Με την ανακαίνιση των σκηνών του και ένα πρόγραμμα που δίνει λόγο σε νέους και καταξιωμένους δημιουργούς

Έως ότου -φως μου- βγούμε απ’ την τρικυμία αυτού του κόσμου.

Με το μότο αυτό από τη Φαντασία του Γιάννη Σκαρίμπα και ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει  την ελληνική δραματουργία, επαναλήψεις, μετακλήσεις, διεθνείς συμπαραγωγές, με ένα σοβαρό λίφτινγκ και στις δυο σκηνές που επιτεύχθηκε χάρη στο πρόγραμμα Act for Greece! Και το Ίδρυμα Ωνάση, η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσίασε το ρεπερτόριο του 201-17.

Αναλυτικά θα παρουσιαστούν τα έργα:

ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Δημήτρης Δημητριάδης

Insenso, στις 22, 23, 24 & 25 Σεπτεμβρίου

Πρόκειται για την πολωνική παραγωγή «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου. Μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, για 4 μόνο παραστάσεις στη σκηνή της Φρυνίχου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ‘ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016’

30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου

Το ‘ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016’, πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό, 16 χρόνια μετά από την πρώτη διοργάνωσή του (2005), μετρά περισσότερες από 100 παραστάσεις και μεγάλο αριθμό παράλληλων εκδηλώσεων και διεθνών συμμετοχών.

Βιτσέντζος Κορνάρος Ερωτόκριτος, 7, 8 & 9 Οκτωβρίου

Μια διαφορετική ανάγνωση του Ερωτόκριτου,  προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται», σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Βασίλης Παπαβασιλείου

Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι

10-11/17-18/24-25 Οκτωβρίου

Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως). Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον «Τρόφιμο της Χρονιάς» καθώς αυτοαναγορεύτηκε, «Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως» και έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή. Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του.

Θόδωρος Γράμψας, Μιά πέτρα λάθος

14-15-16 / 21-22-23 / 28-29-30 Οκτωβρίου & 4-5-6 Νοεμβρίου

Δύο ρόλοι, τέσσερις ηθοποιοί, δύο γλώσσες. Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος». Τα πρόσωπα του έργου είναι δύο νέες γυναίκες, η Ελένη και η Άννα.

 

Ζοέλ Πομμερά, Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα

29 Οκτωβρίου – 15 Ιανουαρίου

Ο Νίκος Μαστοράκης ανεβάζει με την ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών της περυσινής επιτυχίας του Υπογείου «Τα παδιά του ήλιου», το σύγχρονο σπονδυλωτό έργο του Joël Pommerat: «La réunification des deux Corées» (Théâtre Odéon 2013) .

Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης                          Συμμετέχουν:  Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Ανθή Σαββάκη

Φαίδρα

14 Νοεμβρίου – 7 Φεβρουαρίου

Η Άντζελα Μπρούσκου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με μια παράσταση πάνω στον συνταρακτικό μύθο της Φαίδρας. Η βίαιη φύση του έρωτα, η δυσλειτουργία της οικογένειας,  η πίστη, ο μηδενισμός είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από τη βασανιστική και καταστροφική σχέση της Φαίδρας με τον θετό γιό της Ιππόλυτο…

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Ο φόβος τρώει τα σωθικά

21 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

Η ιστορία της Έμμι και του Αλί που αφηγήθηκε το 1974 ο γερμανός δημιουργός στην ταινία ορόσημο της καριέρας του «Angst Essen Seele Auf»  (Fear Eats The Soul) ζωντανεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη σκηνή του Υπογείου, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα. Στο ρόλο της Έμμι η Τάνια  Τσανακλίδου.

Άντον Τσέχωφ,  Ιβάνωφ

14 Φεβρουαρίου – 11 Απριλίου

Ένας άνδρας άλλοτε εύρωστος, έξυπνος και δραστήριος, βυθισμένος πλέον στην απραξία, αρνείται να ακολουθήσει τις συμβουλές που του προσφέρει ο στενός του περίγυρος για να σώσει την περιουσία του, αλλά και τη γυναίκα του, που πάσχει από φυματίωση. Μια νέα γυναίκα θα «αναζωπυρώσει» προσωρινά την ψυχή του, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να πάψει να πνίγεται από την ενοχή.  Παίζουν (αλφαβητικά): Νίκος Κουρής (Ιβάνωφ), Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δημήτρης Πασσάς, Έλενα Τοπαλίδου. κ..ά.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στρατής Τσίρκας, Ακυβέρνητες Πολιτείες: Η Λέσχη

17 Μαρτίου – 28 Μαΐου

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται στην από κοινού παρουσίαση ενός μακρόπνοου καλλιτεχνικού σχεδίου, που θα ξεκινήσει από τη φετινή και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Πρόκειται για το ανέβασμα της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες», το πρώτο μέρος της οποίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Μάρτιο του 2017.

Ευθύμης Φιλίππου, Διάφορες Επιλογές Πέτρος

2 Νοεμβρίου – 12 Ιανουαρίου

Μια αφήγηση, μια ομολογία, μια περιγραφή των γεγονότων που συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι ανάμεσα σε δύο αδέρφια σε μια παραθαλάσσια μικρή πόλη ή σε ένα παραθαλάσσιο μεγάλο χωριό. Μια παραβολή για την αγάπη, τη διαστρέβλωση των ορίων, την εξουσία και τη συναισθηματική εξάρτηση. Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη. Παίζει ο Χρήστος Στέργιογλου

Βασίλης Παπαβασιλείου, RELAX… MYNOTIS Μορφές ελληνικής αθανασίας

12 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου

Κωμικό χρονικό μιας καθόδου στον (νεοελληνικό) Άδη ή, αν προτιμάτε, μια εκτόξευση στο (νεοελληνικό πάντα) Υπερπέραν: Παίζουν: Βασίλης Παπαβασιλείου & Γιάννος Περλέγκας

Λέων Τολστόι, Η Σονάτα του Κρόιτσερ

22 Νοεμβρίου – 7 Φεβρουαρίου

Τον βρίσκουμε στο τρένο, αμέσως μόλις έχει αθωωθεί για τη δολοφονία της γυναίκας του, να διηγείται την ιστορία του. Να θυμάται τη μουσική που μοιράζονταν εκείνη με τον νεαρό βιολονίστα εραστή.

Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κατερίνα Φωτιάδη. Επί σκηνής στο πιάνο, ο Θοδωρής Οικονόμου

 

Ροζέ Βιτράκ

Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία/το μουσικό έργο

20 Ιανουαρίου – 9 Απριλίου

Το έργο ορόσημο του σουρρεαλιστικού κινήματος «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (1928) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και για πρώτη φορά παγκοσμίως ως μουσικό έργο. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Πιτσιρίκος, 2017

14 Φεβρουαρίου – 11 Απριλίου

Η Κάτια Γέρου επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου με μια μουσική παράσταση που διερευνά με χιούμορ, οργή, τρυφερότητα και απελπισία το ψυχικό τοπίο της εποχής μας και τα όριά του. Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Παιδική Σκηνή – ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Άρθουρ Κόναν Ντόυλ

Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι

23 Οκτωβρίου – 9 Απριλίου

Το θέατρο της οδού Φρυνίχου μεταμορφώνεται σε Βικτωριανό Λονδίνο! Η αυθεντική ιστορία του Σέρλοκ Χόλμς σε θεατρική διασκευή για παιδιά της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, έρχεται γεμάτη μυστήριο και περιπέτειες! Στον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς ο Γιάννης Σαρακατσάνης.

Πηγή: thetoc.gr

(14)