Μουσική σύνθεση για ορχήστρα εγχόρδων του σπουδαίου Άγγλου συνθέτη Ραλφ Βον Γουίλιαμς (1872-1958). Ο πρωτότυπος τίτλος της στα αγγλικά είναι Fantasia on a Theme by Thomas Tallis ή Tallis Fantasia.

Τον πυρήνα του έργου αποτελεί ο θρησκευτικός ύμνος Why Fum’th In Fight? ενός σημαντικού συνθέτη της Αναγέννησης, του άγγλου Τόμας Τάλις (1505-1585), εξού και η αναφορά του ονόματός του στον τίτλο της σύνθεσης. Ο Τάλις έντυσε με μουσική τις δύο πρώτες στροφές του Δεύτερου Ψαλμού του Δαυίδ «Ίνα τι εφρύαξαν έθνη..».

Ο Ραλφ Βον Γουίλιαμς, που ήταν βαθύς γνώστης της αγγλικής αναγεννησιακής μουσικής και εμπνεύστηκε απ’ αυτήν, το συνέθεσε στις αρχές του 1910 και το πρωτοπαρουσίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου στο χορωδιακό φεστιβάλThree Choirs Festival του Γκλόστερ, ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου.

Το έργο ενθουσίασε το κοινό και μετά από αρκετές αναθεωρήσεις η Φαντασία σε ένα θέμα του Τόμας Τάλις πήρε την τελική της μορφή το 1919. Η διάρκειά του κυμαίνεται από 14 έως 16 λεπτά και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

(21)