Φέτος τον Απρίλιο του 2018 η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας γιορτάζει τα 35 χρόνια από την Ίδρυση της ! Το achaianews.gr παρουσιάζει το έργο της Πολυφωνικής χορωδίας από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα . Τα πάντα γύρω από το “θαύμα” που ονομάζεται Πολυφωνική Χορωδία , τις συνεχείς προσπάθειες , το έργο , τους αφανείς ήρωες . Μαζί με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες !

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας έχει την δικιά της μεγάλη και αξιόλογη ιστορία… Μια ιστορία που μετρά… 35 ολόκληρα χρόνια … Στη διάρκεια των ετών που πέρασαν οι προσπάθειες για εξέλιξη δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν έτσι ακόμα και τα σύντομα ιστορικά σημειώματα της Πολυφωνικής και των Τμημάτων της είναι ιδιαιτέρως πλούσια και αντικατοπτρίζουν τις τεράστιες προσπάθειες και την αγάπη όλων όσων συμμετέχουν και με συνέπεια , πίστη και διαρκή αναζήτηση κάνουν συνεχώς καλύτερη την Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας που παρουσιάζει υψηλού επιπέδου έργο και αποτελεί σαφώς παράδειγμα προς μίμηση , ένα “κόσμημα” για την Πάτρα και ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας είναι … οι άνθρωποι της ! Οι άνθρωποι που είναι εκεί , που δίνουν το είναι τους για να συνεχίζει η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας να αποτελεί πρότυπο , να συνεχίζει την εξωτερική της πορεία . Και από τους ανθρώπους της Πολυφωνική ζητήσαμε μέσα σε λίγες γραμμές να μας μιλήσουν για την Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας , να μας πούν τι είναι για αυτούς η Πολυφωνική !

Ιωάννης Κόττορος- Πρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Η δημιουργική σύνθεση, μέσα από δημοκρατικές Πολυφωνικές διαδικασίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, των Διευθυντών όλων των τμημάτων, Εφόρων, Στελεχών, γονέων και κηδεμόνων, πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες, στην υπηρεσία του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της χορωδιακής, ορχηστρικής και θεατρικής πράξης, δημιουργούν συναισθήματα, πλήρους ηθικής ικανοποίησης και ως Πρόεδρος του Δ.Σ., ερμηνεύω και μεταφέρω τα συναισθήματα του συνόλου των μελών του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας.

Όταν μάλιστα στα 35 χρόνια πολιτιστικής δημιουργίας και ανιδιοτελούς προσφοράς, κοσμούν τις αίθουσες της Πολυφωνικής, εκατοντάδες διακρίσεις και βραβεία, σε διαγωνισμούς και Φεστιβάλ, από τον εγχώριο και διεθνή χώρο. Είναι η ιστορία μας. Όλα βεβαίως, κατορθώθηκαν μέσα από το μεράκι για τη μουσική και τη θεατρική αγωγή, το σύνδεσμο αγάπης μεταξύ των μελών μας, στη συνέπεια της καθημερινής δουλειάς μας, στη πειθαρχία και την οργάνωση του Διοικητικού έργου, στην άψογη και ειλικρινή συνεργασία Δ..Σ. και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και η αγάπη, αποδοχή και στήριξη του Πατραϊκού λαού. Όλα αυτά τα αναγάγουμε- ας μου επιτραπεί η έκφραση- σε μια «Πολιτιστική ιδεολογία», που είναι δύσκολο να την αποβάλει κανείς. Στις 28 Απριλίου 2018, συμπληρώνονται 35 χρόνια παρουσίας της Πολυφωνικής. Η επέτειος αυτή, θα προσλάβει τον πανηγυρικό χαρακτήρα που της αξίζει, σε δημόσια σύναξη και φανέρωση, όχι τόσο των δραστηριοτήτων και επιτεύξεων των τμημάτων μας, αλλά κυρίως για προβολή των στόχων και οραματισμών, των επιδιώξεων και προσδοκιών, με την δέσμευση ότι θα είμαστε εδώ, με τη βοήθεια του Θεού, στην Πάτρα, την Ελλάδα και το διεθνή χώρο.

