1923 – 2013

Αργεντινός κιθαρωδός και συνθέτης, από τις σημαντικές μορφές της λαϊκής αργεντίνικης μουσικής. Ήταν γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Αταουάλπα Γιουπάνκι και η Μερσέδες Σόσα.

Ο Εδουάρδο Φαλού (Eduardo Falú) γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1923 στο Σαν Χοσέ ντε Μετάν της επαρχίας Σάλτα από γονείς συριακής καταγωγής. Έζησε σε αγροτικό περιβάλλον και επηρεάστηκε από τη λαϊκή μουσική της Σάλτα, που παρέμεινε για τον Φαλού «ζωντανή, δυναμική και εξελιγκτική» στο πέρασμα των χρόνων. Μια κιθάρα, δώρο του πατέρα του, τον έκανε να στραφεί στη μουσική. Σπούδασε αρμονία και θεωρία με τον σπουδαίο αργεντινό συνθέτη Κάρλος Γκουασταβίνο και από το 1945 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μπουένος Άιρες, όπου άρχισε τη μουσική του καριέρα.

Το 1950 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, με τραγούδια σε στίχους του ποιητή Χάιμε Ντάβαλος (1921-1981), με τον οποίο υπέγραψε μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες: Zamba de la Candelaria (Η Σάμπα της Υπαπαντής), Trago de sombra (Το Ποτό της Σκιάς), Canción del jangadero (Το Τραγούδι του Ψαρά) και La tonada del viejo amor (Η Μελωδία της Παλιάς Αγάπης). Ο Φαλού μελοποίησε κείμενα αργεντινών συγγραφέων, όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες (José Hernández) και ο Ερνέστο Σάμπατο (Romance de la Muerte de Juan Lavalle) και συνόδευσε με την κιθάρα τους συμπατριώτες του μουσικούς, όπως ο μυθικός Αταουάλπα Γιουπάνκι και η θρυλική Μερσέδες Σόσα. Τη δεκαετία του ’90 συνέθεσε δύο σουίτες: Primera Suite Argentina (1996) και Segunda Suite Argentina (1999).

Στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του έδωσε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1952. Ακολούθησαν περιοδείες στην ΕΣΣΔ, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Πραγματοποίησε, επίσης, μεγάλες περιοδείες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το 2009, οι Γερμανοί σκηνοθέτες Όλιβερ Πρίμους και Άρνο Έρι γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του, με τίτλο Eduardo Falu – Canto al paisaje soñado (Εδουάρδο Φαλού: Τραγούδι για ένα ονειρικό τοπίο). Τον ίδιο χρόνο, ο Φαλού κυκλοφόρησε το κύκνειο άσμα του, ένα δίσκο αφιερωμένο στον Ισπανό κλασικό κιθαριστή Αντρές Σεγκόβια.

Ο Εδουάρδο Φαλού πέθανε στις 9 Αυγούστου 2013, σε ηλικία 90 ετών.

(29)