Η χαρούμενη κλασική μουσική επιδρά θετικά στη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία

Πολλές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για την ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης. Αρκετές από αυτές απαιτούν αρκετό χρόνο και έχουν υψηλό κόστος. Υπάρχει όμως μια τεχνική, που είναι ανέξοδη λειτουργεί τόσο απλά, όσο το να πατήσουμε απλώς το play. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως για να νιώσουμε πιο δημιουργικοί και να βρούμε έμπνευση, αρκεί να ακούσουμε ευοίωνη κλασική μουσική. Σύμφωνα με την έρευνα, η θετική και ανυψωτική μουσική μας βοηθά να σκεφτούμε πιο καινοτόμες ιδέες και λύσεις σε σχέση με το αν απλώς σκεφτόμαστε στη σιωπή.

Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 155 εθελοντές, που χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Οι συμμετέχοντες άκουσαν τέσσερα διαφορετικά είδη μουσικής (χαρούμενη, ήρεμη, λυπητερή, αγχωτική) ή καθόλου μουσική και κατά τη διάρκεια της ακρόασης, εκτέλεσαν μια σειρά από τεστ ελέγχου δημιουργικότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τις πρωτότυπες και χρήσιμες ιδέες και λύσεις, είχαν όσοι άκουσαν χαρούμενη κλασική μουσική.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με μια εκτίμηση, αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι η χαρούμενη μουσική βοηθά να παράγεται περισσότερη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο – μια χημική ουσία που φέρνει περισσότερη ευχαρίστηση αλλά και διεγείρει τη φαντασία. Η μελέτη αυτή μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά, αν η μουσική προωθηθεί σε διάφορα επιστημονικά, εκπαιδευτικά και οργανωτικά περιβάλλοντα, για την ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο.

 

(16)