H ιστορίου του εκπληκτικού musical του Andrew Lloyd Webber. H πρωταγωνίστριά της ταινίας του 2004, Emmy Rossum, γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1986.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“Phantom of the Opera” `Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Andrew Lloyd Webber, του  δημιουργού των μεγάλων και δημοφιλών musical. Ανάμεσά τους…”Cats”, “Evita”…

Το Φάντασμα της Όπερας (The Phantom of the Opera) έχει γραφτεί σε μουσική του και σε στίχους του Charles Hart με προσθήκες από τον Richard Stilgoe.

Βασισμένο στο γαλλικό μυθιστόρημα Le Fantοme de l’Opera από τον Gaston Leroux, η κεντρική πλοκή του περιστρέφεται γύρω από μια πανέμορφη σοπράνο, την Christine Daaé. Εκείνη, γίνεται το αντικείμενο του πόθου, η απόλυτη εμμονή μιας παραμορφωμένης μουσικής ιδιοφυΐας. Η νουβέλα, εκδόθηκε για πρώτη φορά, από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1909 έως τις 8 Ιανουαρίου του 1910 στην ημερήσια γαλλική εφημερίδα Le Gaulois.  Στα τέλη δε του Μαρτίου του 1910, εκδόθηκε σε μορφή τόμων  από την Pierre Lafitte.

Οι επιρροές της είναι σε μεγάλο βαθμό από τα ιστορικά γεγονότα της Όπερας του Παρισιού τον 19ο αιώνα και από μια ιδιαίτερη ιστορία σχετικά με τη χρήση του σκελετού μίας πρώην μαθήτριας μπαλέτου στο Der Freischütz του Carl Maria Von Weber, το 1841. Η επιτυχία που είχε η μεταφορά του βιβλίου στο θέατρο και στον κινηματογράφο ήταν τεράστια. Εκείνες όμως που ξεχώρισαν, ήταν η ταινία του 1925 με τον Λον Τσάνεϊ και το μιούζικαλ του Andrew Lloyd Weber του 1986.

Η ταινία έχει αποσπάσει 6 βραβεία, καθώς και 35 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων, τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και δύο υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες.

Ποιά είναι όμως η υπόθεση του έργου;

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Παρίσι του 19ου αιώνα. Ο Ραούλ ντε Σανί έχει ερωτευτεί σφόδρα τη νεαρή καλλιτέχνιδα, Σουηδικής καταγωγής, Κριστίν Ντααέ. Ο υποκόμης είναι αδελφικός φίλος της Κριστίν, καθώς είναι μαζί από παιδιά. Με το πέρασμα του χρόνου, η Κριστίν προσπαθεί να κρύψει τα αισθήματα της για τον Ραούλ, αποκαλύπτονται τα μυστικά της για τον Άγγελο της Μουσικής και την απαγωγή της από το φάντασμα της Όπερας. Κάποια στιγμή ο Ραούλ αποφασίζει να φύγει για μια ειδική αποστολή στον Βόρειο Πόλο. Τότε είναι που η  Κριστίν του αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Εκείνη, στην αρχή αποδίδει την απίστευτη πρόοδο στην τέχνη της σε έναν «ουράνιο» ,όπως θεωρούσε, δάσκαλο. Του περιγράφει  το πώς την απήγαγε ο Έρικ ένα βράδυ. Είναι ο άνδρας που κρύβεται πίσω από το προσωπείο του «Αγγέλου της Μουσικής». Του μιλά για την παραμόρφωση του προσώπου του, καθώς και την κατακράτηση της στην υπόγεια κατοικία του. Σχεδιάζουν να κλεφτούν μετά από την παράσταση του «Φάουστ», την επόμενη νύχτα. Ο Έρικ όμως, προλαβαίνει να την απαγάγει στο τέλος της παράστασης. Ο αγαπημένος της, θέλει να τη σώσει. Πρέπει όμως εκτός από το να  διεισδύσει στον κόσμο του φαντάσματος για σώσει την κοπέλα, ταυτόχρονα να ερευνήσει ποιός και τί κρύβεται πίσω από την δολοφονία του αδελφού του Φιλίπ, από άγνωστο δράστη, που συνέβη το ίδιο βράδυ. Πρέπει να βρει ποιός είναι ο συνδετικός κρίκος  ανάμεσα στις τόσες δολοφονίες και στην απουσία σαράντα χιλιάδων φράγκων από τις τσέπες των διευθυντών της όπερας, Μονσαρμέν και Ρισάρ. Ποίο είναι άραγε το παρελθόν του Έρικ και τί σκοπεύει να κάνει στο μέλλον;

Δυστυχώς, σε όλην αυτήν την περιπέτεια είναι σχεδόν μόνος του. Έχει έναν μοναδικό βοηθό – παλιό γνώριμο του φαντάσματος. Τον Πέρση. Εκείνος είναι ο μόνος που ξέρει για τον μεγαλοφυιή Έρικ και το σκοτεινό παρελθόν του. Ο Ραούλ βάζει τα δυνατά του για να σώσει εκτός από τη ζωή της Κριστίν, και τόσους άλλους πολίτες του Παρισιού από τον κατά συρροή δολοφόνο. Το φάντασμα της Όπερας.

In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me and speaks my name
And do I dream again for now I find
The Phantom of the Opera is there
Inside my mind

PHANTOM
Sing once again with me
Our strange duet
My power over you grows stronger yet
And though you turn from me to a glance behind
The Phantom of the Opera is there
Inside your min

Το musical άνοιξε το 1986 στο West End του Λονδίνου και το 1988 στο Broadway. Είναι η πιο μακροχρόνια παράσταση που τρέχει στην ιστορία του Broadway και γιόρτασε στις 11 Φεβρουαρίου του 2012 τις 10,000 παραστάσεις της. Μετά τους Άθλιους, είναι δεύτερη μακροβιότερη στα μιούζικαλ του West End, και η τρίτη μακροβιότερη παράσταση γενικά στο West End μετά την Ποντικοπαγίδα.

Εκτιμάται ότι οι εισπράξεις της στο σύνολο ανέρχονται σε πάνω από 5,6 δις δολάρια και στο Broadway των ΗΠΑ 845 εκατομμύρια δολάρια. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι Το Φάντασμα της Όπερας είναι η πιο οικονομικά επιτυχημένη ψυχαγωγική εκδήλωση έως τώρα. Μέχρι το 2011 το είχαν δει περισσότερο από 130 εκατομμύρια άνθρωποι σε 145 πόλεις σε 27 χώρες, και συνεχίζει να “ανεβαίνει” στο  Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Το Φάντασμα της Όπερας είναι ένα εκπληκτικό musical που υμνεί τον ανεκπλήρωτο έρωτα, το πάθος της δημιουργίας και τη θλιβερή αποδοχή μιας μοίρας που είναι δέσμια του διαφορετικού. Κάτι που η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να δεχτεί…

(336)