Ο Ludovico Einaudi επιστρέφει στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο.

Φωτεινή, συγκινησιακή, αβίαστα λυρική και εξαιρετικά εκλεπτυσμένη η μουσική και η απόδοση του Λουντοβίκο Εϊνάουντι έχουν γοητεύσει ένα ολοένα αυξανόμενο κοινό στην διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, του οποίου η ποικιλία και αφοσίωση είναι απαράμιλλη. Έχει κυκλοφορήσει, μάλιστα, μία σειρά από άλμπουμ που ανέβηκαν σε περίοπτες θέσεις στα charts και σημείωσαν πωλήσεις υψηλότερες από ένα εκατομμύριο, ξεπουλάει τα εισιτήρια των πιο εκλεκτών αιθουσών συναυλιών σε όλο τον κόσμο, συνέθεσε μία σειρά από βραβευμένα κινηματογραφικά scores και βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων του ακροατηρίου καθιστώντας τον ένα μοναδικό φαινόμενο του διαδικτύου.

 

Με μία μοναδική μουσική αλχημεία που προσεγγίζει και χρησιμοποιεί στοιχεία κλασικής μουσικής, rock, electronica και world music, έχει αποδώσει παραδοσιακές ιδέες του είδους και παρωχημένες διαιρέσεις του κοινού και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες και αναμφίβολα ο πιο αγαπημένος επίσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το νέο του άλμπουμ, το Elements, είναι το άλμπουμ μοντέρνας κλασικής μουσικής που έχει φτάσει ψηλότερα στα charts τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης, το “Elements” ανέβηκε στην κορυφή των κλασικών charts.

Στις 20 Ιουνίου 2016 ο Λουντοβίκο Εϊνάουντι ερμήνευσε μία από τις συνθέσεις του, “Elegy for the Arctic”, σε μια πλωτή πλατφόρμα στον Αρκτικό Ωκεανό, με φόντο το παγόβουνο Wahlenbergbreen (στο Svalbard της Νορβηγίας). Μέσα από τη μουσική του ο Εϊνάουντι πρόσθεσε τη φωνή του με εκείνες των οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο απαιτώντας την προστασία της Αρκτικής. H Greenpeace καλωσόρισε τον Εϊνάουντι σε αυτή την απαιτητική ερμηνεία του περιτριγυρισμένος από τους πάγους.

Ο ξεχωριστός αυτός μουσικός γεννήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας και εκπαιδεύτηκε ως συνθέτης και πιανίστας κλασικής μουσικής στο Ωδείο του Μιλάνου, πριν συνεχίσει τις σπουδές του με τον Λουτσιάνο Μπέριο, έναν από τους πιο σημαντικούς avant-garde συνθέτες του εικοστού αιώνα. H καριέρα του ξεκίνησε με μία σειρά από αναθέσεις μεγάλου κύρους για ιδρύματα όπως το USA’s Tanglewood Festival και το Paris’ IRCAM, αλλά θέλησε να δημιουργήσει τη δική του πορεία, που του έδωσε την ελευθερία να συμβιβάσει τις ευρείες και αντικρουόμενες επιρροές του. Σύντομα άρχισε να ενσωματώνει στις συνθέσεις του διαφορετικά μουσικά είδη και στυλ όπως pop, rock, world και folk μουσική.

 

Ο Λουντοβίκο έγινε γνωστός σε ένα ευρύ κοινό, από τα κομμάτια του που συμπεριλήφθηκαν στα soundtracks των πρόσφατων ταινιών “Intouchables” και “I’m Still Here”, αλλά και στην τηλεοπτική μεταφορά του “Doctor Zhivago”, στο “This is England” και “Acquario” (όπου κέρδισε το Grolla D’oro για το Best Soundtrack). Από το τελευταίο άλμπουμ του έχουν ξεχωρίσει τα κομμάτια “Night” και “Elements”. Η μουσική του περιγράφεται ως μινιμαλιστική, alt-classical, ambient και σύγχρονη, αλλά δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Ο ίδιος το περιγράφει πολύ σωστά: «Υπάρχει κάτι που προέρχεται από την κλασική μουσική, αλλά έχω επιρροές από πολλές διαφορετικές μουσικές, με τις οποίες έχω έρθει σε επαφή στη ζωή μου, από την αφρικανική μουσική, μέχρι τη φολκ και τη ροκ».

Info

Λουντοβίκο Εϊνάουντι

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Ημερομηνία: Τρίτη 20 Ιουνίου

Προπώληση εισιτηρίων στα: Seven Spots, Reload, Media Markt, Evripidis βιβλιοπωλεία, Αθηνόραμα, Eκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 Στοά Πεσμαζόγλου

 Επιμέλεια Ελένης Αλεξοπούλου

http://www.klik.gr/

(56)