23 Μαΐου 2016
Δευ 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικό – φοιτητικό – κάρτα ανεργίας)


Franz Liszt: Διαφορετικές εκφραστικές εκφάνσεις ενός οραματιστή
Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τον θάνατό του
Μέρος Α’
Ουγγρική Ραψωδία Αρ. 11, S. 244/11
– Μεφίστο Βαλς Αρ. 1, S. 514
– Totentanz για σόλο πιάνο, S. 525
Μέρος Β’
Μπαλάντα Αρ. 2 σε Σι ελάσσονα, S. 171
– Nuages Gris (Τrübe Wolken), S. 199
– La Lugubre Gondola Αρ. 1, S. 200/R81 (πρώτη εκδοχή)
Αυτοσχεδιασμός πάνω σε ένα άγνωστο θέμα του Franz Liszt προερχόμενο από ιδιόγραφο χειρόγραφο του συνθέτη, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον Κωνσταντίνο Π. Καράμπελα-Σγούρδα


Ο Franz Liszt υπήρξε, δίχως άλλο, ένας από τους πλέον προφητικούς μουσουργούς του 19ου αιώνα. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας μάγος και αξεπέραστος ακροβάτης των πλήκτρων, που γοήτευσε και επηρέασε τους σύγχρονους και μεταγενέστερους συνθέτες και πιανίστες, ανοίγοντας νέους δρόμους δημιουργικής έκφρασης.
Το ρεσιτάλ περιλαμβάνει σειρά έργων με ιδιαίτερες μουσικές και εντυπωσιακές δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, συχνά δυσπρόσιτες ακόμα και για τους δεινότερους βιρτουόζους, μέσα από τα οποία ξεδιπλώνονται διαφορετικές εκφάνσεις της δημιουργικής πορείας του συνθέτη.
Ο Ελευθέριος Μισιργής ανήκει στους εκλεκτότερους ερμηνευτές της γενιάς του, με πολλές εμφανίσεις στο ενεργητικό του. Δεξιοτέχνης πιανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής, έχει κερδίσει τα επαινετικά σχόλια των κριτικών και του κοινού. Τον Δεκέμβριο του 2014 έλαβε το Βραβείο Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα – “Κατηγορία Νέου Ανερχόμενου Σολίστ” από το “Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer”.
Ο διακεκριμένος μουσικολόγος-κριτικός μουσικής Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, ειδικός μελετητής ιδιόγραφων χειρογράφων του συνθέτη, διαβάζει γνωστά και άγνωστα κείμενα γραμμένα από τον ίδιο τον συνθέτη και από επιφανείς συγχρόνους του. Επιχειρεί να φωτίσει με ανάγλυφο τρόπο τις ποικίλες όσο και συναρπαστικές, ενίοτε μάλιστα απόκρυφες, πλευρές της φυσιογνωμίας του Liszt. Tέλος, επιλέγει απεικονίσεις φωτογραφιών και πολύτιμων χειρογράφων, που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του αφιερώματος.

Ελευθέριος Μισιργής πιάνο

Μουσική Επιμέλεια, Κείμενα, Αφήγηση, Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας

Πηγή: www.tch.gr

(16)