Η πρώτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος. Λαμπερά ονόματα, νέος αέρας κι ερωτήσεις για τα οικονομικά που δεν απαντήθηκαν.

Ενας νέος άνεμος πνέει στη Λυρική Σκηνή…  Δεκαέξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην «κομβική» στιγμή της μετεγκατάστασής της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοινώνει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των  Αγνή Μπάλτσα και Δημήτρη Παπαϊωάννου για πρώτη φορά με τη Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην Εναλλακτική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, διεθνούς φήμης συνθέτης, Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος – Ιούλιος 2017), τις δύο παραγωγές του Ηρωδείου, ολόκληρη την επόμενη σεζόν 2017-18 της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και την παραγωγή με την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στις νέες της εγκαταστάσεις. Πρόκειται για την Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή – μία από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα, με την συμμετοχή της κορυφαίας Ελληνίδας μεσοφώνου Αγνής Μπάλτσα, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

Από τη συνέντευξη τύπου της ΕΛΣ: (Από αριστερά) οι Αλέξανδρος Ευκλείδης, Αθανάσιος Κ. Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κουμεντάκης και Βασίλης Λούρας
Από τη συνέντευξη τύπου της ΕΛΣ: (Από αριστερά) οι Αλέξανδρος Ευκλείδης, Αθανάσιος Κ. Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κουμεντάκης και Βασίλης Λούρας

Γ. Κουμεντάκης στο TheTOC: «Θα μπούμε σ’ αυτό τον καινούργιο χώρο προσβλέποντας σε μια άλλη δυναμική».

Το αναλυτικό πρόγραμμα της σεζόν 2017-18 της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, θα ανακοινωθεί το πολύ σε ενάμιση μήνα όπως είπε ο κ.Κουμεντάκης στο TheTOC. «Και θα είναι πολύ μεγάλο. Θα ανοιχτούμε στο ρεπερτόριο και θα συνδέσουμε αντίθετες γλώσσες βάσει κοινής θεματολογίας. Ποιες θα είναι οι μεγάλες αλλαγές που θα φέρει η δική του διοίκηση, λοιπόν, και σε τι διέφερε από την προηγούμενη;  «Θα μπούμε σ’ αυτό τον καινούργιο χώρο προσβλέποντας σε μια άλλη δυναμική. Αυτή η δυναμική που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν πολύ περιορισμένη», είπε επίσης στο TheTOC, ο κ. Κουμεντάκης. «Με την προηγούμενη διεύθυνση είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι. Υπάρχει ολόκληρο σκεπτικό πίσω από τον προγραμματισμό μας γι’ αυτό και θα κάνω προγραμματισμό τριετίας. Είναι παράλογο να μπούμε σ’ ένα τέτοιο χώρο και να μην υπάρχει νέος αέρας».

Η φιλοσοφία του αναφορικά με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της ΕΛΣ, τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ανακοινώθηκε ήταν ότι θα καλυφθούν τα κενά του ρεπερτορίου της όπερας με έργα του, μεταξύ άλλων, 20ού αιώνα, μπαρόκ, κλασικισμού, γερμανικού, ρώσικου και γαλλικού ρεπερτόριο, θα τονωθεί η Ελληνική δημιουργία με αναθέσεις νέων έργων, θα υπάρχει αξιοποίηση των εγχώριων υγιών καλλιτεχνιών δυνάμεων, θα αναπτυχθεί ουσιαστικά η σχέση της ΕΛΣ με την κοινωνία.

