Με τη μουσική τους πρόταση να συνδυάζει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία ο Αργύρης Μπακιρτζής και η παρέα του έρχονται στην Αθήνα

Ένα σουρεάλ ρεαλιστικό τραγουδοποιητικό, μουσικό-θεατρικό σκηνικό και τοπίο ιδιαίτερων αισθήσεων είναι αυτό που έχουν στήσει εδώ και 35 χρόνια οι Χειμερινοί Κολυμβητές εκφράζοντας με έναν καθαρά αβάν γκαρντ τρόπο την λαϊκή μας ποιητική φύση. Ο Αργύρης Μπακιρτζής και η παρέα του, μετά τις περσινές sold out εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club, επιστρέφουν δριμύτεροι για την πρώτη τους ξεχωριστή «χειμερινή κολύμβηση»: Από το «Πολλαπλό είδωλο» στη «Μυροβόλο» και από τους «Δακοκτόνους» στη «Μαστοράντζα», οι Χειμερινοί βρίσκουν πάντα τον δρόμο τους εντός μας.

Σε τέσσερις μέρες (29-31/10), όπως και πέρσι και ελπίζουν καλύτερα, θα καλύψουν αφ’ ενός το ρεπερτόριό τους των 50 χρόνων της μουσικής τους διαδρομής, χρονικά και θεματικά, γύρω από ένα  μικρό βασικό μουσικό κορμό, με τραγούδια από τη δισκογραφία τους συμπεριλαμβανομένων τραγουδιών που δεν έχουν τραγουδηθεί ποτέ στις συναυλίες τους  άλλων ανέκδοτων. Τραγούδια με ιστορικά θέματα, μελοποιήσεις αγαπημένων ποιημάτων, τραγούδια με έντομα, αρρώστιες (φθίση, έρωτας ως αρρώστια κλπ.), κρίση και τρομοκράτες και ότι άλλο προκύψει από έμπνευση ή σκέψη στις μέρες που μεσολαβούν ως την εμφάνισή τους.

Θεωρούν ότι ο τρόπος που έχουν διαλέξει να εμφανίζονται στο Half Note επιτρέπει να φανούν οι διαφορετικές μουσικές εκφράσεις που διακρίνει κανείς στο συγκρότημα, σε σχέση φυσικά με τον μουσικό προσανατολισμό του κάθε μέλους. Έτσι, όλοι μαζί, δεν θα εμφανιστούν καμιά από τις τέσσερις μέρες. Αντίστοιχες μουσικές παραστάσεις έχουν δοθεί αρκετές τα τελευταία χρόνια με πολύ ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα.  Εξάλλου, από καιρό, με Δελτίο Τύπου, έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία μουσικών υποσυνόλων εντός του συγκροτήματος, ή παραφυάδων, ή συνιστωσών, ή σκελών κλπ,, με ονόματα όπως «Καθετήρες» (κυρίως προς μελλοντική χρήση, αν και «το αύριο είναι ήδη χθες», τουλάχιστον κατά τον αγαπημένο Φίλιπ Ντικ), «Κασμάδες», «Συγκρότημα Χαράλαμπος Παπαδόπουλος» κ.ά. Αυτή η πρόταση έγινε βέβαια και για την ευλυγισία που προσφέρει, στους δυσβάσταχτους μάλιστα οικονομικά καιρούς που διανύουμε, όμως στην πορεία επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη μουσικών θεμάτων και διαδρομών που συχνά εξαφανίζονται στο πλήρες σχήμα των 7 ή 8 μουσικών του συγκροτήματος σε απαρτία.

Για τέσσερις μοναδικές βραδιές, από Παρασκευή 28 έως και Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης που καλύπτει το ρεπερτόριο των 50 χρόνων της μουσικής τους διαδρομής, χρονικά, θεματικά και σχηματικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τους οκτώ δίσκους που έχουν εκδώσει, συμπληρωμένο με ανέκδοτα τραγούδια τους, μελοποιήσεις ποιημάτων, καθώς και τραγούδια από την παράδοση του ρεμπέτικου και του παλαιότερου ελαφρού τραγουδιού. Όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα τους ανάλογα με το ακροατήριο και την διάθεσή τους.

(36)