Στην κάμερα του TheTOC ξεδιπλώνεται το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σ. Νιάρχος μέσα από μια μοναδική δημοσιογραφική ξενάγηση της κατασκευαστικής ΤΕΡΝΑ.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος άνοιξε τις πύλες του σε μια ιδιαίτερη δημοσιογραφική ξενάγηση που διοργάνωσε η ΤΕΡΝΑ θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία που – σε κοινοπραξία με την Impegilo S.p.A. – βρίσκεται πίσω από το κατασκευαστικό έργο.

Περισσότερες από 3 εκατομμύρια εργατοώρες χρειάστηκαν για την πλήρη κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), αλλά και το Δημόσιο Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ., με βλάστηση βασισμένη σε Μεσογειακά είδη δέντρων και φυτών. Για το έργο που παραδόθηκε on time στις προδιαγραφές του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Ρέντζο Πιάνο και του γραφείου του, Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και δεν ξεπέρασε τον προϋπολογισμό του (σ.σ. το ΄Ιδρυμα Νιάρχος αναφέρεται στον συνολικό προϋπολογισμό των 650 εκατομμυρίων ευρώ), μας μίλησαν ο Μάνος Βράιλας, εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ στην Κοινοπραξία, ο Κώστας Βαβαλέτσκος, Διευθυντής του έργου, ο Μιχάλης Παπαφιλίππου, Γενικός Εργοταξιάρχης έργου, κι ο Αντώνης Ευστρατιάδης, Εργοταξιάρχης Όπερας.

Το οδοιπορικό ξεκίνησε από τη Μικρή Αγορά, πέρασε μπροστά από το χώρο που φιλοξενεί την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, και το «καλωσόρισμα» του πίνακα με τα ονόματα των 6.000 ανθρώπων που δούλεψαν εκεί τα 3,5 χρόνια της κατασκευής του έργου. Στάση στη συνέχεια στην προθήκη με το κύπελλο του Σπύρου Λούη να αποδεικνύει ότι – όταν το πιστέψει κανείς – όλα είναι εφικτά, στη Βιβλιοθήκη, την Εναλλακτική Σκηνή, την Κύρια Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τις αίθουσες Μπαλέτου, Σολίστ, Χορωδίας κ.α. Επιστέγασμα της πορείας η θέαση του περίφημου ενεργειακού στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ.

Ανεξάρτητα από τις απόψεις που μπορεί να έχει κανείς σε ζητήματα αισθητικής, το έργο εντυπωσιάζει από τα μεγέθη του. Με την παράδοσή του στο ελληνικό δημόσιο – που εγείρει τα γνωστά ερωτηματικά – το Φαληρικό Δέλτα και η Αθήνα περνούν σε μια νέα εποχή.

Μοντάζ: Δημήτρης Κοσμόπουλος

Πηγή: www.thetoc.gr

(78)