Αυτό που έχουμε χρέος και μπορούμε να υποσχεθούμε στην τοπική και όχι μόνον κοινωνία, με αίσθημα ευθύνης και στο μέτρο του εφικτού, είναι ότι μέσα στη μνημονιακή κρίση που περνάει η Πατρίδα μας, αντιστεκόμαστε τουλάχιστον, στη χρεωκοπία της ανθρωπιάς και του Πολιτισμού.

Παναγιώτης Αρκαδιανός – Αντιπρόεδρος ‘Α Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Τι σημαίνει για μένα η Πολυφωνική; Το να πω τι σημαίνει για μένα η Πολυφωνική είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν μπορώ να το αναπτύξω σε λίγες μόνο γραμμές. Όμως δε μπορώ να μην αναφέρω έστω και σε λίγες γραμμές ότι η μουσική από μικρό παιδί είναι για μένα ένα σημαντικό κομμάτι που συμπληρώνει το πάζλ της ζωής μου. Από μικρός που ασχολήθηκα με τη μουσική στη Ζάκυνθο παίζοντας στη φιλαρμονική η μουσική είναι στην καρδιά μου.

Ο παππούς μου και ο πατέρας μου έπαιζαν κιθάρα και τραγουδούσαν πράγμα που δε με άφησε αδιάφορο τουναντίον. Δεν ακολούθησα μουσική σταδιοδρομία για διάφορους λόγους αλλά δεν έπαψα να ασχολούμαι παίζοντας μουσική μέχρι που γνώρισα την Πολυφωνική και τον ικανότατο μαέστρο το Σταύρο Σολωμό με αποτέλεσμα να καλύψω το μουσικό κομμάτι που εξακολουθεί να μου συμπληρώνει το παζλ της ζωής μου. Με αυτά τα λίγα που ανέφερα καταλαβαίνετε τι σημαίνει για μένα η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ.

Γεώργιος Σταματόπουλος – Αντιπρόεδρος ‘Β Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Στο άκουσμα της «Πολυφωνικής» μου έρχονται στο νου τόσα πολλά που με δυσκολεύει το γεγονός ότι πρέπει να τα περιορίσω σε λίγες μόνο γραμμές… Σαν να ήταν χθες, θυμάμαι τη μέρα που πήγα στο σπίτι του Σταύρου και μαζί με μια παρέα φίλων της χορωδιακής μουσικής δημιουργήσαμε το καταστατικό του χορωδιακού σχήματος της Πολυφωνικής που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο Οργανισμό! Τότε δεν είχα την παραμικρή σχέση με τη χορωδιακή μουσική. Δεν γνώριζα καν το πεντάγραμμο και τις νότες! Όμως αυτό δεν είχε σημασία διότι απλά αγαπούσα το τραγούδι, κι έμαθα το χορωδιακό τραγούδι και το αγάπησα..

Αγάπησα τον χώρο, και τους ανθρώπους που με το μεράκι τους και την αγάπη τους για την χορωδιακή μουσική στηρίζουν την Πολυφωνική μας καθημερινά όπως μπορούν.. κι έτσι παρέμεινα 35 ολόκληρα χρόνια ως ενεργό μέλος. Τραγουδώ, και συμμετέχω κι εγώ ενεργά με όποιον τρόπο για 35 χρόνια και αναπολώ απίστευτα όμορφες στιγμές τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Διότι μέσω της Πολυφωνικής γνώρισα εξαιρετικούς καλλιτέχνες-μουσικούς στο πλαίσιο της συνεργασίας μας σε φεστιβάλ πάρα πολλά και σε συναυλίες αμέτρητες… Διότι στην Πολυφωνική έκανα φιλίες μεγάλες, βίωσα εμπειρίες μέσα από τα ταξίδια μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα μου μείνουν αξέχαστα και θα τα αναπολώ πάντα… Διότι η Πολυφωνική με έκανε μουσικά και πολιτιστικά «πλούσιο»… Διότι η Πολυφωνική είναι για μένα μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής μου.