Παπαϊωάννου, Χουβαρδάς, Τερζόπουλος

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, έδωσε στη συνέντευξη τύπου και κάποιες ειδήσεις. Ανέφερε ότι: «το 2017-18 θα έχουμε την χαρά να συνεργαστούμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και απροσδόκητες παραγωγές, μεταξύ άλλων, με δύο σπουδαίους Έλληνες διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του θεάτρου, τον Θόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ΕΛΣ και τον Γιάννη Χουβαρδά. Παράλληλα, έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε ότι το ανσάμπλ των πρωταγωνιστών μας θα συμπληρωθεί με τους διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες τραγουδιστές, Μυρτώ Παπαθανασίου, Χριστίνα Πουλίτση, Δημήτρη Τηλιακό και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Επίσης, δεν μπορώ να κρύψω τη μεγάλη μου χαρά που θα ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια με τον, συνοδοιπόρο των νεανικών μου χρόνων (σ.σ. είχαν συνεργαστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), Δημήτρη Παπαϊωάννου, εδώ στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Δημήτρης δεν έχει ξαναδουλέψει για την ΕΛΣ και είμαι βέβαιος ότι όλα όσα θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα αποτελέσουν ένα νέο ξεχωριστό κεφάλαιο στην καλλιτεχνική μας πορεία, αλλά και μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση για την ΕΛΣ».

Κεφάλαιο «οικονομικά της Λυρικής»

Η επιχορήγηση της Λυρικής Σκηνής για το 2017 είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ που θα καλύψουν το έλλειμμα, τα πάγια,το κόστος της μετεγκατάστασης και τη μισθοδοσία (η οποία φθάνει στο, αρκετά υψηλό, ποσό των 11 εκατομμυρίων), ωστόσο, η Λυρική πρέπει να καταβάλλει κι ένα ποσό 4.600.000 ευρώ ετησίως στο ΚΠΙΣΝ Α.Ε. για λειτουργικά έξοδα (φως, νερό, κ.τ.λ.). Που θα το βρει αυτό το ποσό; «Είμαστε σε συζητήσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού για να καλυφθεί», μας είπε ο κ. Κουμεντάκης – χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Να σημειωθεί επίσης ότι οι υποχρεώσεις της ΕΛΣ μέχρι την 31/1 έφταναν τα 3.115.287 ευρώ. Από που θα εξοικονομηθούν; Κι αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν πήραμε απαντήσεις. Τέλος, ο κ. Κουμεντάκης ήταν πολύ προσεκτικός με τη διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «Δεν μίλησα για έλεγχο», είπε.

Για να μπορεί, όμως, να ασχοληθεί απρόσκοπτα με το καλλιτεχνικό του έργο, ο κ. Κουμεντάκης τόνισε ότι έχει ξεκινήσει την διαδικασία για τον διορισμό του Οικονομικού και Διοικητικού Διευθυντή, ενώ παράλληλα προχωρούν οι εργασίες για την σύνταξη του νέου οργανογράμματος της ΕΛΣ, το οποίο ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα των λυρικών θεάτρων, αλλά την ίδια στιγμή διασφαλίζει τα εργασιακά δεδομένα και όλες τις θέσεις εργασίας της ΕΛΣ.

Η απουσία της Λυδίας Κονιόρδου λόγω της κηδείας Κουνέλη

Στην συνέντευξη τύπου ήταν προγραμματισμένο να παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία όμως παρέμεινε  στην Ιταλία για την κηδεία του Γιάννη Κουνέλη. Στην επιστολή, η οποία διαβάστηκε προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Αν δεν μεσολαβούσε το δυσάρεστο αυτό γεγονός, θα ήμουν τώρα μαζί σας, για να εκφράσω τη βαθιά μου εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργου Κουμεντάκη και τη βεβαιότητά μου πως η θητεία του θα είναι αντάξια των μεγάλων προσδοκιών που γέννησε η ανακοίνωση της επιλογής του για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ. Οι πρώτες του επιλογές, για τις οποίες είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει, με γεμίζουν ενθουσιασμό, καθώς κατάφερε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταρτίσει ένα ρεπερτόριο οραματικό και να κλείσει συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ μέχρι σήμερα με την Εθνική Λυρική Σκηνή».

