Ορχηστρική Εισαγωγή του Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847), εμπνευσμένη από δύο ποιήματα του Γκαίτε (1749-1832), την «Ήρεμη Θάλασσα» («Meeresstille») και το «Αίσιο Τέλος» («Glückliche Fahrt»). O πλήρης τίτλος του έργου στα γερμανικά είναι «Meeresstille und Glückliche Fahrt».

Γράφτηκε από το σπουδαίο γερμανό συνθέτη του πρώιμου ρομαντισμού το 1828, δύο χρόνια μετά τη διαχρονικά δημοφιλή «Εισαγωγή στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», στην οποία περιλαμβάνεται το «Γαμήλιο Εμβατήριο». Επιγράφεται ως Εισαγωγή, αλλά είναι περισσότερο ένα πρώτο δείγμα προγραμματικής μουσικής και δη συμφωνικού ποιήματος.

Το έργο παρουσιάστηκε σε μία πρώτη μορφή την 1η Δεκεμβρίου 1832 στο Βερολίνο. Αργότερα, ο Μέντελσον το επεξεργάστηκε ξανά και το παρουσίασε σε τρεις συναυλίες το 1834. Η πρώτη επίσημη παρουσίασή του έγινε στις 4 Οκτωβρίου 1835 στην εναρκτήρια συναυλία του ως μαέστρου, με την περίφημη ορχήστρα Γκεβαντχάους στη Λειψία.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από ελληνικό μουσικό σύνολο μόλις το 2009 και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

(13)