Ολυμπία Ζώη – Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Πριν από 20 περίπου χρόνια η καλή τύχη με έφερε στο κατώφλι της Πολυφωνικής. ΄Εκτοτε δεν έλειψα ούτε μία στιγμή.. Στο χώρο αυτό γνώρισα έναν κόσμο που εξέπεμπε πολιτισμό, γνώρισα τη μαγεία της μουσικής, γνώρισα τη σύμπραξη της οργάνωσης και της πειθαρχίας με το όνειρο.. Γνώρισα την ανθρωπιά και τις βαθειές προσωπικές σχέσεις.. γνώρισα οικογένειες που σύσσωμες ακολούθησαν το δρόμο της χορωδιακής μουσικής.. Για εμένα είναι ο χώρος που δεν μπορεί να αποχωριστεί κανείς ακόμη και αν βρίσκεται πολύ μακριά..

Αρετούσα Νικολοπούλου – Ταμίας Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Με μια λέξη?…….Πολυφωνική για μένα είναι ένα όνομα . ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ….Τί είναι όμως ο Σταύρος Σολωμός για την Πολυφωνική ; Και εννοώ για όλα τα μέλη του Οργανισμού της Πολυφωνικής που αποτελούμε τον κορμό της… Ο Σταύρος Σολωμός είναι ο ΦΑΡΟΣ της Πολυφωνικής , που ασταμάτητα 35χρόνια μας φωτίζει , μας μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του , κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον μας για την χορωδιακή μουσική. Το να περιγράψω λοιπόν , με μια λέξη όνομα τι σημαίνει Πολυφωνική είναι πολύ λίγο…. Δεν είναι μόνο τα ταξίδια και οι συναυλίες , ούτε οι παρέες και οι αποκριάτικοι χοροί….

Για μένα Πολυφωνική είναι η σκάλα που ανεβαίνω για να πάω στην πρόβα… Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζουμε κάθε χρόνο …. Τα σουβλάκια που ψήνουμε την Τσικνοπέμπτη , το αποχαιρετιστήριο γλέντι που οργανώνουμε κάθε καλοκαίρι πριν τις διακοπές μας, οι διαφωνίες που υπάρχουν σε οργανωτικό επίπεδο και η προσπάθεια επίλυσης τους … Όλα αυτά … εύκολα και δύσκολα… ίσως αν έπρεπε να το πω όλα αυτά σε μια λέξη θα ήταν η λέξη “ΤΑΞΙΔΙ”….

Ελένη Μουζάκη – Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Τι είναι για εμένα η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ? Πολλά πράγματα….. Είναι η πρώτη φορά που ανέβηκα τις σκάλες, άνοιξα την πόρτα και βρέθηκα σε αυτό το χώρο που έμελε να είναι το χορωδιακό μου «γραμμένο»… Είναι οι άνθρωποι, οι συνεργάτες, οι συγχορωδοί, η μουσική, οι ήχοι, οι πρόβες… Είναι η αγωνία, η λαχτάρα και η προσμονή της δημιουργίας, η διαδρομή, το «ταξίδι», οι στόχοι… Είναι οι χαρές μα και οι λύπες…

Είναι ακόμα, η αγάπη του κόσμου, το χειροκρότημα, η ηθική ικανοποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς, η ανταλλαγή συναισθημάτων, η συνέχεια, το μέλλον… Είναι όλα αυτά που έζησα σε αυτό το χώρο, και όλα εκείνα που θα έρθουν…
Είμαι ευγνώμων….. Ευχαριστώ…..