Την συνέντευξη τύπου προλόγισε ο Πρόεδρος του Δ. Σ. της ΕΛΣ, Αθανάσιος Κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους εμάς στην ΕΛΣ και για έναν ακόμη λόγο: Βρισκόμαστε σήμερα στον χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η σημερινή συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί και την επισημοποίηση της μετάβασής μας στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας, εν όψει της τελετής παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο σε μόλις τρεις ημέρες από σήμερα, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου».

Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης -νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής- παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής, ο οποίος σημείωσε: «Το πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσουμε είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς βάσης που κάναμε, εδώ και δύο χρόνια, για την δημιουργία από το μηδέν της Εναλλακτικής Σκηνής. Η Εναλλακτική Σκηνή γεννιέται σε μια δύσκολη συγκυρία και καλείται να υποστηρίξει έναν απαιτητικό προγραμματισμό με λίγα μέσα και περιορισμένο προϋπολογισμό».

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Καλλιτεχνικός προγραμματισμός Ολύμπια, Κεντρικής Σκηνής

Η πρώτη παράσταση της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Τοπία, σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου & 5, 6, 10 Μαΐου 2017, στηνΚεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

Η πρώτη παραγωγή όπερας της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι οΜάκβεθ του Τζουζέππε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού – Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 23, 25, 27, 29 Απριλίου & 3 Μαΐου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος». Στους βασικούς ρόλους, οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Δήμητρα Θεοδοσίου.

Στις 19 Μαΐου 2017, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Θέατρο Ολύμπια με την παρουσίαση του πρώτου έργου που ανέβασε το 1944, στον ιστορικό αυτό χώρο της Οδού Ακαδημίας. Πρόκειται για την Ρέα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, η οποία θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή, σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζήκαι σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή.

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή, εντός του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα και θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στις 31 Μαΐου & 2, 3, 4, 7 Ιουνίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Τσέλια Κοστέα, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρης Πακσόγλου, Διονύσης Σούρμπης κ.α.

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Αθηνών, είναι ο Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνσηΜίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Στέφανο Πόντα και η οποία θα παρουσιαστεί στις 21, 23, 25, 27 Ιουλίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Πιέρο Πρέττι, Τσέλια Κοστέα,Γιελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός κ.ά.

Η Εναλλακτική Σκηνή

Από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, έως και τον Ιούλιο του 2018 θα πραγματοποιηθούν πάνω από 300 εκδηλώσεις στην Εναλλακτική. Οι παραγωγές ορόσημα είναι η νέα όπερα του Μηνά Μπουρμπουδάκη, βασισμένη στο Ζ του Βασίλη Βασιλικού, το Λυκόφως των χρεών, μια παράφραση τουΛυκόφωτος των Θεών του Βάγκνερ από τους Χαράλαμπο Γωγιό, Δημήτρη Δημόπουλο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, το μιούζικαλΕρωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η animated όπερα της Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα σε σκηνοθεσία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη), η μπαρόκ όπερα του Πέρσελ, η Βασίλισσα των Ξωτικών σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant, η νέα όπερα για παιδιά του Θοδωρή Αμπαζή Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, τα φεστιβάλ «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου», «Ρετρομανία», και οι συμπαραγωγές με το Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού, και τις ομάδες μουσικού θεάτρου «Ραφή» και «Oper(Ο)». Παράλληλα, οιεκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εναλλακτικής θα απευθυνθούν σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στοχεύει να αποτελέσει έναν δημιουργικό πυρήνα, εντός του οποίου θα αναπτύξουν δημιουργικό διάλογο νεότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου. Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Λένα Πλάτωνος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Φαραντούρη, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Έκτορας Λυγίζος, Βίκτωρ Αρδίττης, Ακύλλας Καραζήσης, Φίλλιπος Τσαλαχούρης, Βασίλης Νούλας, Ράνια Οικονομίδου, Πέτρος Τουλούδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Ρένη Πιττακή, Άρης Μπινιάρης, Ειρήνη Βιαννέλη, Άρης Σερβετάλης κ.α.

Δείτε αναλυτικά τον προγραμματισμό της ΕΛΣ εδώ.

(14)