Μουσικό έργο του Ιάνη Ξενάκη, που βασίζεται σε κείμενα του Ομήρου και της Σαπφούς και πραγματεύεται τον θάνατο με συγκλονιστικό τρόπο. Άις είναι ο ομηρικός Άδης (Aïs πρωτότυπος τίτλος του έργου). Γράφτηκε το 1980 από τον σπουδαίο έλληνα συνθέτη για φωνή βαρύτονου ηλεκτρικά ενισχυμένη, κρουστά και ορχήστρα.

«Άις (Άιδος) είναι το βασίλειο των νεκρών, ο Άδης των σκιών. Πήρα δύο αποσπάσματα από την Οδύσσεια, από την επίσκεψη του Οδυσσέα στον κάτω κόσμο, κατόπιν ένα απόσπασμα από τη Σαπφώ, όπου η επιθυμία για ζωή είναι ανακατεμένη με μια νοσταλγία θανάτου σαν για να την ξορκίσει. Τέλος, ένα απόσπασμα από την Ιλιάδα, τον απαίσιο θάνατο του ωραίου και γενναίου Πάτροκλου που χάθηκε στη νιότη και το πάθος του από τη συνδυασμένη θέληση των θεών και των ανθρώπων» αναφέρεται σε σημείωμα του συνθέτη.

Η πρεμιέρα του έργου, που διαρκεί γύρω στα 17 λεπτά, δόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1981 στο Μόναχο, με σολίστ τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά και τον Σίλβιο Γκουαλντά στα κρουστά. Τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας διηύθυνε ο Μισέλ Ταμπασνίκ.

(5)