Τεράστια επιτυχία σημείωσε η μεγάλη συναυλία, με το επικό έργο: ‘’Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’’ [λαϊκή λειτουργία] του διάσημου Έλληνα και ενός εκ των κορυφαίων συνθετών της νεοελληνικής μουσικής, ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, βασισμένο σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Παρασκευή στο Μεσολόγγι, στο Στρατόπεδο 2/39 Συντάγματος Ευζώνων ‘’Σπ. Μουστακλής’’.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των Εορτών, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, σε μνήμη και τιμή της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των ‘’Ελεύθερων Πολιορκημένων’’, με την παρουσία πλέον των 2.000 ακροατών, παρά τον άνεμο και το ψύχος που επικρατούσε.

Στην ερμηνεία του έργου, εκτός της Μικτής Χορωδίας της ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ’’ [Διδασκαλία: Μο Σταύρος Σολωμός] μετείχαν η θαυμάσια Ορχήστρα του συνθέτη ‘’Παλίντονος Αρμονία’’, οι εξαιρετικοί, λαοφιλείς και καταξιωμένοι σολίστ, Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Άννα Παπαδοπούλου και Μανώλης Χατζημανώλης. Στην αφήγηση ήταν η Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ συμμετείχαν και οι χορωδίες του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου [διδασκαλία: Σπύρος Χολέβας] και το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο ‘’Libro Coro’’ [διδασκαλία: Ανθή Γουρουντή]. Τη συναυλία διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης.

Παράλληλα το Σάββατο το βράδυ, η 40μελής ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ του Οργανισμού [Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος], έλαβε μέρος στην πομπή λιτανεία, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου, για τις Εορτές της Εξόδου, ερμηνεύοντας τα έργα: ‘’Amabiles’’ [επιμ. Αθανασίου Ζαγορίδη], ‘’Il nuovo fanfarista’’ [C.Bartolucci] και ‘’The Thunderer’’ [J.F.Sousa].

(4)