Μουσικό έργο του γερμανού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), που ενέπνευσε τον σπουδαίο ρώσο συγγραφέα Λέοντα Τολστόι στη νουβέλα του Η Σονάτα του Κρόιτσερ.

Ο Μπετόβεν έγραψε τη Σονάτα για βιολί αρ. 9 το 1803, με αφιέρωση στο φίλο του Τζορτζ Μπριτζτάουερ (1780-1860), ένα σπουδαίο βιολονίστα με πολωνικές και αφρικανικές ρίζες που ζούσε στο Λονδίνο.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 24 Μαΐου 1803 στο θέατρο Αουγκάρτεν της Βιέννης, σε μια ασυνήθιστη ώρα για συναυλία. Ήταν 8 το πρωί, όταν ο Μπριτζτάουερ ερμήνευσε το έργο, παρουσία του Μπετόβεν. Αμέσως μετά, οι δύο άνδρες πήγαν στο κοντινότερο καπηλειό, όπου μέθυσαν άγρια. Ο Μπριτζτάουερ προσέβαλε μια γνωστή του Μπετόβεν και αυτός οργισμένος απέσυρε την αφιέρωση.

Αργότερα, ο Μπετόβεν αφιέρωσε το έργο στον διακεκριμένο γαλλογερμανό βιολονίστα και συνθέτη Ροντόλφ Κρόιτσερ (1766-1831), ο οποίος ποτέ δεν το ερμήνευσε, επειδή το θεωρούσε «εξοργιστικά ακατανόητο». Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί μόνο μια φορά και ο Κρόιτσερ δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του Μπετόβεν. Πάντως, η σύνθεση αυτή του Μπετόβεν έμεινε στην ιστορία ως Σονάτα του Κρόιτσερ και με αυτή την ονομασία είναι γνωστή σήμερα.

Η Σονάτα για βιολί αρ. 9 είναι ένα απαιτητικό έργο για τον σολίστα, με μεγάλη διάρκεια για σονάτα, που φθάνει περίπου τα 43 λεπτά. Αποτελείται από τα μέρη:

  • Adagio Sostenuto – Presto – Adagio
  • Andante con variazioni
  • Presto

(55)