Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης δίνει την ευκαιρία και υποστηρίζει νέους δημιουργούς για να γράψουν έργα σύγχρονα, καινοτόμα που μιλούν τη γλώσσα της εποχής μας.

Ψάχνει νέες θεατρικές φωνές, επίκαιρες, αληθινές, με μια δυναμική και ταυτόχρονα απελευθερωτική προσέγγιση των θεμάτων που μας απασχολούν.

Ψάχνει τα αυθεντικά ταλέντα που μπορούν να αποτελέσουν μια νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων και μοιράζεται μαζί τους την εμπειρία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωσή της. Επιλεγμένα θεατρικά έργα που θα προκύψουν από το Εργαστήριο θα εκδοθούν και θα ανέβουν στις σκηνές του ΙΜΚ.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε όποιον θέλει να μάθει πώς να γράψει ένα θεατρικό έργο, είτε έχει προηγούμενη εμπειρία είτε όχι.

Σε όποιον μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζωή, τη φαντασία, τις εμπειρίες και τις γνώσεις του για να γράψει ένα έργο και να το δει τυπωμένο σε δίγλωσση (ελληνική και αγγλική) έκδοση έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Σε όποιον επιθυμεί να δει το έργο του να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή ως ολοκληρωμένη θεατρική παραγωγή.

Τους συμμετέχοντες εξασκούν στη θεατρική γραφή (συγγραφικό θεατρικό training):

Ελένη Ζιώγα, θεατρική συγγραφέας, ηθοποιός, στιχουργός
Βασίλης Κατσικονούρης, θεατρικός συγγραφέας, εκπαιδευτικός
Ηρακλής Λογοθέτης, συγγραφέας, κριτικός θεάτρου
Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος

Το εργαστήριο διευθύνει ο Ηρακλής Λογοθέτης. Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου θα προσκληθούν σκηνοθέτες, ηθοποιοί και επαγγελματίες από όλο το φάσμα της θεατρικής δημιουργίας.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Eργαστήριο

Για να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος στο Eργαστήριο

* Στέλνει στο theaterlab@mcf.gr μήνυμα ενδιαφέροντος ώστε να του αποσταλούν οι όροι συμμετοχής.
* Εάν γνωρίζει τους όρους συμμετοχής που είναι αναρτημένοι στο http://www.mcf.gr/el/1177/1185/στέλνει απευθείας στο theaterlab@mcf.gr θεατρικό κείμενο μέχρι 500 λέξεις το οποίο περιγράφει μια διαλογική σκηνή (όχι μονόλογο), με ελεύθερη επιλογή θέματος.
* Γράφει το ονοματεπώνυμό του στην αρχή της πρώτης σελίδας του αποστελλόμενου αρχείου (word ή pdf) με προαιρετικό τίτλο κειμένου
* Επισυνάπτει σύντομο βιογραφικό σημείωμα με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (απαραίτητο τηλ. επικοινωνίας).

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016.

Διαδικασία αξιολόγησης θεατρικών κειμένων

Η αξιολόγηση των κειμένων γίνεται από τους συγγραφείς του θεατρικού συγγραφικού training.
Ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων στο Eργαστήριο θα διαμορφωθεί σε σχέση με το βαθμό ανταπόκρισης και την ποιότητα των κειμένων. Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν θα ειδοποιηθούν για την εγγραφή τους αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Διάρκεια Εργαστηρίου
Τέλη Δεκεμβρίου 2016-Μάιος 2017 σε εβδομαδιαία βάση.
Μέρα και ώρες εργαστηρίου
Κάθε Σάββατο 12:00-16:00 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΙΜΚ.
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής για το 5μηνο εργαστήριο (80 συνολικά ώρες) είναι 280€ σε δύο ισόποσες καταβολές έως τις 29 Δεκεμβρίου 2016 (α’ καταβολή) και έως τις 15 Μαρτίου (β’ καταβολή)

Χρονοδιάγραμμα Εργαστηρίου
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00: πρώτη συνάντηση γνωριμίας
Ιούνιος 2017: Επιλογή των μονόπρακτων έργων που θα εκδοθούν και θα παρουσιαστούν στη σκηνή του ΙΜΚ
Ιούλιος 2017: Παραστάσεις και παρουσίαση της έκδοσης στο ΙΜΚ.

«6 Συγγραφείς ζητούν το κοινό τους»
Σε δεύτερη φάση (σε μερικούς μήνες) θα ακολουθήσει Διαγωνισμός Σύγχρονου Θεατρικού Έργου με ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση ολοκληρωμένου και πρωτότυπου θεατρικού έργου μαζί με τους όρους συμμετοχής.
Και από τις δύο παραπάνω δράσεις του ΙΜΚ (Εργαστήριο Νέων Θεατρικών Συγγραφέων καi Διαγωνισμός Σύγχρονου Θεατρικού Έργου) που θα πραγματοποιηθούν με τη χορηγική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, θα προκύψουν 6 (έξι) θεατρικά έργα, τα οποία θα εκδοθούν στο σύνολό τους και θα παρουσιαστούν στο ΙΜΚ σε ένα 10 ήμερο Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Συγγραφέων με τίτλο «6 Συγγραφείς ζητούν το κοινό τους»

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ.210 3418 550

Επιμέλεια Μαέστρου, Ελένης Αλεξοπούλου

(50)