Η γαλλο-μαροκινή μυθιστοριογράφος βραβεύτηκε με το σημαντικότερο βραβείο της γαλλικής λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά της “Chanson douce”

1088657_681107-_jb88515

H Λεϊλά Σλιμανί με το δεύτερο βιβλίο της μπαίνει στη λίστα των ελάχιστων γυναικών που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt.

H 35χρονη μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Λεϊλά Σλιμανί, με ρίζες από την Γαλλία και το Μαρόκο, είναι η νικήτρια του βραβείου Goncourt, το σημαντικότερο στην γαλλόφωνη λογοτεχνία, για το μυθιστόρημά της “Chanson douce” (Γλυκό Τραγούδι).

Στο βραβευμένο μυθιστόρημα η συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα μιας παιδοκτονίας και διηγείται την δολοφονία δύο μικρών παιδιών από την γκουβερνάντα τους. Το βιβλίο, που μπορεί να διαβαστεί και ως θρίλερ, είναι ένα αμείλικτο αφήγημα για τις σχέσεις κυριαρχίας και την κοινωνική αθλιότητα. Παρόλο που η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στην Γαλλία, θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί και στην πραγματικότητα του Μαρόκο, όπως δήλωσε η ίδια σε μια πρόσφατη συνέντευξη της.

Η βράβευση της από τη Γαλλία έρχεται δεύτερη αφού και το Μαρόκο, το άλλο μισό της καταγωγής της, την είχε βραβεύσει το 2015 με το λογοτεχνικό βραβείο “Prix La Mamounia” για το βιβλίο της “In the Garden of the Ogre”, στο οποίο η ηρωίδα ήταν εθισμένη στο σεξ. Βέβαια, κανένα από τα μυθιστορήματα της δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα αγγλικά.

Με το δεύτερο βιβλίο της, η Λεϊλά Σλιμανί μπαίνει στη λίστα των ελάχιστων γυναικών που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt, αφού τα τελευταία 20 χρόνια, το λογοτεχνικό βραβείο έχει δοθεί μόλις σε τέσσερις γυναίκες. Για την ιστορία, το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου στον συγγραφέα του “καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς”. Η πρώτη απονομή του εν λόγω βραβείου έγινε από την Ακαδημία στις 21 Δεκεμβρίου 1903. Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τη βράβευση, αρχικά ανερχόταν σε 50 γαλλικά φράγκα, ποσό του οποίου η αξία υποτιμήθηκε σταδιακά και κατέληξε σήμερα στο συμβολικό ύψος των 10 ευρώ.

Παράλληλα, το βραβείο Renaudot δόθηκε στην 57χρονη Γαλλίδα μυθιστοριογράφο και δραματουργό Γιασμινά Ρεζά, για το “Babylone”, που αναφέρεται στην ιστορία ενός άνδρα ο οποίος στραγγαλίζει τη γυναίκα του πάνω σε μια παρεξήγηση.

Πηγή: www.lifo.gr

 

(19)