Με τον Ιούνιο να κάνει ακόμα “κόλπα” με τον καιρό, τα καλοκαιρινά φεστιβάλ άρχισαν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακάθεκτα. Εντός των τειχών μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Με το «Άνοιγμα στην πόλη», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Athens Culture Net και του Δήμου Αθηναίων, απλώνεται στον Πειραιά και τις εργατικές γειτονιές του σε σύμπραξη με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και φτάνει ως την Ελευσίνα με τη συνεργασία της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Φεστιβάλ γίνεται αυτό που μπορεί και πρέπει πραγματικά να είναι ένα φεστιβάλ για την πόλη του: ένας πυλώνας πρωτότυπης δημιουργίας που ενεργοποιεί καλλιτεχνικά τους ίδιους τους κατοίκους, μια καλλιτεχνική πλατφόρμα αμφισβήτησης και ανατροπής προκατασκευασμένων αντιλήψεων, και ταυτόχρονα μια γιορτή.

“Δίνουμε έμφαση στη διαφορετικότητα, δίνουμε έμφαση στη νεανική δημιουργία. Θέλουμε να μπολιάσουμε το φετινό πρόγραμμα με την πληθωρική ενέργεια του νεανικού κοινού και όσο πιστεύουμε στη μοναδικότητα του καλλιτέχνη και στο φίλτρο της καλλιτεχνικής επιμέλειας, άλλο τόσο πιστεύουμε στη συλλογικότητα και στην αυτοδιαχείριση. Αυτός είναι ο λόγος που θεσμοθετούμε από φέτος μια προφεστιβαλική περίοδο στην Πειραιώς 260, από τις 22 έως τις 28 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα φιλοξενήσουμε δύο αυτοδιαχειριζόμενες πλατφόρμες: το δημοφιλές Βοb Festival, που προσφέρει βήμα πειραματισμού σε νεοσύστατες θεατρικές ομάδες, και την κουήρ πλατφόρμα Sound Acts, που περιλαμβάνει ένα σύνολο από περφόρμανς σχετικά με την έμφυλη, φυλετική και σωματική ταυτότητα” λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών εδώ

Off Off Athens Festival

Στo πλαίσιo ενός από τους βασικούς στόχους του θεάτρου μας, να φιλοξενεί νέες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς, το Επί Κολωνώ διοργανώνει το φεστιβάλ Οff-Οff Athens.

Το φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων για ένατη χρονιά στο Επί Κολωνώ. Από τη Δευτέρα 29 Μαΐου έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις των ομάδων για το θέατρο και την τέχνη γενικότερα, όπως και η συνάντησή τους με το θεατρόφιλο κοινό, δημιουργούν ένα κλίμα δημιουργικής αλληλεπίδρασης, άμιλλας και επικοινωνίας που συχνά μεταφέρεται “after hours” και στην αυλή του θεάτρου με τους συντελεστές των παραστάσεων να έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, με τις άλλες ομάδες και με επαγγελματίες του θεατρικού χώρου. Ένα πραγματικό open showcase.

Στα πλαίσια του Off-Off Athens, o χώρος μας, μαζί με τεχνική υποστήριξη, θα παρασχεθεί δωρεάν στους συμμετέχοντες, με τη διάθεση να σταθούμε αλληλέγγυοι στις νέες ομάδες, που αναζητούν τόπο και τρόπο έκφρασης, αλλά και να συνδράμουμε στην δημιουργία ενός κλίματος καλλιτεχνικής αναζήτησης. Ένα από τα ζητούμενα στο τόπο μας στη φάση επαναπροσδιορισμών που διανύουμε.

Όλες οι πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ

Back to Athens /5
8 – 18 Ιουνίου 2017
Για 10 μέρες από τις 8 – 18 Ιουνίου, 2017, το πολιτιστικό φεστιβάλ Back to Athens/5 θα δώσει για ένα δυναμικό παρόν στην ιστορική πλατεία Εξαρχείων. Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες ζωντανεύουν χώρους επάνω και γύρω από την πλατεία, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, περφόρμανς, δρώμενα, ομιλίες και προβολές. Το Back to Athens είναι μια πλατφόρμα ιδεών, ένα ετήσιο ραντεβού με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας.

