Κομφούκιος, Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, Άρης Βελουχιώτης, Τομ Φορντ, Λόπε δε Βέγα, Σοφία Μινεΐκου και άλλα ακόμα.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Γεγονότα

1813: Ναπολεόντειοι πόλεμοι: Ο Μέγας Ναπολέων, επικεφαλής στρατού Γάλλων και αλλοεθνών εθελοντών 130.000 αντρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης το συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, από 200.000 άντρες.

1912: Ο Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροους ολοκληρώνει τη συγγραφή της πρώτης περιπέτειας με ήρωα τον Ταρζάν, με τίτλο «Ο Ταρζάν των πιθήκων».

1922:  Τα τελευταία ελληνικά στρατιωτικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη.

1942: Η όπερα “Τόσκα” του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο Παρκ της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Καλογεροπούλου (Μαρία Κάλλας) στον κεντρικό ρόλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

Ή είσαι γεννημένος καλλιτέχνης ή δεν είσαι. Και παραμένεις καλλιτέχνης, αγαπητέ, ακόμα κι αν η φωνή σου είναι χαμηλότερη από πυροτεχνήματα. Ο καλλιτέχνης είναι πάντοτε εκεί.” είπε κάποτε…

Kανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα, ελληνικός μύθος, η σημαντικότερη – ίσως- λυρική τραγουδίστρια του περασμένου αιώνα, που εξακολουθεί να λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικών τριανταεννέα χρόνια από το θάνατό της. Ερωτευμένη με τον διασημότερο Έλληνα, τον Αριστοτέλη Ωνάση, μια εξίσου κορυφαία προσωπικότητα που συνεχίζει να γοητεύει , παρά το τραγικό του τέλος. Η καλύτερη όπερά της είναι η ίδια της η ζωή. Παραμυθένια, μελοδραματική και τραγική, μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή από την άνοδο προς την πτώση.

Ελάχιστοι έχουν δώσει τόσα στην τέχνη τους όσα η πρώτη ντίβα του λυρικού τραγουδιού. Μια γυναίκα με ολύμπιο ταλέντο, γοητευτική, με προσωπική ζωή που αντικατοπτρίζει την τραγική πορεία των ηρωίδων που ενσαρκώνει. Ένας μύθος που έκανε όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

 

Γεννήσεις

551: Κομφούκιος, μείζων Κινέζος φιλόσοφος

1770: Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, μείζων γερμανός φιλόσοφος.

1905:  Άρης Βελουχιώτης, πρωτεργάτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή

1908 :Λίντον Τζόνσον, 36ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1941: Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου

1961: Τομ Φορντ, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας.

Θάνατοι

1577: Τιτσιάνο (Βετσέλι), μέγιστος Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.

1635 :Λόπε δε Βέγα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας

1960: Σταυρούλα Γκουβούση, η πρώτη Ελληνίδα που εκτελέστηκε για ποινικό αδίκημα. Είχε πνίξει τη νύφη της.

1965: Λε Κορμπιζιέ, Ελβετός αρχιτέκτονας από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα, βασικός εισηγητής του μοντερνισμού

1981 – Σοφία Μινεΐκου, Ελληνίδα σύζυγος του Γεωργίου Παπανδρέου

2002 – Νατάσσα Γερασιμίδου, ηθοποιός

2011 – Λυκούργος Καλλέργης, Έλληνας ηθοποιός

 

Επιμέλεια Ελένης Αλεξοπούλου

https://www.klik.gr/

(17)