Ρεσιτάλ πιάνου της Χαράς Ιακωβίδου στο Μέγαρο Μουσικής

Ρεσιτάλ πιάνου της Χαράς Ιακωβίδου στο Μέγαρο Μουσικής

Η γαλλική μουσική έχει την τιμητική της στο ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο «Αντηχήσεις» της Χαράς Ιακωβίδου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018.

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η διακεκριμένη σολίστ ερμηνεύει τη Σουίτα Bergamesque και αποσπάσματα από τις Εικόνες του Ντεμπυσσύ, τα Ευγενικά και συναισθηματικά βαλς και το β΄ μέρος από τους Καθρέφτες του Ραβέλ καθώς και αποσπάσματα, μεταξύ άλλων, από το έργο Πάνω στα κύματα του Ντυτιγέ. Το ρεσιτάλ εντάσσεται στον κύκλο Vive la France !, ο οποίος πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυσή του.

Από τον Debussy και τον Ravel στον Dutilleux

AdTech Ad

Ο Claude-Achille Debussy (Κλαύδιος-Αχιλλέας Ντεμπυσσύ, 1862-1918) άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην εξέλιξη της μουσικής επηρεάζοντας αποφασιστικά μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα. Πολλοί μελετητές του έργου του θεωρούν ότι διαμόρφωσε το πιανιστικό ιδίωμα του προηγούμενου αιώνα. Ο ίδιος ήταν σπουδαίος σολίστ του πιάνου, γι’ αυτό και αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της συνθετικής του δημιουργίας στο συγκεκριμένο μουσικό όργανο, τα ηχοχρώματα του οποίου ανέδειξε με μοναδικό τρόπο, όπως άλλωστε ο ομότεχνός του Μaurice Ravel (Μωρίς Ραβέλ, 1875-1937).

Και οι δύο μεγάλωσαν στο Παρίσι, σπούδασαν πιάνο και σύνθεση στο Κονσερβατουάρ και συναναστράφηκαν με επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών εκείνης της εποχής. Αμφότεροι αξιοποίησαν τις ακραίες περιοχές της έκτασης του πιάνου, επέμειναν στις χαμηλές δυναμικές και εμπνεύστηκαν συχνά από τη μεσαιωνική και την παραδοσιακή μουσική αλλά και από τα ακούσματα της Άπω Ανατολής. Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, σημαντικός επίγονος των δύο κορυφαίων γάλλων μουσουργών υπήρξε ο Henri Dutilleux (Ανρί Ντυτιγέ, 1916-2013), τα έργα του οποίου εναλλάσσονται με τις συνθέσεις των Ντεμπυσσύ και Ραβέλ στο πρόγραμμα του ρεσιτάλ της Χαράς Ιακωβίδου στο Μέγαρο.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από κείμενα του έντυπου προγράμματος του ΜΜΑ «Το γαλλικό πιάνο», τα οποία υπογράφει η μουσικολόγος Ιουλία Βαγενά.

Χαρά Ιακωβίδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μεγάλη οικογένεια καλλιτεχνών. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και στις ΗΠA ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, με τους M-F. Bucquet, L. Fleischer, J. Perry και J-Cl. Pennetier. Παράλληλα έκανε φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθοριστική για τη μουσική της εξέλιξη υπήρξε η γνωριμία και πολύχρονη μαθητεία της κοντά στον Άλφρεντ
Μπρέντελ.

Εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ και με σύνολα μουσικής δωματίου σε μεγάλες αίθουσες στην Ευρώπη, την Ασία (Βιετνάμ) και τις ΗΠΑ (Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη). Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει ως σολίστ με την KΟΑ, την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νίκαιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ορλεάνης, τη Συμφωνική του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες. Στο ρεπερτόριό της σημαντική θέση κατέχουν ο Σούμπερτ και οι βιεννέζοι κλασικοί, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως και για την σύγχρονη μουσική δημιουργία, κάνοντας συχνά ελληνικές και παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων. Έχει ηχογραφήσει Σούμπερτ, Μότσαρτ, Χάυντν, Μπετόβεν και Ραβέλ για τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Lyrinx αποσπώντας διεθνώς διθυραμβικές κριτικές. Έχει επίσης εγγράψει σε δίσκο με την Κ.Τσεντς έργα μουσικής δωματίου Γ. Ιωαννίδη και Α. Κουνάδη, καθώς και Τζον Κέιτζ για την εταιρεία Naxos.

Η Χαρά Ιακωβίδου έχει βραβευτεί από τη Fondation Natexis στο Παρίσι. Τέλος, έχει μεταφράσει στα ελληνικά τα δοκίμια του Άλφρεντ Μπρέντελ πάνω στη μουσική (εκδόσεις Νεφέλη).

Αντηχήσεις  – Το πρόγραμμα αναλυτικά

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
Από τη Σουίτα Bergamasque
3. Clair de lune │Σεληνόφως (1905)
HENRI DUTILLEUX (1916-2013)
Από το έργο Au gré des ondes│Πάνω στο κύμα (1946)
Πρελούδιο σε φόρμα berceuse
CLAUDE DEBUSSY
Από το έργο Images│Εικόνες (1ο βιβλίο, 1905)
1. Reflets dans l’eau│ Αντανακλάσεις στο νερό
HENRI DUTILLEUX
Από το έργο Au gré des ondes│Πάνω στο κύμα
5. Hommage à Bach │Αφιέρωμα στον Μπαχ
CLAUDE DEBUSSY
Από το έργο Images│Εικόνες (1ο βιβλίο)
2. Hommage à Rameau │Αφιέρωμα στον Ραμώ
HENRI DUTILLEUX
Από το έργο Au gré des ondes│Πάνω στο κύμα
4. Mouvement perpétuel │Αέναη κίνηση
CLAUDE DEBUSSY
Από το έργο Images│Εικόνες (1ο βιβλίο)
3. Mouvement │Κίνηση

Δι ά λ ε ι μ μ α

MΑURICE RAVEL (1875-1937)
Valses nobles et sentimentales│Ευγενικά και συναισθηματικά βαλς (1911)
HΕNRI DUTILLEUX
Blackbird │Κοτσύφι (1950)
MAURICE RAVEL
Από το έργο Miroirs │Kαθρέφτες (1904-1905)
2. Oiseaux tristes │Θλιμμένα πουλιά
HENRI DUTILLEUX
Tρία πρελούδια για πιάνο (1973-1988)

(95)

Κοινοποιήση