Τρίτη 21/3
ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000

Φένια Παπαδόδημα World jazz trio
Φένια Παπαδόδημα φωνή | πιάνο | αφρικάνικη άρπα | λούπες
Γρηγόρης Ντάνης κιθάρα
Λεωνίδας Σαραντόπουλος φλάουτο

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 19.00, η Φένια Παπαδόδημα (φωνή, πιάνο, αφρικάνικη άρπα και λούπες), παρέα με δύο εξαιρετικούς μουσικούς της σύγχρονης ελληνικής jazz, τον Γρηγόρη Ντάνη (κιθάρα) και τον Λεωνίδα Σαραντόπουλο στο φλάουτο, θα παρουσιάσει ένα δείγμα της δουλειάς της ως vocalist μέσα από δικές της συνθέσεις και διασκευές γνωστών blues, jazz & brasilian jazz standards, καθώς και παραδοσιακών μελωδιών από την Αφρική και την Ινδία ενορχηστρωμένων μ’ έναν ιδιαίτερο, προσωπικό χαρακτήρα.
Η jazz μουσική έχει τις ρίζες της στην Αφρική. Το blues γεννήθηκε χάρις στο n’ goni, την αφρικάνικη άρπα από το Μάλι, ένα όργανο που δεν χρησιμοποιήθηκε από τους λευκούς στην Αμερική αλλά αντικαταστάθηκε και ενέπνευσε την κιθαριστική blues παράδοση.
Οι ρυθμοί και οι πολυφωνίες που φέρει η αφρικανική μουσική ενυπάρχουν τόσο στη gospel, blues & funky, όσο και στην latin & brasilian jazz παράδοση.
Είναι πραγματικά υπέροχο το παιχνίδι των πολυφωνιών που γεννιούνται χάρις στις λούπες, όταν αυτές σκηνοθετούν – ενορχηστρώνουν από την αρχή θρυλικά standards.
Η χρήση της αφρικάνικης άρπας στην διασκευή γνωστών blues μέσα από αφρικάνικα ρυθμικά paterns, προσκαλούν τον ακροατή σ’ ένα απρόσμενο ταξίδι, προσφέροντας το ιδιαίτερο άκουσμα μίας άλλης διάστασης που ενυπάρχει σ’ αυτή τη μουσική.
Η jazz αυτοσχεδιαστική προσέγγιση είναι η βάση για όλους τους πειραματισμούς ανάμεσα στις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και η συνύπαρξή τους κάποιες φορές γεννάει νέα και πρωτότυπη, αυθεντική μουσική.

Τετάρτη 22/3
ώρα 20:30
τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000

Όταν η Κλασική μουσική ταξιδεύει μέσα από την παράδοση

Πένυ Δεληγιάννη soprano
Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου πιάνο
Video – Art: Χρυσάνθη Σιέμπου

Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο με αφετηρία τα παραδοσιακά μοτίβα του κάθε λαού. Μοτίβα που έχουν αποτελέσει υλικό και έμπνευση για τη μουσική δημιουργία του κλασικού τραγουδιού και του πιάνου και που έχουν πια αποκτήσει μια δυτικότροπη χροιά.
Η παράδοση, μέσω της κλασικής μουσικής, έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει και να αναπροσδιορίζεται, ενώ παράλληλα η συνύπαρξη της κλασικής μουσικής με την παράδοση του κάθε τόπου καταφέρνει να αγγίξει το πνεύμα και την ψυχή των λαών σε δεδομένους τόπους και χρόνους.

Πρόγραμμα
B. Bartók: Eight Hungarian folksongs
M. Ravel: Five Greek Folk Songs
F. García Lorca: Las Morillas de Jaen (Canción popular del siglo XV)
F. García Lorca: Nana De Sevilla
M. Sun: Seni Sevdim Diye Kinarlarsa Beni
S. Prokofiev: Katerina
A. Copland: The Little Horses
S. Barber: Sure on this Shining Night
Γ. Κωνσταντινίδης: Πιάνω πέτρες και λιθάρια…
Γ. Κωνσταντινίδης: Το Ερηνάκι
Κ. Πολυχρονοπούλου: A Tribute to You…

Πέμπτη 23/3
ώρα 19:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000

Άρπα και αυτοσχεδιασμός
Workshop άρπας
με την Felice Pomeranz

Άρπα, ένα όργανο με ιστορία χιλιετιών…
Άρπα και αυτοσχεδιασμός;
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού, θα μάθουν chords, progressions και θα παίξουν με συνοδεία γκρουπ. Ένας νέος τρόπος προσέγγισης της “κλασικής” άρπας!
Θα ακολουθήσει μικρή συναυλία με τη σύμπραξη του μπασίστα Αλέξανδρου Τράμπα.

