Σύνθεση του Φρέντερικ Σοπέν για πιάνο και ορχήστρα, που φέρει τον αριθμό 14 στην εργογραφία του σπουδαίου γαλλοπολωνού συνθέτη. Το Ρόντο α λα Κρακόβιακ (Rondo à la Krakowiak) είναι από τα λιγότερα γνωστά έργα του.

Γράφτηκε στη Βαρσοβία το 1828 από τον 18χρονο Σοπέν, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Γιόζεφ Έλσνερ και είναι το τρίτο κατά σειρά έργο του για πιάνο και ορχήστρα. Η σύνθεση έχει έντονο πολωνικό άρωμα και βασίζεται σε ένα αναγεννησιακό χορό, τον Κρακόβιακ (Χορός της Κρακοβίας, Κρακοβιακός), αρκετά δημοφιλή στους κύκλους των αριστοκρατών της εποχής. Ρόντο (Rondo) είναι μουσική φόρμα με εύθυμο και ζωηρό χαρακτήρα.

Το Rondo à la Krakowiak παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Αυγούστου 1829 στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συναυλίας του νεαρού πολωνού συνθέτη, και ενθουσίασε το δύσκολο και απαιτητικό φιλόμουσο κοινό της πρωτεύουσας των Αψβούργων. Η πολωνική πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Μαρτίου 1830 στη Βαρσοβία.

Η πρωτότυπη παρτιτούρα του έργου φυλάσσεται στο Μουσείο Τσαρτορίσκι της Κρακοβίας και φέρει αφιέρωση στη δούκισα Άννα Τσαρτορίσκα. Η πολωνίδα ευγενής ήταν στενή φίλη του Σοπέν και η κόρη της Ίζα, μαθήτριά του στο πιάνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, η Άννα Τσαρτορίσκα διοργάνωνε μουσικά απογευματινά στην πολυτελή κατοικία της και ο Σοπέν έβρισκε την ευκαιρία να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο σε πολωνικά μουσικά θέματα.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/

(2)