 

Το Back to Athens σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2012 και η ιδέα του βασίστηκε στην σκέψη πως μια σειρά γεγονότων μπορεί να αλλάξει την εικόνα που έχουμε για το κέντρο της πόλης. Προσκλήθηκαν Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ομάδες και επιμελητές, που αντιλαμβάνονται την πόλη ως ανοιχτό πεδίο δράσης, αλλά και ως ένα περιβάλλον σε συνεχή βίαιη μεταμόρφωση. Τι άλλαξε αυτά τα τέσσερα χρόνια και τι παρέμεινε ίδιο είναι κάτι που απομένει να δούμε.

Το Back to Athens 5 επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στα Εξάρχεια, στην καρδιά της Αθήνας, συγκεντρώνοντας και πάλι το αθηναϊκό καλλιτεχνικό δυναμικό σε μια φεστιβαλική συνένωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Back to Athens δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα ιδεών που παίρνουν τη μορφή εκθέσεων, παραστάσεων, μουσικών performance, προβολών αλλά είναι κυρίως μια συνάντηση καλλιτεχνών, στο κέντρο της πόλης, ένα μέρος που γεννιούνται ιδέες και καταφέρνουν να πραγματοποιηθούν.
Πληροφορίες: Α. Μεταξά 25, 106 81, Εξάρχεια

Φεστιβάλ Αισχύλεια

Το ταξίδι των Αισχυλείων, του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Ελευσίνας, ξεκίνησε το «ξημέρωμα» της μεταπολίτευσης. Μια χρονολογική συγκυρία, η συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελευσίνιου τραγικού ποιητή Αισχύλου, δίνει το έναυσμα για την γέννηση του θεσμού. Η σύγχρονη βιομηχανική πόλη της Ελευσίνας αποκτά, έτσι, έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που αφενός τη συνδέει με το λαμπρό ιστορικό παρελθόν της και αφετέρου της δίνει μια προοπτική για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά τα Αισχύλεια πέτυχαν να γεφυρώσουν την ιστορική μνήμη με το παρόν, αξιοποιώντας τόσο την πολιτισμική κληρονομιά, όσο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Με ξεκάθαρο όραμα και σταθερά βήματα, όχι μόνο ανέβασαν το πνευματικό επίπεδο της πόλης, αλλά κατάφεραν να αναδειχθούν αμέσως σε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της ολόκληρης της χώρας.

Τα Αισχύλεια, στα 41χρόνια της πλούσιας πολιτιστικής τους ζωής, φιλοξένησαν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, ένα ευρύ κοινό Ελευσίνιων θεατών, αλλά και επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας -και όχι μόνον- που τίμησαν με την παρουσία τους τις πολυάριθμες τους εκδηλώσεις.

Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ, γεμάτο θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικές ημερίδες, αφιερώματα και εκδηλώσεις, ξεδιπλώνει χρόνο με το χρόνο τις ιδιαίτερες και ποικίλες πτυχές του και προσκαλεί το θεατή να γίνει σύγχρονος μύστης της τέχνης και του λόγου.

Βαδίζοντας προς την Ελευσίνα ‘21 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: 1-10 Ιουλίου 2017

Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία: 12-23 Ιουλίου 2017

Κυρίως πρόγραμμα: 18 Αυγούστου -2 Οκτωβρίου 2017

Κινηματογραφικές προβολές: 19 Αυγούστου- 7 Σεπτεμβρίου 2017

Μουσικοί κύκλοι: 22 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2017

Με σταθερά και δυναμικά βήματα βαδίζει η Ελευσίνα στο ραντεβού της με την σύγχρονη ιστορία, τη μετάβαση της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ αυτήν τη σταθερή και αδιασάλευτη πορεία το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 43 χρόνια, γίνεται η προμετωπίδα του πολιτισμού και εντάσσεται αρμονικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος για την πόλη.

Όλες οι πληροφορίες για τα Αισχύλεια εδώ

 

Athens Photo Festival / APhF

Τo Athens Photo Festival αποτελεί το κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το Athens Photo Festival, επιδιώκει να αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα παρουσίασης των σύγχρονων τάσεων από το χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού. Παράλληλα, στοχεύει να λειτουργεί ως ευκαιρία συσπείρωσης και συνεργασίας πολιτιστικών φορέων και θεσμών από διαφορετικές χώρες, με απώτερο σκοπό τις καλλιτεχνικές συνέργειες και ανταλλαγές.

 

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από διαφορετικές χώρες καθώς και ένα σύνολο δράσεων -προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις- που διευρύνουν το διάλογο και την ενεργό συμμετοχή. Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη, οι εκθέσεις θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους του ευρύτερου αστικού κέντρου της Αθήνας, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

Όλες οι πληροφορίες του φεστιβάλ εδώ

(27)