Σίγησε η …καριώτικη λύρα του διακεκριμένου μουσικολόγου, συνθέτη και ερμηνευτή- καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ, Δημήτρη Θέμελη, που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών στη Θεσσαλονίκη.

“Αναγνωρισμένος διεθνώς για το συνθετικό του έργο και την επιστημονική του δραστηριότητα, συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της επιστήμης της Μουσικολογίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και αγωνίστηκε με σθένος και επιμονή για την ανωτατικοποίηση των μουσικών σπουδών” όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ – του οποίου ο εκλιπών υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ενώ στο ίδιο τμήμα διδάσκων είναι σήμερα ο γιος του Γιώργος, ο οποίος φέρει το όνομα του πατέρα του εκλιπόντα, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Θέμελη.

Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985) και από το 1985 καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στο οποίο υπήρξε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες. Υπήρξε κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, από τον Σεπτέμβριο του 1998 ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ.

Γεννημένος το 1931 στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Θέμελης πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων (την τετραετία της γερμανικής κατοχής 1940-44) στην Ικαρία -τόπο καταγωγής της μητέρας του – όπου και του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει να παίζει νησιώτικη λύρα από Καριώτες λυράδηδες της εποχής.
Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης -βιολί και θεωρητικά- συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στο Μόναχο απ’ όπου αποφοίτησε ως διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985) και από το 1985 καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στο οποίο υπήρξε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες.

Υπήρξε κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 1998 ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύσεων για την ελληνική μουσική (έντεχνη και παραδοσιακή) για τη διδακτική του βιολιού κ.α. Από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται επίσης με τη σύνθεση, διαμορφώνοντας τη δική του “μουσική γλώσσα”,ενώ συνθέσεις του έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κηδεία του Δημήτρη Θέμελη θα γίνει αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 17:45, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

(6)