Όλγα – Μαρία Καραγιάννη -Μέλος Δ.Σ. Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Όταν ακούω τη λέξη πολυφωνική στο μυαλό μου κυριαρχούν οι λέξεις μουσική, χαρά, γέλιο, φίλοι, πειθαρχία, δουλειά. Όλα αυτά τα ουσιαστικά που προσδιορίζουν την πολυφωνική σαν οργανισμό, έναν οργανισμό με όραμα, δημιουργικότητα και προσφορά στον πολιτισμό. Οι πολυποίκιλες δραστηριότητές της είναι ικανές να καλύψουν όλες τις επιθυμίες κάποιου που θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη. Επιπλέον το περιβάλλον που δημιουργείται από τα μέλη του οργανισμού και τους χορωδούς είναι φιλικό και ζεστό ώστε να γίνεται άμεσα δεκτός να ενσωματώνεται στην ομάδα και να αισθάνεται τη χορωδία σαν δεύτερο σπίτι του.

Σταύρος Σολωμός – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών- Μαέστρος

Όταν στις 28 Απριλίου του 1983 πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε την ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ’’, δύο πράγματα είχα κατά νου: Τη Δημιουργία, Ανέλιξη και Προαγωγή της χορωδιακής πράξης, εγχώρια και διεθνώς, μέσα από μία διαφορετική, της εποχής εκείνης, αντιμετώπιση και λογική. Μετά από 35 χρόνια συνεχούς, συνεπούς και ανιδιοτελούς εργασίας, επιστρέφοντας νοερά σε εκείνες τις ημέρες της απόφασης, διαπιστώνω την ορθότητα της, αν και δεν ήμουν τότε, σε θέση να συνειδητοποιήσω το εύρος και τη δυναμική, που η παρουσία του Οργανισμού μας, θα ανέπτυσσε στο βάθος του χρόνου.

Αν θα πρέπει να καταθέσω τα προσωπικά μου συναισθήματα για την Πολυφωνική έκρηξη, στα δρώμενα του Πολιτισμού της τοπικής και όχι μόνον κοινωνίας, άρα και την κατ’ ουσία σημασία της για τον υπογράφοντα, θα πρέπει να σημειώσω: Συνέπεια στην εργασία μας, πειθαρχία και αυστηρότητα στη μουσική μας ενασχόληση, οργάνωση του διοικητικού υπόβαθρου, προγραμματισμός σε βάθος χρόνου των συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων, σεβασμός στην ανθρώπινη συνεργασία και στους θεσμούς του Οργανισμού, σοβαρότητα και ειλικρίνεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, ανάπτυξη του όλου σε αντιδιαστολή της προβολής του εγώ, ταπεινότητα στην επιτυχία, ανυστερόβουλη δημιουργική διάθεση, καλλιέργεια αντιεγωιστικής και ανιδιοτελούς συμπεριφοράς στελεχών και απλών μελών. Τα πιο πάνω συνοψίζουν τη σημασία που αποδίδω στην ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ’’, η οποία δεν αποτελεί μόνον έναν Πολιτιστικό Οργανισμό προσφοράς, αλλά για τον υπογράφοντα, τρόπο ζωής, στον οποίο, συν Θεώ, έχω αφιερώσει το μέγιστο της καθημερινότητας μου, στηριζόμενος ασφαλώς και από τις οικογενειακές και τις συνεργατικές [διαχρονικά] επιλογές.

Εν κατακλείδι, η συνέχεια θα αποδείξει, εάν δημιουργήσαμε έναν γίγαντα με γυάλινα πόδια, ή ένα σκάφος καλοτάξιδο, παντός καιρού και με στιβαρούς καπετάνιους στο διάβα του χρόνου!!!

