Ενας έρωτας κεραυνοβόλος που γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1946 & ένα γράμμα που έμεινε στην ιστορία. Τι συνέβη όμως στη συνέχεια; -Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Είναι κάποιοι άνθρωποι που γεννιούνται με “το χάρισμα”. Εκείνο που τους τοποθετεί στο πάνθεον των μεγάλων και σπουδαίων του Ελληνικού θεάτρου. Όπως η περίπτωση του Δημήτρη Χόρν. Ένας άντρας που γοήτευε όσους τον συναναστρέφονταν…

«Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανένανΤάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, Αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα ‘θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα»…. 

Είναι μόνο ένα απόσπασμα από την επιστολή της Εντίθ Πιάφ προς τον Δημήτρη Χορν. 

Ένα γράμμα που φυλάχτηκε για πολλά χρόνια πριν βγει στη δημοσιότητα ως αντικείμενο δημοπρασίας του κ. Πέτρου Βέργου, με τιμή εκκίνησης τα 1.000 ευρώ.

Μεταξύ τους δεν υπήρχε κανενός είδους σχέση. Σε μια επίσκεψή της στην Αθήνα, μετά τη sold -out εμφάνισή της στο θέατρο Κοτοπούλη, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1946, τον γνώρισε και τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Συνέχεια δεν υπήρξε.  Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Τάκη απάντησε στο γράμμα της. Το σίγουρο είναι ότι η Εντίθ δεν άκουσε εκείνη την πολυπόθητη λέξη από εκείνον.  Το “Σ`αγαπώ” που ο Χορν  ήξερε να λέει με έναν τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο…Ήταν ένας έρωτας μονόπλευρος.

Το σπουργιτάκι, η μυθική Γαλλίδα δεν είχε συνηθίσει τα “όχι” αλλά δεν μετάνιωνε ποτέ για τίποτα. Πολύ απλά είχε διαλέξει το χειρότερο timing. Εκείνη την εποχή, ο Χορν ήταν μόλις 26 ετών, και ερωτευμένος με μια νεαρή και όμορφη Ελληνίδα, γόνο της γνωστής οικογένειας του σαμπανιζέ αφρού, τη Ρίτα Φιλίππου. Η γνωριμία τους έγινε μετά από μια από τις πρώτες του παραστάσεις, όταν εκείνη τον πλησίασε με τη δίδυμη αδελφή της, Λέλα, που είχε πάει να τον συγχαρεί. Εκείνη ήταν η πρώτη του μεγάλη αγάπη. Και ήταν μια σπουδαία γυναίκα που αγαπούσε κι εκτιμούσε πολύ.

Επιμέλεια Ελένης Αλεξοπούλου

(11)