Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών είχε τη χαρά να υποδεχτεί στις αίθουσες του Ελληνικού Ωδείου στο Μαρούσι (Λεωφόρος Κηφισίας 148 & Πεντέλης 2) τους Καθηγητές Μουσικής δημοσίων σχολείων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, Διευθυντές Χορωδιών & νέους μουσικούς από όλη την Ελλάδα, που παρακολούθησαν το 3ο Σεμινάριο της Στέγης με θέμα «Φωνητική Τεχνική και Διεύθυνση Χορωδίας», με Εισηγητές τους Μίλτο Λογιάδη και τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου.

Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου ο Πρόεδρος της Στέγης Θωμάς Λουζιώτης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους Εισηγητές αλλά και τους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου, ευχαριστώντας για την φιλοξενία το Ελληνικό Ωδείο και τον Διευθυντή του Ανδρέα Παρασκευόπουλο, κάνοντας παράλληλα μία εισαγωγή στο θέμα του Σεμιναρίου, αφού τόνισε την ανάγκη επιμόρφωσης των Διευθυντών Χορωδίας, για να υπάρξει ουσιαστική ποιοτική άνοδος των Ελληνικών Χορωδιών.

Η πρώτη μέρα του Σεμιναρίου ξεκίνησε με αναφορά γύρω από την Κινησιολογία & τις Τεχνικές Διεύθυνσης Χορωδίας, καθώς και τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας του Μαέστρου με τους Χορωδούς, από τον καταξιωμένο Αρχιμουσικό και Διευθυντή Χορωδιών και Ορχηστρών Μίλτο Λογιάδη, όπου μάγεψε με τη γλαφυρότητα, τις γνώσεις και την πλαστικότητα των κινήσεών του, όλους τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια διεξήχθη γόνιμος διάλογος για όλα τα θέματα που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας και αυτό έδειξε το πόσο ανάγκη είχαν οι συμμετέχοντες τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους γύρω από το βασικό θέμα του Σεμιναρίου που ήταν η Διεύθυνση Χορωδίας.

Η δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου ξεκίνησε με την έγκριτη Σολίστ Χριστίνα Γιαννακοπούλου αναπτύσσοντας το θέμα Φωνητική Τεχνική με ιδιαίτερη αναφορά στην ανατομία της φωνής, στο ρόλο του διαφράγματος καθώς και στην Προφορά ξενόγλωσσων έργων και άλλα ζητήματα που αφορούν το ζέσταμα των φωνών και τη φωνητική προετοιμασία της Χορωδίας. Το Σεμινάριο συνέχισε το απόγευμα και την τρίτη ημέρα κλείνοντας τις εργασίες του με την πρόβα των προς διεύθυνση έργων με την υποδειγματική διδασκαλία του Εισηγητή Μίλτου Λογιάδη και τη Χορωδία “Ambitus” του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης – Μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και την βιωματική εξάσκηση των ενεργά συμμετεχόντων, που είχαν πρωτεύοντα ρόλο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέα στοιχεία και δρόμους πάνω στο θέμα της Διεύθυνσης της Χορωδίας.

Την ευθύνη διδασκαλίας – διεύθυνσης της Χορωδίας “Ambitus” είχε η Μαέστρος Κατερίνα Βασιλικού (Αντιπρόεδρος της Στέγης), στο Πιάνο συνόδευε ο συνθέτης Θάνος Μαργέτης. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμηθήκαν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Κλείνοντας η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, οι Συμμετέχοντες καθώς και οι Εισηγητές του Σεμιναρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2017, αφού φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η ανάγκη όλων των συμμετεχόντων να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και σε άλλα παρεμφερή αντικείμενα!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών ευχαριστεί θερμά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για την Αιγίδα του, το Ελληνικό Ωδείο και το προσωπικό του για την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία του Σεμιναρίου στις αίθουσες του Ωδείου, την ΕΕΜΑΠΕ και την πρόεδρό της Μαρία Αργυρίου για την υποστήριξη και την εν γένει βοήθεια, τους Εισηγητές, τον Πιανίστα, τη Χορωδία Ambitus και τη Μαέστρο της. Επίσης τον Χορηγό SCHOLART Α.Ε. – Εμπόριο Ειδών Χαρτοπωλείου και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του Σεμιναρίου.

Την ευθύνη διοργάνωσης του άψογου Σεμιναρίου της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών όπως οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν, είχαν οι : Θωμάς Λουζιώτης Πρόεδρος Δ.Σ. της Στέγης – Δ/ντής Χορωδιών, Νίκος Καριώτης Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας και Επιμόρφωσης – Συνθέτης – Δ/ντής Χορωδιών, Γιώργος Γεωργόπουλος Γενικός Γραμματέας – Μουσικός – Επικοινωνιολόγος.

(9)