Έφη Καββαδία – Ζέρβα – Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ, να απαντήσω στην ερώτηση τί σημαίνει για εμένα η «Πολυφωνική». Το 1983, πολύ νεαρή τότε δασκάλα πιάνου και συνεχίζοντας ακόμα να σπουδάζω μουσική, έγινα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πολυφωνικής ακολουθώντας τον καθηγητή μου, μαέστρο Σταύρο Σολωμό. Τότε ήταν η «Χορωδία». Ήμουν χορωδός στη μικτή χορωδία, το πρώτο τμήμα της Πολυφωνικής. Περνώντας τα χρόνια, η Πολυφωνική μεγάλωνε, θέριευε, αποκτούσε και άλλα τμήματα, ταξίδευε, ανέβαινε, κατακτούσε. Απολάμβανε βραβεύσεις και αναγνώριση. Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους χορωδιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα, με τμήματα που ξεχώριζαν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Πώς να απαντήσω τί είναι η Πολυφωνική για μένα επί 35 συνεχή χρόνια, χωρίς κλισέ και υπερβολές; Είναι μουσική, τραγούδι, τέχνη αλλά και πειθαρχία και επαγγελματισμός. Είναι αναμνήσεις, εμπειρίες, ταξίδια και ανθρώπινες συναναστροφές. Είναι οι καθηγητές μου, οι μαθητές μου, αλλά και οι φίλοι και οι συνεργάτες μου. Είναι χώρος ψυχαγωγίας, αλλά και δουλειάς και εκπαίδευσης. Είναι η σκληρή προσπάθεια, αλλά και τα δυνατά συναισθήματα. Είμαι ένα περήφανο ιδρυτικό μέλος της «Πολυφωνικής». Ενός οργανισμού που είναι πρότυπο της συλλογικής προσπάθειας, αλλά ταυτόχρονα δίνει έδαφος προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης του καθενός από τους συνεργάτες της. Τελικά, μήπως η Πολυφωνική είναι απλά ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μου;

Λίγα λόγια για τους «αφανείς ήρωες» της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας είναι ένας υγιής και δραστήριος Οργανισμός ο οποίος αποτελείται από ικανότατα στελέχη που έχουν αγάπη για τη μουσική και την τέχνη γενικότερα, δημιουργική διάθεση και πολλή όρεξη για να προσφέρουν ανιδιοτελώς και με αυταπάρνηση σε αυτό που λέμε παραγωγή πολιτισμού.

Παρομοιάζοντας τον Οργανισμό της Πολυφωνικής με τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούμε να πούμε πως και αυτός αποτελείται από την κεφαλή, που δεν είναι άλλη από το Διοικητικό Συμβούλιο, την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και τους Διευθυντές των Τμημάτων, αλλά και από το κυρίως σώμα, τον κορμό και τα άκρα δηλαδή, που είναι τι άλλο? Τα μέλη του Οργανισμού. Τα ενεργά μέλη του τμημάτων του Οργανισμού της Πολυφωνικής, ανήλικα και ενήλικα, είναι η σπονδυλική στήλη αυτού, είναι τα ζωτικά όργανα που στηρίζουν όλες τις λειτουργίες του, και κυρίως και πάνω από όλα είναι η ΚΑΡΔΙΑ του Οργανισμού που του δίνει ζωή. Αυτοί είναι οι χορωδοί των χορωδιακών τμημάτων, οι μουσικοί των ορχηστρικών τμημάτων, και τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Είναι οι «αφανείς ήρωες» που καθημερινά καταβάλλουν πολύ κόπο και προσπάθεια για την επίτευξη των καλλιτεχνικών στόχων της Πολυφωνικής υπό την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τους διευθυντές των τμημάτων. Είναι το υπέροχο έμψυχο δυναμικό που με χαρά και αγάπη στηρίζει το όραμα του Οργανισμού. Είναι αυτοί που τους αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ διαχρονικά…

Ιστορικά Σημειώματα

Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής : Μο Σταύρος Σολωμός
Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια : Εφη Καββαδία-Ζέρβα

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ιδρύθηκε το 1983 από το σημερινό της Καλλιτεχνικό διευθυντή, Μο ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΛΩΜΟ και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών, με στόχο τη δημιουργία ενός χορωδιακού ομίλου με σύγχρονες προδιαγραφές. Στα 35 χρόνια της δραστηριότητας της, η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ με τα τμήματα της, έδωσε πάνω από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας παράλληλα, στα πλέον έγκριτα διεθνή Φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής της χώρας μας αλλά και της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΑΓΓΛΙΑΣ, π. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΒΕΛΓΙΟΥ, ΟΥΑΛΙΑΣ, ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΣΕΡΒΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΙΑΠΩΝΙΑΣ.

