Από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017 θα λάβει χώρα στο Ιάσιο της Ρουμανίας Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών. Για πέντε μέρες κάποιες…
από τις πιο γνωστές βυζαντινές χορωδίες της Ελλάδος, του Λιβάνου, της Σερβίας, του Αγίου Όρους, της Αμερικής και της Ρουμανίας θα αναδείξουν το Ιάσιο σε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Μέλους. Την διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής έχει αναλάβει το Τμήμα Παιδείας της μητροπόλεως Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, το οποίο καταβάλει προσπάθειες  για την διάδοση του θησαυρού της Βυζαντινής Μουσικής. Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης είναι να καταδειχθεί ο δεσμός μεταξύ της αμιγώς εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής βυζαντινής μουσικής, αυτής που καλείται μουσική της «αυλής της Εκκλησίας.»

Το Ιάσιο πρωτεύουσα της Βυζαντινής Ψαλτικής24 Σεπτεμβρίου 2017
Από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017 θα λάβει χώρα στο Ιάσιο της Ρουμανίας Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών. Για πέντε μέρες κάποιες από τις πιο γνωστές βυζαντινές χορωδίες της Ελλάδος, του Λιβάνου, της Σερβίας, του Αγίου Όρους, της Αμερικής και της Ρουμανίας θα αναδείξουν το Ιάσιο σε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Μέλους. Την διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής έχει αναλάβει το Τμήμα Παιδείας της μητροπόλεως Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, το οποίο καταβάλει προσπάθειες  για την διάδοση του θησαυρού της Βυζαντινής Μουσικής. Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης είναι να καταδειχθεί ο δεσμός μεταξύ της αμιγώς εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής βυζαντινής μουσικής, αυτής που καλείται μουσική της «αυλής της Εκκλησίας.»

Οι χορωδίες που θα είναι παρούσες στο Φεστιβάλ θα είναι:

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία.
Η χορωδία της Μονής Χαματούρα του Λιβάνου
Οι Πατέρες από την Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους.
Η χορωδία του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού από το Νόβισαντ της Σερβίας.
Η χορωδία «Νεκτάριος Βλάχος» του Βουκουρεστίου Ρουμανίας.
Η χορωδία Capella Romana των ΗΠΑ.
Η χορωδία του κ. Χρήστου Τσιαμούλη από την Αθήνα.
Η χορωδία Anton Pan Βουκουρεστίου της Ρουμανίας
Η χορωδία Βυζάντιο από το Ιάσιο της Ρουμανίας.
Η χορωδία «Κιβωτός» από το Ιάσιο της Ρουμανίας.
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Μητρόπολη του Ιασίου, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και Αρχιεπισκόπου Ιασίου κ.κ. Θεοφάνη.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους:

Ο κ. Γρηγόριος Στάθης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα τιμηθεί με το βραβείο του «Μολδαβικού Σταυρού» από την Μητρόπολη Ιασίου.

Η κ. Μαρία Αλεξάνδρου, Αναπλ. καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής στο τμήμα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα απαρτίζεται από συναυλίες βυζαντινής μουσικής, εκδόσεις βιβλίων και ακολουθίες σε διάφορες γλώσσες.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Ιασίου «Δοξολογία» www.ibmf.ro.
Πηγή

(107)