Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με τον Radu Lupu στο Μέγαρο

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με τον Radu Lupu στο Μέγαρο

Μια μουσική συνάντηση κορυφής! Ο διεθνούς φήμης ρουμάνος πιανίστας Radu Lupu και ο διακεκριμένος ούγγρος αρχιμουσικός Iván Fischer, επικεφαλής της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στη σκηνή του Μεγάρου σε μία συναυλία που θα συζητηθεί!

Ο δημοφιλής κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Ερμηνευτές ανοίγει εντυπωσιακά λοιπόν το 2018 με δύο μεγάλα ονόματα του κλασικού στερεώματος που δίνουν μία και μοναδική συναυλία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ..

Το πρόγραμμα αρχίζει με την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 σε σι ελάσσονα BWV 1067 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), μια από τις πιο λαμπερές και ζωηρές κοσμικές συνθέσεις του, αν και ο ίδιος δεν αγαπούσε ιδιαίτερα την ανάλαφρη μουσική ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ωστόσο, συνέθεσε συνολικά τέσσερις τέτοιες σουίτες που φέρουν επιρροές της γαλλικής χορευτικής μουσικής, η οποία ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή, αλλά κυρίως της Μπαρόκ Ιταλικής Σχολής και ιδίως της μουσικής του Βιβάλντι. Εικάζεται ότι η Δεύτερη Σουίτα γράφτηκε περί τα 1720, προτού ο Μπαχ αρχίσει να εργάζεται στη Λιψία.

Το πρώτο μέρος θα κλείσει με το περίφημο Κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 54 του Ρόμπερτ Σούμαν (12810-1856), που θα ερμηνεύσει ο σπουδαίος δεξιοτέχνης Ράντου Λούπου. Είναι το μοναδικό που έγραψε ο κορυφαίος ρομαντικός συνθέτης. Είχαν προηγηθεί αρκετές συνθετικές απόπειρές του πάνω στη συγκεκριμένη μουσική φόρμα, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Αρχικά το έργο είχε τη μορφή μιας Φαντασίας για πιάνο και ορχήστρα, αλλά μεταμορφώθηκε το 1845 από τον σπουδαίο μουσουργό σε κανονικό κοντσέρτο, ύστερα από προτροπή της συζύγου του, Κλάρας, η οποία και το έπαιξε για πρώτη φορά στη Λιψία ένα χρόνο αργότερα.

Όταν ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) άρχισε να δουλεύει τη Δεύτερη Συμφωνία του στα 1906 –η οποία θα ακουστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας–, ήταν ήδη διάσημος όχι μόνο ως πιανίστας και μαέστρος αλλά και ως συνθέτης. Η Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27 γράφτηκε ύστερα από μια δεκαετή περίοδο σιωπής, στην οποία είχε βυθιστεί ο συνθέτης μετά την αποτυχία της Πρώτης Συμφωνίας του. Ολοκληρώθηκε το 1907, αλλά και πάλι ο Ραχμάνινοφ δεν ήταν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Παρά τους δισταγμούς του, αποφάσισε να την επεξεργαστεί εκ νέου και να τη διευθύνει ο ίδιος για πρώτη φορά το 1908 στην Αγία Πετρούπολη, όπου η Συμφωνία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Μάλιστα, στο τέλος της ίδιας χρονιάς ο σπουδαίος ρώσος μουσουργός, για το εν λόγω έργο του έργο, τιμήθηκε με το βραβείο Γκλίνκα.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης στο Μέγαρο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ALPHA BANK.

(0)

Κοινοποιήση