Στρατιωτικό μουσικό συγκρότημα της Ρωσίας, που περιλαμβάνει ανδρική χορωδία, ορχήστρα και χορευτικό σύνολο. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ρωσικούς δημοτικούς σκοπούς («Βαρκάρηδες του Βόλγα»), ύμνους («Άβε Μαρία»), οπερατικές άριες και δημοφιλή λαϊκά τραγούδια («Κατιούσα», «Καλίνκα»)

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1928 αρχικά ως ανδρική χορωδία από τον συνθέτη Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ (1883-1946) – συνθέτη μεταξύ άλλων του εθνικού ύμνου της ΕΣΣΔ – κι έδωσε την πρώτη του συναυλία στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Σύντομα έγινε γνωστό στα πέρατα της αχανούς Σοβιετικής Ένωσης και με προτροπή του Στάλιν μετακόμισε στη Μόσχα, όπου έγινε η επίσημη χορωδία του Κόκκινου Στρατού.

Μετά το θάνατο του Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, το 1946, τη διεύθυνση του συγκροτήματος ανέλαβε ο γιος του Μπορίς Αλεξαντρόφ (1905-1994). Από το 1949 έπαψε να είναι η επίσημη χορωδία του Κόκκινου Στρατού κι έλαβε το όνομα του ιδρυτή του, υπαγόμενο στο Υπουργείο Άμυνας της ΕΣΣΔ και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης (1991) της Ρωσίας. Από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια άρχισε να περιοδεύει στο εξωτερικό ως ένας από τους πρεσβευτές της ρώσικης κουλτούρας.

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 2016, 64 από τα μέλη του συγκροτήματος Αλεξαντρόφ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σότσι, καθ’ οδόν προς τη Συρία, όπου επρόκειτο να ψυχαγωγήσουν τους εκεί ευρισκόμενους ρώσους στρατιωτικούς, που μάχονται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο.

(24)