Ο Καναδός τραγουδοποιός, ποιητής και εικαστικός είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα «Είμαι έτοιμος να πεθάνω»

Ο τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής Λέναρντ Κόεν απεβίωσε στα 82 χρόνια του, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

Σε ένα λιτό μήνυμα, οι δικοί του αναφέρουν τα εξής: “Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κόεν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιό αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της”.

Πριν από δύο εβδομάδες είχε κυκλοφορήσει τον τελευταίο του, αριστουργηματικό, δίσκο You Want it Darker. Στο ομότιτλο κομμάτι τραγουδά “I’m ready my Lord”:

Τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξη στο περιοδικό New Yorker, είχε δηλώσει πως υπήρχαν πολλά που ήθελε να κάνει ακόμη, αλλά πως ήταν έτοιμος και να πεθάνει.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Κοέν έχει έναν θησαυρό με αδημοσίευτα και ημιτελή ποιήματα που θέλει να προλάβει να τα ηχογραφήσει ή να τα δημοσιεύσει.

«Η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς το πόσο κοντά είσαι στο θάνατο», λέει. «Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που του αρέσει να τελειώνει αυτό που αρχίζει, αν μπορεί βέβαια. Αν δεν μπορεί, δεν πειράζει. Αλλά η φυσική μου τάση και επιδίωξη είναι να τελειώνω τα πράγματα που έχω ξεκινήσει».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι ίσως ποτέ δεν θα καταφέρει να ηχογραφήσει τα ημιτελή κομμάτια του: «Δεν νομίζω πως θα είμαι ικανός να ολοκληρώσω αυτά τα τραγούδια. Μπορεί όμως, ποιος ξέρει; Και ίσως κερδίσω έναν δεύτερο γύρο ακόμα. Δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά ωστόσο δεν τολμώ να δεσμεύσω τον εαυτό μου με οποιαδήποτε πνευματική στρατηγική. Δεν τολμώ να το κάνω. Έχω τόση πολλή δουλειά να κάνω. Διάφορα πράγματα που πρέπει να τακτοποιήσω. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι άβολο αυτό που λέω. Νομίζω πως περίπου μέχρι εδώ ήταν για μένα». Πηγή: www.lifo.gr

https://www.youtube.com/watch?v=YrLk4vdY28Q

(7)