1783 – 1863

Αυστριακός δάσκαλος, που έγινε γνωστός ως ο συνθέτης της χριστουγεννιάτικης μελωδίας Άγια Νύχτα.

Ο Κόνραντ Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ (Conrad Franz Xaver Gruber) γεννήθηκε στο Χόχμπουργκ-Αχ της βόρειας Αυστρίας στις 25 Νοεμβρίου του 1783. Έμαθε την τέχνη του υφαντουργού δίπλα στον πατέρα του, αλλά οι αξιοσημείωτες επιδόσεις του στο σχολείο, τόσο στα γράμματα, όσο και στη μουσική, τον οδήγησαν να σπουδάσει δάσκαλος και να τελειοποιήσει τις μουσικές του γνώσεις.

Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στο χωριό Άρνσντορφ, όπου δούλεψε ως δάσκαλος και οργανίστας στην τοπική εκκλησία. Την ίδια περίοδο ήταν οργανίστας και χοράρχης στο ναό του Αγίου Νικολάου στο γειτονικό χωριό Όμπερντορφ, όπου και πρωτοπαρουσίασε την Άγια Νύχτα, σε στίχους του ιερέα Γιόζεφ Μορ, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1818.

Τα επόμενα χρόνια, ο Γκρούμπερ έγραψε παραλλαγές της Άγιας Νύχτας για εκκλησιαστικό όργανο και για εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα, ενώ ενορχήστρωσε διάφορα κάλαντα και λειτουργίες, που παίζονται και σήμερα στις εκκλησίες της Αυστρίας.

Ο Φραντς Γκρούμπερ πέθανε στο Χαλάιν του Ζάλτσμπουργκ στις 7 Ιουνίου 1863, σε ηλικία 79 ετών. Από τους τρεις γάμους του απέκτησε 12 παιδιά, από τα οποία μόνο 4 ενηλικιώθηκαν.

(4)