Με 86 συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις, τοπικά και στον Ελλαδικό χώρο, συνεχίστηκε η επί 34 χρόνια ανελλιπής και ανιδιοτελής καλλιτεχνική δημιουργία των 10 τμημάτων της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ [700 μέλη]. Επιστέγασμα το φετινό Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο με 350 ερμηνευτές, που επί 2 ημέρες, με sold out πωλήσεις των εισιτηρίων δύο εβδομάδες νωρίτερα από την πραγματοποίηση του, με τη συμμετοχή 8 τμημάτων του Οργανισμού [ΜΙΚΤΗ,ΝΕΑΝΙΚΗ, ΠΑΙΔΙΚΗ και ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ,Γ.Φ.Σ.’’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’, ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’, ΩΔΕΙΟ ‘’ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ], των σολίστ: Ειρήνης Καράγιαννη, Χάρη Ανδριανού, Ήρας Ζέρβα, Έφης Καββαδία- Ζέρβα, Γιάννη Καραμπέτσου, Κώστα Λογαρά, της Ορχήστρας ‘’SINFONICA’’ και του μπαλέτου: Ακαδημία Χορού, Ελένης Μπαλαφούτη, έκλεισε ο κύκλος των φετινών δραστηριοτήτων της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ.
Η ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: Δήμητρα Πίτσου- Διαμαντοπούλου, βοηθός Διεύθυνσης: Ελένη Μουζάκη, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], πραγματοποίησε 5 συναυλίες από τις οποίες ξεχωρίζουν η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών ‘’Καλλιτεχνήματα’’ στο Κερατσίνι του Πειραιά.
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: Αρετούσα Νικολοπούλου –έως 30.8. Δ/νση: Ελένη Παπαδοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], μετείχε σε 8 συναυλιακές εκδηλώσεις, με σημαντικότερες, τη συμμετοχή της σε συναυλία Παιδικών χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από κοινού με τη Νεανική Χορωδία.
Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: Δήμητρα Πίτσου- Διαμαντοπούλου, έως 30.8. Δ/νση: Ελένη Παπαδοπούλου, πιάνο: Αλμπένα Πενκόβα], μετείχε σε 6 συναυλίες με σημαντικότερη τη συναυλία: ‘’Ωδές και Ικεσία’’ στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου.
Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου], έλαβε μέρος σε 8 συναυλίες με κορύφωση τη συναυλία: ‘’Ωδές και Ικεσία’’ στην Πάτρα, αλλά και τη Ζάκυνθο το Σάββατο του Λαζάρου, τη συμμετοχής της στα Φεστιβάλ Χορωδιών Κεφαλονιάς και Κηφισιάς, αλλά και στο αφιέρωμα της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων για το Δημήτρη Λάγιο, στα Παλαιά Σφαγεία.
Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ [Διεύθυνση: Γιάννης Κόττορος], έλαβε μέρος σε 5 συναυλίες κυριότερες των οποίων στα Φιλιατρά για τον Άγιο Χαράλαμπο, η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Νεμέας, αλλά και η πραγματοποίηση της εξαιρετικής Θρησκευτικής συναυλίας ‘’Ύμνοι και Θρήνος’’ στο ΤΕΙ Πάτρας.
Το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ [Διεύθυνση: Αλμπένα Πενκόβα, πιάνο: Αρετούσα Νικολοπούλου], συμμετείχε στα Φεστιβάλ Χορωδιών, Θεσσαλονίκης και Μυκόνου, στη συναυλία του Σοροπτιμιστικού στο Συνεδριακό και σε 3 ακόμα συναυλίες.
Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ [Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος], έλαβε μέρος σε 8 συναυλίες, με κυριότερες την παρουσίαση της στη Ζάκυνθο δύο φορές και στην εκδήλωση των ‘’Προσώπων 2016’’ της ‘’Πελοποννήσου’’ στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου.
Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΗΛΙΚΩΝ- ΕΝΗΛΙΚΩΝ [Διεύθυνση: Αθηνά Καλλιμάνη- Γεωργιτσοπούλου], παρουσίασε [8 συνολικά παραστάσεις] το έργο ‘’Γουρουνάκια Κουμπαράδες’’ του Ευγένιου Τριβιζά και το έργο ‘’Φωταγωγός’’ του Σπύρου Γαλαίου, στο ‘’Λιθογραφείο’’.
Το ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’ [Διεύθυνση: Γιώργος Αθανασακόπουλος], έλαβε μέρος σε 7 συναυλιακές εκδηλώσεις, προσκεκλημένο φορέων της πόλης μας ενώ οργάνωσε το ‘’Φεστιβάλ Κιθάρας’’ και τη συναυλία ‘’Στους δρόμους της κιθάρας’’, με προσκαλεσμένη Γερμανική Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, στην Αγορά Αργύρη.
Τέλος το ΩΔΕΙΟ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ [Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος, Διοικητική Διευθύντρια: Έφη Καββαδία- Ζέρβα], με τη συνδρομή των 35 καθηγητών του Ωδείου, παρουσίασε 12 συναυλίες στην αίθουσα συναυλιών του Οργανισμού, αλλά και σε άλλους χώρους.
Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ [ Πρόεδρος: Γιάννης Κόττορος, Αντιπρόεδροι: Παναγιώτης Αρκαδιανός, Αλέξανδρος Καράντζαλης, Γενική Γραμματέας: Ολυμπία Ζώη- Τσίρη, Ταμίας: Αρετούσα Νικολοπούλου, Έφορος Δ. Σχέσεων: Ελένη Μουζάκη και μέλος: Γιώργος Σταματόπουλος] και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Οργανισμού [Καλ/κός Διευθυντής: Σταύρος Σολωμός, Αν/τρια: Έφη Καββαδία- Ζέρβα], οργάνωσαν και υλοποίησαν σε επίπεδο Οργανισμού, 14 εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος, όπως η πίττα, ο αποκριάτικος χορός, το Φόρουμ Ανάπτυξης, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών κ.α.
΄Όμως το 2016 ήταν και ένα δύσκολο έτος για τον Οργανισμό της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, που έχασε ένα σημαντικό στέλεχος του, την επίτιμη Πρόεδρο του Δ.Σ., Βούλα Σολωμού, που απεβίωσε την 1η Μαρτίου, στη μνήμη της οποίας, η αίθουσα δοκιμών της Μικτής Χορωδίας, φέρει εφ’ εξής το όνομα της, τιμής ένεκεν για την πολύχρονη προσφορά της.

(50)