(ΑΚΟΥΣΤΕ) Σπάνιες ηχογραφήσεις από μια ειδική έκδοση, που δεν κυκλοφόρησε στην αγορά.

Τα τραγούδια στη θεολογία του Νίκου Ματσούκα

Ο Νικόλαος Ματσούκας ήταν καθηγητής της Φιλοσοφίας και της Δογματικής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είχε γεννηθεί το 1934 στην Ξάνθη και πέθανε στις 6 Μαΐου 2006.

Το 2004, με αφορμή τη συνταξιοδότησή του, διοργανώθηκε προς τιμήν του μια ημερίδα, στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Κύριος εισηγητής ήταν ο Χρυσόστομος Σταμούλης, μαθητής του Ματσούκα, καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ, γνωστός συνθέτης και μαέστρος της χορωδίας και της ορχήστρας του πολιτιστικού σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Η εισήγηση του Χρυσόστομου Σταμούλη είχε τίτλο «Τα τραγούδια στη θεολογία του Νίκου Ματσούκα».

Τα πρακτικά της εκδήλωσης εκδόθηκαν στον χαριστήριο τόμο «Χάρις και Αντίδοσις, Τιμητική ημερίδα αφιερωμένη στον Καθηγητή Νίκο Ματσούκα» από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητρόπολεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου. Την έκδοση συνόδευε κι ένα cd με τραγούδια συνθετών και στιχουργών που αγαπούσε ο Νίκος Ματσούκας, τα οποία ακούστηκαν στην εκδήλωση που δόθηκε προς τιμήν του, από τη Χορωδία και την Ορχήστρα «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Για τις ανάγκες του cd τα μισά από αυτά ξαναηχογραφήθηκαν στο studio, ενώ τα υπόλοιπα συμπεριλήφθηκαν από συναυλίες της Χορωδίας και της Ορχήστρας.

Τα τραγούδια του cd

1) Αθανασία (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Χορωδία
2) Η μπαλάντα του οδοιπόρου (Μάνος Χατζιδάκις – Μάνος Ελευθερίου) Χορωδία
3) Αν (Γιώργος Καλογήρου – Νίκος Ματσούκας) Γιώργος Καλογήρου & Χορωδία
4) Θάλασσα (Χρυσόστομος Σταμούλης) Μιχάλης Παπαζήσης & Χορωδία
5) Παράπονό μου (Σταύρος Κουγιουμτζής – Λάκης Τεάζης) Χορωδία, ο απαγγέλει ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης
6) Ένα το χελιδόνι (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης) Μανώλης Χατζημανώλης & Χορωδία
7) Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης) Μανώλης Χατζημανώλης & Χορωδία

Η «Αθανασία», η «Μπαλάντα του οδοιπόρου», το «Αν» και η απαγγελία του Κωνσταντίνου Δημηνάκη στο «Παράπονό μου» ηχογραφήθηκαν στο studio «Polytropon» στην Θεσσαλονίκη. Aξίζει να σημειωθεί πως το «Αν» του Γιώργου Καλογήρου σε στίχους του Νίκου Ματσούκα γράφτηκε ειδικά γι’αυτό το δίσκο.

Η «Θάλασσα» με τον Μιχάλη Παπαζήση προέρχεται από το δίσκο «Μάνα μου και Παναγία» των Χορωδιών «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος».

Το δεύτερο μέρος από το «Παράπονό μου» και τα δυο τραγούδια από το «Άξιον Εστί» με τον Μανώλη Χατζημανώλη και τη χορωδία ακούστηκαν σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε εκείνη περίπου την εποχή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης…

Δυστυχώς το cd δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά και παρέμεινε κλεισμένο στο βιβλίο με τα πρακτικά της ημερίδας για τον Νικόλαο Ματσούκα…

(69)