούς αναγνώστες, η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank εγκαινιάζει ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βιβλιοθήκη, ενώ συνοδεύεται και από σχετικό έντυπο υλικό.
Τέλος, ως συνιδρυτής και μέλος του Δικτύου συνεργασίας των Οικονομικών Βιβλιοθηκών, με την επωνυμία «ΔΙ.Ο.ΒΙ. – Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών», η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank έχει ενεργή συμμετοχή και σε αυτές δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται παρουσιάσεις εκδόσεων των μελών του Δικτύου, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το έτος 2018. Επίσης, θα οργανωθεί ημερίδα με τίτλο «Οικονομικές Βιβλιοθήκες: Δεξαμενές Πληροφόρησης και Κατάρτισης», που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου 2018 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία εντάχθηκε πρόσφατα ως νέο μέλος στο ΔΙ.Ο.ΒΙ.

alpha-vivliothiki_04
alpha-vivliothiki_05

(1)