Η Felice Pomeranz είναι καθηγήτρια άρπας στο Berklee College of Music και εκείνη που ουσιαστικά εγκαινίασε το τμήμα άρπας στο Berklee το 2002. Aπόφοιτος του New England Conservatory στην κλασική και την jazz άρπα και η μοναδική αρπίστρια που πήρε Master’s Degree σε σπουδές jazz. Διδάσκει συχνά σε σεμινάρια και παίζει σε φεστιβάλ στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Καραϊβική. Οι μεταγραφές της για την άρπα και τα εκπαιδευτικά DVD που έχει εκδώσει (Jazzy Beginnings, Harp in the Band) είναι πολύ δημοφιλή στην Αμερική. Το τελευταίο της βιβλίο Berklee Harp, ένα βιβλίο ασκήσεων για αρπίστες, είναι το πρώτο βιβλίο για άρπα που εκδίδεται από το Berklee Press. H F. Pomeranz διευθύνει το δίκτυο “The Gilded Harps” στη Βοστόνη και έχει αποσπάσει Lifetime Achievement Award από την American Harp Society.

H Felice Pomeranz θα διδάξει σε σεμινάρια την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Παρασκευή 24/3
ώρα 20:30
τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000

Σονάτες για βιολί και πιάνο
Χριστόφορος Καραθανάσης βιολί
Βασίλης Ρακιτζής πιάνο

Δύο γνώριμοι των συναυλιακών κύκλων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, ο βιολονίστας Χριστόφορος Καραθανάσης και ο πιανίστας Βασίλης Ρακιτζής ερμηνεύουν τρεις σονάτες -ορόσημα του ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο. Την ιμπρεσιονιστική “Sonata Posthume” του M. Ravel, την οποία συνέθεσε στα φοιτητικά του χρόνια, τη Σονάτα σε Λα μείζονα KV 305 του W. A. Mozart και ένα από τα γνωστότερα ίσως έργα του E. Grieg, τη Σονάτα αρ. 3 σε Ντο ελάσσονα. Μία σονάτα με ρυθμικά στοιχεία και μελωδίες που παραπέμπουν στην Νορβηγική λαϊκή μουσική.

Πρόγραμμα
M. Ravel: Sonata posthume in A minor / W. A. Mozart: Sonata in A major KV 305 /
E. Grieg: Sonata in C minor op. 45

Πέμπτη 30/3
ώρα 20.30
είσοδος ελεύθερη
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000

L’ inconnue
Μπαρόκ & Αναγεννησιακή μουσική για δύο
Δημήτρης Κούντουρας – Annemarie Podesser / μπαρόκ φλάουτα & φλάουτα με ράμφος

Έργα των Oswald von Wolkenstein, Jacques-Martin Ηotteterre, Georg Philipp Telemann

Το ντούο εμφανίζεται από το 2008 σε συναυλίες σε διάφορες ιστορικές αίθουσες της Αυστρίας. Παρουσιάζει ρεπερτόριο από τον 12ο ως τον 21ο αιώνα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο αριθμό οργάνων της οικογένειας του φλάουτου με ράμφος και του φλάουτου τραβέρσο. Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα / Armonia Atenea (διευθ. Γιώργος Πέτρου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (διευθ. Philippe Jordan) στο Konzerthaus της Βιέννης. Η συναυλία στις 30.3 παρουσιάζει ένα πανόραμα μουσικής για δύο φλάουτα με ράμφος και φλάουτα τραβέρσο από συνθέτες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ με έμφαση στο έργο του Γάλλου Hotteterre και του Γερμανού Telemann.

Παρασκευή 31/3
Ώρα 20:30
τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 3634000

Ρεσιτάλ πιάνου
Δημήτρης Κούκος

Ο πιανίστας Δημήτρης Κούκος σε ένα ρεσιτάλ υψηλών πιανιστικών προδιαγραφών με έργα της κλασικής και ρομαντικής εποχής καθώς επίσης και της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.
Το ρεσιτάλ περιλαμβάνει διάσημα και δεξιοτεχνικά έργα των L .v. Beethoven, F. Chopin και του F. Liszt. Ο πιανίστας θα παρουσιάσει επίσης σε πρώτη εκτέλεση τα έργα των Κ. Γρηγορίου “Landscapes”, Α. Παπαδόπουλου “Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας” και Π. Κούκου “Μανουέλ Σαλίνας” Σουίτα για σόλο πιάνο.

Πρόγραμμα
F. Chopin: Nocturne no. 13 in c minor op. 48 no. 1 / Κ. Γρηγορίου: Landscapes /
L. v. Beethoven: 32 Variations in C minor WoO 80 / A. Παπαδόπουλος: Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας / F. Liszt: Hungarian Rhapsody no. 12 in c sharp minor / Π. Κούκος:
Μανουέλ Σαλίνας, Σουίτα για σόλο πιάνο

(16)