Η Ζωή Τσόκανου στο τιμόνι ενός από τους κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας

Ένα νέο κεφάλαιο άρχισε χθες στην πλούσια ιστορία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, αφού η Ζωή Τσόκανου αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της, ως η νέα διευθύντρια της Κ.Ο.Θ., εκπροσωπώντας μία νέα και ταλαντούχα γενιά αρχιμουσικών της χώρας μας. Η Ζωή Τσόκανου ανέλαβε τα καθήκοντα της διευθύντριας, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του Γεώργιου Βράνου, στις 6 Ιουνίου 2017. Είναι ένα “παιδί της Θεσσαλονικης”, καθώς γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην πόλη, ενώ από το 2003 ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, έχοντας στο ενεργητικό της διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και πολυάριθμες συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες και λυρικά θέατρα.

Η Ζωή Τσόκανου δήλωσε με την ευκαιρία της έναρξης της θητείας της στο τιμόνι ενός από τους κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας: “Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή η ανάληψη αυτής της θέσης σε έναν οργανισμό που από μικρή θαύμαζα και παρακολουθούσα. Η Κ.Ο.Θ. αποτέλεσε σημείο έμπνευσης για όλη την μετέπειτα πορεία μου. Επιστρέφω στην πόλη μου ανυπομονώντας να δουλέψω με τους ανθρώπους της ορχήστρας και να συμβάλλω σε μια δυναμική παρουσία της, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό”.

*Η Ελληνίδα μαέστρος κουβαλά μαζί της και την εμπειρία της από τις θέσεις που υπηρέτησε στην μέχρι τώρα καριέρα της, όπως μόνιμη αρχιμουσικός στο θέατρο της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας, μουσική διευθύντρια του οργανισμού μουσικού θεάτρου Αρόζα της Ελβετίας,  στο πλαίσιο του ομώνυμου ελβετικού φεστιβάλ την περίοδο 2011-2014, και  μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός της ορχήστρας της δυτικής Βοημίας.

Πρόσφατες εμφανίσεις της περιλαμβάνουν συνεργασίες με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιλ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με ανώτερες σπουδές πιάνου και διεύθυνσης ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης.

Το 2008 έκανε το ντεμπούτο της στον τομέα της όπερας στο Τέπλιτσε της βόρειας Βοημίας, διευθύνοντας Ντον Τζιοβάννι. Ακολούθησαν συνεργασίες με την Σύγχρονη Όπερα Ζυρίχης, το Θέατρο του Ρέγκενσμπουργκ, το ελβετικό στούντιο όπερας κα.

(41)