Έχει βραβευτεί σε 80 διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς με κορύφωση την ανάδειξη της, ως καλύτερη Ελληνική χορωδία, κατακτήσασα το GRAND PRIX των Ελληνικών χορωδιών στο διεθνή διαγωνισμό της Αθήνας το 1994. Επίσης έχει βραβευτεί με 6 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα, Ρόδο, Φλωρεντία Ιταλίας, Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και Καλαμάτα [Παιδική χορωδία, 2003-2004, 2012, 2014, 2015, Νεανική Χορωδία 2015], χρυσό μετάλλιο στη Ναύπακτο [Μικτή Χορωδία 2003], 2 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα και Πρέβεζα [Βυζαντινός χορός 1997, 2000], 6 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα [Παιδικό χορωδιακό εργαστήρι- Γ.Φ.Σ. ‘’Εμμέλεια’’ 2001-2004 έως 2007], 7 ασημένια μετάλλια στη Βιέννη Αυστρίας, Νιιρεγκιχάζα Ουγγαρίας, Φλωρεντία Ιταλίας, Πρέβεζα, Αθήνα και Καλαμάτα [Γυναικεία Χορωδία Δωματίου & Μικτή Χορωδία 2004, 2015Παιδική Χορωδία 2006, 2007, 2008, 2012], Ειδικό Βραβείο καλύτερης ερμηνείας έργου σύγχρονου συνθέτη, στη Φλωρεντία της Ιταλίας [2012], 2 χάλκινα μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών δωματίου της Τακαρατσούκα Ιαπωνίας το 1993 [Χορωδία Δωματίου] και δύο χάλκινα μετάλλια στη 1η Ολυμπιάδα χορωδιών στο Λιντς της Αυστρίας [Μικτή χορωδία, 2000].

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας τον Ιούλιο του 2000 απέδωσε το ‘’ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΟΡΑΤΟΡΙΟΝ’’, του Mακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών, κυρού Νικοδήμου Βαληνδρά, στο ΗΡΩΔΕΙΟ, σε εναρμόνιση και ενορχήστρωση του Μο Σταύρου Σολωμού. Συμμετείχε σε 5 συναυλίες με το συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο, δύο εκ των οποίων στο ΗΡΩΔΕΙΟ, ενώ έχει συνεργαστεί με επιφανείς συνθέτες, όπως: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Θεόδωρος Αντωνίου, Μιχάλης Αδάμης, Στέφανος Βασιλειάδης, Γιάννης Σπανός, Θάνος Μικρούτσικος, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Κλάββας, Βασίλης Τενίδης, Νίκος Κηπουργός, Νότης Μαυρουδής, Δημήτρης Λάγιος, Κώστας Χατζής, Στέφανος Κορκολής, κ.α., απαρτίζεται δε, από τα πιο κάτω τμήματα.

1. ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ – Δ/νση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΙΤΣΟΥ- ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, βοηθός Δ/νσης: ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΖΑΚΗ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ,βοηθός πιανίστα: ΙΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, 8 βραβεύσεις, 60 μέλη.
2. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ – Δ/νση: ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 17 βραβεύσεις, 60 μέλη.
3. ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ – Δ/νση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΙΤΣΟΥ- ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο: ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ, 40 μέλη, 1 βράβευση.
4. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ – Δ/νση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, πιάνο: ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 15 βραβεύσεις, 70 μέλη.
5. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ – Δ/νση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ, 7 βραβεύσεις, 30 μέλη.
6. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’- Δ/νση: ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ, πιάνο: ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, 2 Βραβεύσεις, 45 μέλη .
7. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ – Δ/νση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, 50 μέλη.
8. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Ανηλίκων- Ενηλίκων – Δ/νση: ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ , 60 μέλη.
9. ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’ – Δ/νση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, 30 μέλη.
10. ΩΔΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ – Δ/νση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, Διοικητική Διευθύντρια: ΕΦΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ-ΖΕΡΒΑ, 400 σπουδαστές.

