Στα 32 χρόνια της διαδρομής του οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους

Το διάβασα σε μια ανάρτηση στο Facebook – μια ανάρτηση από τη σελίδα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ενός από τους εμβληματικούς εκδοτικούς οίκους που έχει τη βάση το στην ελληνική περιφέρεια (Ηράκλειο Κρήτης) και έχει συνδεθεί από την αρχή της διαδρομής του με το ΙΤΕ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας.

Ας ξεκινήσουμε από την ανάρτηση: «Το τέλος της χρονιάς μάς βρίσκει με δύο νέες σειρές επιστημονικής εκλαΐκευσης, 22 καινούργιους τίτλους, ένα νέο κτήριο στην Αθήνα και πλέον ένα νέο, ανανεωμένο site στην υπάρχουσα διεύθυνση: www.cup.gr.

»Στο νέο μας site μπορείτε να περιηγηθείτε στο σύνολο του καταλόγου μας, να κάνετε τις online αγορές σας -με 30% έκπτωση σε όλα τα βιβλία και δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για παραγγελίες άνω των 40€- και να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις των ΠΕΚ».

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σύμφωνα με το προφίλ τους, είναι ένας μη κερδοσκοπικός, αυτόνομος και αυτοχρηματοδοτούμενος μορφωτικός οργανισμός. Εκδίδουν βιβλία για τον φοιτητή, τον επιστήμονα και τον μορφωμένο πολίτη, δραστηριοποιούμενες στους χώρους των θετικών, των ανθρωπιστικών, των ιστορικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς και των τεχνών. Επιπλέον, παρέχουν διαδικτυακή εκπαίδευση μέσω του προγράμματος Mathesis, διοργανώνουν εκδηλώσεις πάνω σε θέματα ακαδημαϊκού  και γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, και φιλοξενούν σεμινάρια και επιστημονικές συναντήσεις.

Κύριοι στόχοι τους είναι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και η αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας. Θεμελιώδεις αξίες τους είναι ο συντονισμός με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας, η εξωστρέφεια και η διαφύλαξη της πνευματικής τους αυτονομίας. Σε αντίθεση με αυτό που η επωνυμία τους αφήνει να εννοηθεί, δεν συνδέονται με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, αλλά λειτουργούν ως ανεξάρτητη δομή στο πλαίσιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, το οποίο τις στηρίζει από άποψη υποδομών και λογιστικών υπηρεσιών.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ιδρύθηκαν το 1984, όταν η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, τιμώντας μια μεγάλη παράδοση εθνικών προσφορών του απόδημου Ελληνισμού, αποφάσισε να διαθέσει τους ετήσιους τόκους ενός αρχικού κεφαλαίου -που είχε σχηματισθεί από εθελοντικές εισφορές των μελών της Ενώσεως- για την αρχική χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός Πανεπιστημιακού Εκδοτικού Οίκου κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων οίκων του αγγλοσαξονικού κόσμου.

Με κοινή συμφωνία της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης λειτουργούν ως ανεξάρτητη δομή στα πλαίσια του ITE, το οποίο τις στηρίζει από πλευράς υποδομής και λογιστικών υπηρεσιών. Για τη χρηματοδότηση της εκδοτικής τους δραστηριότητας οι ΠEK βασίζονταν μέχρι πρόσφατα κατά το μέγιστο μέρος (περίπου το 90%) στα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων τους, και κατά το υπόλοιπο στην ετήσια οικονομική τους ενίσχυση από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και την Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Από το 2011 και εξής είναι κατά 100% αυτοχρηματοδοτούμενες.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις εγκαινίασαν και επισήμως το νέο τους κτήριο στην Αθήνα, στην οδό Θουκυδίδου, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με μια μέρα σε κλίμα γιορτής και χριστουγεννιάτικης διάθεσης.

Τέλος, με τις επωνυμίες SCI-CLOPEDIA και VULGATA άρχισαν να εκδίδονται  δύο νέες σειρές επιστημονικής εκλαΐκευσης των ΠΕΚ. Τα πρώτα βιβλία βρίσκονται ήδη στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.

Η σειρά VULGATA, απευθύνεται -με αμεσότητα, διαύγεια και απλότητα κειμένου- σε ανθρώπους τους οποίους συναρπάζει η περιπέτεια της επιστημονικής έρευνας και της επιστημονικής γνώσης. Με ποικιλία χρωμάτων, ρευστότητα στο σχέδιο αλλά και ανάδειξη της ανθρώπινης χειρονομίας στα εξώφυλλα, η νέα σειρά έρχεται να τονίσει πως η επιστημονική έρευνα και γνώση αφορούν πρωτίστως την ανθρώπινη φαντασία και την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Φιλοδοξία της σειράς; Nα «εκλαϊκεύσει» σε βάθος την επιστημονική γνώση της εποχής μας! Ο πρώτος της τίτλος είναι «ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ: Ένα ταξίδι στην εσωτερική μας πραγματικότητα», του Στέφαν Κλάιν.

Την ίδια στιγμή, η δεύτερη νέα σειρά των ΠΕΚ SCI-CLOPEDIA, έχει σαν στόχο της να προσφέρει γνώση προσιτή στον μη ειδικό αναγνώστη, αναγνωστικά θελκτική, με θεματολογία που αναδεικνύει το πώς η επιστήμη συνδέεται με τη ζωή του καθενός μας. Φιλοδοξία της είναι να προβάλει την ορθολογική θεώρηση του κόσμου και να αποτελέσει παράθυρο προς τις νέες εξελίξεις του καιρού μας. Πρώτος της τίτλος;  «ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥ: Πώς η τυχαιότητα κυβερνά τη ζωή μας», του Leonard Mlodinow.

(84)