Από τους Φιλίππους και τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο και την Αμοργό. Η Ελλάδα ακούει μουσική, βλέπει παραστάσεις και χορό σε όλη την επικράτεια

Δροσιά, η «επαρχία» που ξυπνάει, αποκέντρωση, πρωτότυπο περιεχόμενο, τα καλοκαιρινά Φεστιβάλ στην Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της αποκαλύπτουν το εύρος και τις δυνατότητες των Ελλήνων καλλιτεχνών να δημιουργήσουν «εκτός των τειχών». Εκτός από την Επίδαυρο, δέκα φεστιβάλ σε τόπους που αγαπάμε για όλο το καλοκαίρι.

Φεστιβάλ Φιλίππων
Φεστιβάλ Φιλίππων

59ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Φεστιβάλ Φιλίππων: Το πιο δημοφιλές φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος διεξάγεται φέτος για 59η χρονιά, από τις 9 έως τις 28 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, τόπο φυσικής ομορφιάς και φιλοξενεί τον αφρό της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο τιμόνι του ο δραστήριος δημιουργός Θοδωρής Γκόνης, που φέτος επέλεξε τον Σεφέρη ως «χορηγό αισιοδοξίας», προσκάλεσε καλλιτέχνες όπως η Μαρία Πρωτόπαπα, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Όλια Λαζαρίδου, αφιερώνει τον  Αύγουστο στο νομπελίστα Έλληνα ποιητή. Υπάρχει λόγος σοβαρός να ταξιδέψετε μέχρι την πανέμορφη Καβάλα και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

Η Αιγιάλη
Η Αιγιάλη

Up Festival 2016

Φέτος το Up Festival αφήνει τα Κουφονήσια και μετακομίζει στην διάσημη παραλία  της Αιγιάλης, στην Αμοργό, όπου από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου θα παρελάσουν ονόματα όπως  ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Παύλος Παυλίδης και οι B movies, ο Larry Gus, o The Boy, μαζί με σχήματα από την ανεξάρτητη ελληνική σκηνή. Συναυλίες και  djs και after parties στην παραλίδίνουν ξεχωριστό τόνο στο πανέμορφο  νησί του Αιγαίου.

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού
Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

Οκτώ συναυλίες μουσικής δωματίου θα παρουσιάσουν οι δέκα διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί που θα επισκεφθούν, από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου 2016 τον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Ύδρα, τον Πόρο, αλλά και τα  Κύθηρα, που φέτος προστίθενται για πρώτη φορά στη λίστα των νησιών. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο Σαρωνικός πλημμυρίζει με μελωδίες έργων Brahms, Beethoven, Kodály, Mozart, Janáček, Mendelssohn και Martinu.

Sani Festival 2016
Sani Festival 2016

Sani Festival 2016

Εδώ και 24 χρόνια το  διάσημο Φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας στο Λόφο της Σάνης στην Χαλκιδική επιφυλάσσει πάλι ένα πρόγραμμα με Έλληνες όπως συναυλία με την  Άλκηστη Πρωτοψάλτη (5 Αυγούστου) τον Διονύση Σαββόπουλο με την Ελένη Βιτάλη (16 Ιουλίου) ως την Βρετανίδα τραγουδίστρια της soul και ηθοποιό Joss Stone (29 Ιουλίου), jazz συναυλίες και κλασικά ακούσματα.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ Χορού για 22η χρονιά από 15 έως 26 Ιουλίου στην Καλμάτα δίνει νέα πνοή στην πόλη. Το Φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Κασιούμη  για πρώτη χρονιά μετά την αποχώρηση της εμβληματικής του διευθύντριας Βίκυς Μαραγκοπούλου, φέτος επικεντρώνεται στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι RootlessRoot, η Αποστολία Παπαδαμάκη, αλλά και νεότερες δυνάμεις, όπως ο Χρήστος Παπαδόπουλος, η Άρτεμις Λαμπίρη και η Ευαγγελία Κολύρα, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Χορού, το Κάστρο και πολλούς άλλους χώρους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Δεύτερη χρονιά για ένα φεστιβάλ που γίνεται σε ένα ταραγμένο νησί. Το φεστιβάλ Μολύβου επιστρέφει και με τον τίτλο «Σταυροδρόμια» φιλοξενεί νεαρούς σολίστ από όλο τον κόσμο. Θα συναντηθούν στην Λέσβο, για να δημιουργήσουν μοναδικά μουσικά σύνολα στέλνοντας ένα μήνυμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων. 20 κορυφαίοι σολίστ συμπράττουν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Η τετραήμερη αυτή γιορτή της μουσικής φέτος θα διαρκέσει από τις 16-19 Αυγούστου. Το Διεθνές Φεστιβάλ αξιοποιεί την διαχρονική σαγήνη του Μολύβου και προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει το κοινό την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο με μουσικές συναντήσεις/εκπλήξεις στα καλντερίμια και συναυλίες στο κάστρο και στο χωριό.

Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Ναυπλίου
Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Ναυπλίου

Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Ναυπλίου

25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Η αργυρή επέτειος του θεσμού της κλασικής μουσικής θα έχει εορταστικό χαρακτήρα μέσα από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του: τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνή εμβέλεια. Από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού– το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου. Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες με ονόματα όπως αυτά των Øystein Baadsvik , Vox Clamantis Choir,  Χριστίνας Μπαζίλη σε σύμπραξη με τον καταξιωμένο πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο,  Εfe Κislali, Τζούλιας Σουγκλάκου, σε συνοδεία πιάνου του Δημήτρα Γιάκα κ.ά.

Anemi Jazz Festival – Folegandros 2016
Anemi Jazz Festival – Folegandros 2016

Anemi Jazz Festival – Folegandros 2016

Ένα jazz φεστιβάλ με ελληνικές συμμετοχές διοργανώνεται το διήμερο 28-30 Ιουλίου στο μικρό αυτό νησί της άγονης γραμμής των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Η Δήμητρα Γαλάνη με το Chronos Quartet, αλλά και ορισμένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά ονόματα της τζαζ σκηνής, όπως  ο Πέτρος Κλαμπάνης, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ο Σπύρος Μάνεσης και ο Θωμάς Κωνσταντίνου κάνουν ποδαρικό σε αυτή την μουσική γιορτή που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος.

Samos Young Artists Festival
Samos Young Artists Festival

Samos Young Artists Festival

Διεθνείς καλλιτέχνες περνούν μια εβδομάδα στο ακριτικό νησί της Σάμου, στήνοντας μια «γέφυρα» συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, μέσα από εντελώς διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Έτσι περιγράφεται το φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, από το Ίδρυμα Schwarz, με καλλιτεχνικό διευθυντής τον Daniel Nodel, πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βαυαρικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού, ενώ στο Art Space Pythagorion από τις 5 Αυγούστου έως τις 15 Οκτωβρίου θα υπάρχει έκθεση καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες με τίτλο “A World not Ours”, με κεντρικό θέμα τη μεταναστευτική κρίση και  Curator την διεθνή μας Κατερίνα Γρέγου.

Φεστιβάλ ρεμπέτικου στη Σύρο
Φεστιβάλ ρεμπέτικου στη Σύρο

Φεστιβάλ ρεμπέτικου στη Σύρο

Ένα φεστιβάλ αλλιώτικο από τ’ άλλα, που περιλαμβάνει μουσική και πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες με τοπικούς καλλιτέχνες, παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα την ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη, ντοκιμαντέρ, σεμινάρια πάνω στη Λαϊκή Μουσική και το μπουζούκι, κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους με την κούκλα ρεμπέτη «Γιοβάν», εκθέσεις παραδοσιακών λαϊκών οργάνων, εκδηλώσεις κυρίως στην Άνω Σύρο αλλά και άλλες στην Πλατεία Μιαούλη και το Θέατρο Απόλλων από τις 31 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα υπάρχουν:  Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ήθελα να σ' αντάμωνα» αφιερωμένη στο Μάρκο Βαμβακάρη, παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου. Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου, τοπικά μουσικά σχήματα, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας  παίζει και τραγουδά Μάρκο Βαμβακάρη στη Σύρα.

Πηγή: www.thetoc.gr

(47)