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας αποτελεί κύριο και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό φορέα της πόλης της Πάτρας, τιμηθείσα κατ’ επανάληψη, όχι μόνον από ιδιώτες φορείς της πόλης, αλλά και από την ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ, την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ, τη ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΧΑΙΑΣ, το ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, την ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, το ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΤΡΩΝ, το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Κ.Υ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ, την Π.Α.Λ.Ο., το ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΤΡΩΝ, το Σύλλογο Εθελοντών ‘’ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ’’, την ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ κ.λ.π. Είναι μέλος της INTERNATIONAL FEDERATION FOR CHORAL MUSIC, της EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION- EUROPA CANTAT, της FOERDERVEREIN INTERKULTUR e.v., της ACTION AID, καθώς και ιδρυτικό μέλος της ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ.

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο το Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη, Γιάννη Κοττόρο.

Μικτή Χορωδία

Η Μικτή Χορωδία ιδρύθηκε το 1983 σαν το πρώτο τμήμα της Πολυφωνικής, στην οποία παράλληλα σήμερα λειτουργούν: η ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ, το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’, η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ανηλίκων και ενηλίκων, το Ορχηστρικό σχήμα ‘’VIBRATO’’, επίσης ανηλίκων και ενηλίκων και το ΩΔΕΙΟ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ.

Η 70μελής ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ, έχει δώσει πάνω από 300 συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολλές φορές έχει εμφανιστεί στην Ελληνική τηλεόραση και τη ραδιοφωνία. Έχει τιμηθεί συνολικά με 15 διεθνή και εγχώρια βραβεία σε διαγωνισμούς χορωδιών, με κορύφωση τη βράβευση της στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου ΄΄ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ΄΄ [2003] όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και Α΄ Βραβείο, ισοβαθμήσασα στη πρώτη θέση με τη Χορωδία Φίλων Μοντέρνας Μουσικής της Αθήνας, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με ασημένιο δίπλωμα στον 1ο Διεθνή διαγωνισμό της Interkultur στην Καλαμάτα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως: ΠΕΣΚΑΡΑ ΙΤΑΛΙΑΣ[1984], ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ- ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ[1988], ΛΟΡΕΤΟ- ΙΤΑΛΙΑΣ[1990], ΛΑΝΓΚΟΛΕΝ- ΟΥΑΛΙΑΣ[1991], ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΛΕΜΕΣΟΣ- ΚΥΠΡΟΥ[1999], ΛΙΝΤΣ- ΑΥΣΤΡΙΑΣ[2000], ΛΟΡΕΤΟ- ΙΤΑΛΙΑΣ[2001], ΡΩΜΗ- ΙΤΑΛΙΑΣ [2007], ΛΕΜΕΣΟΣ- ΚΥΠΡΟΥ[2007], ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ-ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ[2008] κ.λπ. Οργάνωσε συναυλιακούς θεσμούς για τη πόλη της Πάτρας, όπως τη ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ, προς τιμήν Ελλήνων συνθετών και ερμηνευτών, τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ και το ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ, που πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1995 μέχρι σήμερα, παρουσίασε το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ του μακαριστού Μητροπολίτη π. Πατρών κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ στο ΗΡΩΔΕΙΟ, στα πλαίσια του Ιωβηλαίου [Ιούλιος 2000], οργάνωσε και το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Χορωδιακής Μουσικής, στην Πάτρα τον Απρίλιο του 2006, με τη συμμετοχή 1.500 Συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στo πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε με τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Στέφανο Κορκολή σε σειρά συναυλιών στην Πάτρα και στην Αθήνα. Είναι μέλος των :INTERNATIONAL FEDERATION ON CHORAL MUSIC, EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION- EUROPA CANTAT, INTERKULTUR- MUSICA MUNDI, ACTION AID, ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ κ.α. Τη χορωδία διευθύνει από ιδρύσεως της ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. Πιάνο παίζει η ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

(250)